Printare 3D în Cluj: secvențe video de la un „experiment” inedit

de | | 2 Minute

Printare 3D în Cluj: ursulețul de ceramică

Unul dintre cele mai prețioase avantaje ale traiului în Cluj este că în fiecare zi ești provocat să descoperi ceva nou, ceva ce nu ai mai văzut până acum și, neapărat, ceva ce doar în orașul de pe Someșul Mic vei putea găsi. Cu acest gând am pornit într-o zi de toamnă să descoperim studioul 3D Mini Me, adică locul unde pasionații de tehnologia 3D au multe lucruri de explorat.

Pentru cei care încă nu au reușit să se familiarizeze cu acest studio inedit, spunem că aici se găsesc cele mai performante tehnologii de printare 3D – FDM, DLP și Binder Jetting – însă studioul pune la dispoziție și servicii de scanare 3D. Noi ne-am propus să urmărim procesul de printare 3D. Rezultatul final, recunoaștem, impresionează până și pe cel mai sceptic vizitator.

https://www.facebook.com/clujcom/videos/289415371905259/

Prima etapă

După câteva considerații inițiale, suntem introduși în antrenantul proces de printare 3D, proces ce începe cu scanarea. Modelul ales pentru demonstrație este un ursuleț de ceramică. După scanarea riguroasă a obiectului – față, spate, părțile laterale, superioare și inferioare – observăm cu satisfacție că pe monitorul calculatorului se prefigurează un model. Ursulețul va fi printat pe ceramică și va fi colorat. Se poate opta, desigur, și pentru imprimarea pe fibră din plastic, cu mențiunea că modelul va fi monocolor.

Următorul pas

Următoarea etapă este ușor de anticipat – se creează modelul 3D într-un soft special. Aici, ursulețul virtual prinde un contur exact și este identic cu cel de pe masa din fața noastră. Modelul este 1:1, însă, înainte de printarea 3D se poate recurge la modificarea mărimii modelului obiectului.

A treia etapă a procesului

După această etapă, are loc exportarea modelului 3D. Această procedură constă în „transportarea” tuturor detaliilor tehnice către imprimanta care va realiza modelul din ceramică, colorat. Trebuie să spunem că la studioul 3D Mini Me se găsește singura imprimantă din țară care poate realiza acest tip de printare 3D.

Rezultatul final

După câteva ore de așteptare, rezultatul final prinde un contur clar. Ursulețul se ,,fabrică” în interiorul imprimantei, încet, migălos. Această ultimă etapă ne amintește, nu știm de ce, de țesutul unei fibre textile; fiecare detaliu este lucrat „fir cu fir” parcă. Ni se spune că, în pofida aparențelor, modelele printate prin tehnologia 3D sunt neobișnuit de rezistente. Ca dovadă ni se prezintă cele două suporturi care susțin o frumoasă bicicletă, parte a decorului din sala principală a studioului.

Vizita la studioul 3D Mini Me a fost o experiență inedită, în mod cert. Îi puteți urmări pe pagina lor de Facebook » 3D Mini Me.

Și o întrebare…

Ce anume ați vrea să printați 3D în miniatură? 

  1. O clădire a Clujului
  2. Pe cineva drag
  3. Animalul preferat
  4. Altele… (așteptăm cu drag comentariile voastre)