Proiecte inovative UBB Cluj pentru copiii cu autism și studenții cu tulburări de auz
Două vești frumoase de la Universitatea Babeș-Bolyai:
- Studenții cu tulburări de auz din cadrul UBB Cluj vor beneficia de sprijinul interpreților mimico-gestuali pentru a face față cursurilor universitare.
- Proiectul de ROBOterapie DREAM dedicat copiilor cu tulburare de spectru autist testează eficiența robotului Nao în dezvoltarea unor abilități cheie în dezvoltarea copilului
Începând cu anul 2017, studenții cu tulburări de auz din cadrul Universității Babeș Bolyai pot fi sprijiniți de interpreți specializați!
Pe baza solicitărilor din partea facultăților, Biroul pentru Studenții cu Dizabilități UBB poate desemna interpreți mimico-gestuali care să faciliteze experiența universitară a studenților. Interpreții fac parte din Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual.
În luna ianuarie 2017, au avut deja loc primele întâlniri dintre interpreți și studenții cu dificultăți auditive. Începând cu cel de-al doilea semestru al anului universitar, studenții vor beneficia constant de sprijin în cadrul cursurilor fundamentale.
Inițiativa a venit la finalul anului 2016, în urma unui apel lansat de către decanii facultăților UBB pentru a solicita sprijinul interpreților. Proiectul se încadrează strategiei dezvoltate de Universitate, prin Biroul pentru Studenții cu Dizabilități, în vederea integrării studenților cu dizabilități și oferirii de șanse egale la educație și la serviciile universitare.
Încep sesiunile de terapie asistată de roboți inteligenți pentru copiii cu autism
Terapia asistată de roboți are ca scop antrenarea unor abilități de imitație, de atenție împărtășită, de joc, precum și de așteptare a rândului în cazul copiilor cu autism (diagnosticați cu tulburare din spectru autist).
Programul inițiat de Departamentul de Psihologie Clinică și Psihoterapie UBB Cluj se adresează copiilor cu autism cu vârste cuprinse între 4 și 6 ani. Mai exact, este vorba de proiectul de ROBOterapie DREAM ce are ca scop dezvoltarea inovativă de roboți inteligenți și autonomi ce pot fi utilizați atât în diagnosticul, cât și în terapia copiilor cu tulburări de spectru autist.
Începând cu luna februarie 2017, încep sesiunile de terapie propriu-zise, din cadrul proiectului de cercetare. Se vor testa comparativ tratamentul clasic și cel asistat de roboți inteligenți, urmărindu-se eficiența robotului Nao în ceea ce privește dezvoltarea unor abilități importante în dezvoltarea copiilor.
Felicitări Universității Babeș-Bolyai, Biroului pentru Studenții cu Dizabilități și Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie pentru inițiativele și proiectele desfășurate!