Provocări în industria alimentară: creșterea costurilor și schimbarea obiceiurilor de consum

de | | 2 Minute

Provocări în industria alimentară

Una dintre cele mai importante industrii care integrează soluții digitale pentru optimizarea proceselor interne este industria alimentară. Producătorii și distribuitorii de alimente de bază au un ritm alert al vânzărilor, care corespunde și vitezei de cumpărare a consumatorilor. Pentru o activitate cât mai eficientă, afacerile din domeniu care au echipe de vânzări aleg să folosească soluții de tip SFA, pentru a gestiona digital informații despre comenzi, prețuri, produse și clienți.

Mai mult decât atât, industria produselor alimentare a evoluat și în zona de e-commerce, livrările la domiciliu devenind tot mai populare în perioada pandemiei. Și în acest sens, vânzările au fost optimizate prin soluții de integrare ERP a magazinelor online, pentru a face față fluxului de comenzi din industria alimentară.

Tehnologia este de nelipsit în mărirea productivității afacerilor într-un mediu dinamic cum este cel alimentar. Provocările de pe piață determină nevoia de optimizare a costurilor, mai ales când vine vorba de alimentele de bază – carnea, lactatele și produsele de panificație.

Schimbări importante în fluxul de distribuție al alimentelor

Industria cărnii. Consumul de carne este în scădere, deoarece populația preferă în ultimii ani consumul de produse de origine vegetală. Conform datelor Forbes, prețul și producția de carne au scăzut în România, iar importurile au crescut. În aceste condiții, prețurile competitive sunt mai greu de oferit, iar industria de retail și HoReCa sunt cele mai afectate.

Produsele lactate. În 2021 s-au colectat cantități de lapte cu 0,8% decât în anul precedent, arată datele furnizate de INS. Deși a scăzut producția de unt și iaurt, a crescut cantitatea de lapte de consum și brânzeturi. Mai mult, pe partea de distribuție există o dinamică mai puternică, datorită importurilor care au crescut cu 7,7%.

Produse de panificație. Din cauza creșterii costurilor pentru resursele energetice, sectorul panificației este cel mai afectat din întreaga industrie alimentară conform reprezentanților Rompan. Produsele de panificație sunt unele dintre cele mai consumate, iar dietele speciale precum cele fără gluten implică inovația continuă în ceea ce privește producția și distribuția.

optimall comertul electronicMenține echilibrul afacerii tale cu Optimall!

Provocările din industria alimentară sunt la tot pasul. Obiceiurile de consum ale populației sunt în continuă schimbare, viteza cu care trebuie aprovizionate companiile din Retail și HoReca este în creștere, iar costurile pentru combustibili și energie sunt tot mai mari. Între toate aceste schimbări, asigură-te că procesele interne sunt stabile indiferent de provocările pe care le întâlnești.

Digitalizează-ți afacerea ca să ai control asupra vânzărilor și menține echilibrul în activitatea de vânzare. La Optimall by AROBS personalizăm soluții software special pentru afacerea ta!


Articol publicitar
Noutăți de la Optimall by AROBS » aici.