Radacini

de | | 3 Minute

Satul Margau, comuna Margau, județul Cluj.

Redactor: Sabina Vaida Brad
Fotograf: Andrei Bucin, Alina Ciuca

Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor pentru culegerea informatiilor, fotografii si text.

De-acolo, sus din deal, de la Margau sunt eu. M-a chemat ca sa vin la viata ea, Maria “mama Totuli”! Vroia sa imi arate, tinandu-ma de mana, ograda ei imprejmuita de ciresi salbatici si amarui, cu trei fantani in care locuia un sarpe mare si leaganul din marul cel batran.

margau_10

M-a invatat s-ascult freamatul frasinilor de la poarta cand venea vantul hotarat de pe Vladeasa, unde sunt bune afinele pe Rajinoasa si ca in Podisor este un izvor dulce si rece pe care nu il poti gusta decat dupa o vreme de hodina.

page

Duminica, ce zarva mare! Mergeam in sat la slujba imbracati in porturi taranesti. Pe deal calcam numai pe cararuie ca trebuiau de-acu sa vina cosasii: niste vlajgani disciplinati care puneau in randuri ordonate suratele cele cu petale si vai! de incurcam, in picioarele goale, coama inmiresmata a razoarelor.

margau

Pe drum treceau satenii, in strai de sarbatoare, cu clop, cu ie care mai de care. Doar noaptea ne-intorceam pe deal si luna ne era lampas, dar cand ne-apropiam de poarta, intre copacii tacuti, nici ea nu patrundea. Imi zicea-ncet la ureche: uite dragu mamii, sunt licuricii, ei ne-arata calea pana-n ograda. Apoi aprindea lampa si-mi citea din Cartea Sfanta si imi repeta: mai bine sa-ntorci limba-n gura decat sa superi Sfintii si pe Dumnezeu! Si-apoi torcea si invartea pe fus canepa din gradina si ne spunea cum o juninca nu mai e c-a venit ursul de-a luat-o!

margau_port_3
Si-n fiecare dimineata stam colo sus pe poarta, cocotata sa vad cum trece ciurda, iar seara, dup-o zi de adunat fanul in farcitura, ma intorceam iar sus pe poarta caci se-auzeau talangile pe drum si era randul meu sa tin sustarul in poiata!

margau_11
In cate-o zi puteam sa trec pe coasta pan’ la Emi si tare ne mai petreceam prinzand in ligheanul cel mare pescuti din valea Margautii, dar acu nu mai sunt nici pesti, nici licurici, sunt ziduri de masini pe vale si rumegus pe deal, iar eu am un baiat pe care-l tin de mana prin ograda si-i spun ca la fantana sta un sarpe si-n mar si in alun inca nu-s poamele coapte…