Primul clujean medaliat olimpic

de | | 3 Minute

Primul clujean medaliat olimpic

Talent, multă muncă, un dram de noroc și bineînțeles inspirație. Acestea sunt doar câteva dintre atuurile miilor de sportivi medaliați la Jocurile Olimpice. De multe ori, o secundă sau în cazul poveștii noastre, câțiva centimetri, au făcut diferența dintre învingători și învinși.

Articolul de față este o contribuție a prietenilor noștri de la Cluj Guided Tours.
„Asociația Cluj Guided Tours vă invită la tururile ghidate cu pasiune, pe care le pune la dispoziție prin cei 27 de ghizi ai săi, tuturor celor interesați! Oferim tururi ghidate pietonale, de drumeție sau cu bicicleta, generale sau tematice, în Cluj și în împrejurimi, dar însoțim și grupuri în țară sau în lume, acolo unde cunoaștem destinațiile. Iar dacă doriți să fiți alături de noi, vă oferim cadrul pentru a dobândi experiența și cunoștințele necesare unui ghid de turism!”
Short EN version below. 

A treia ediție a Jocurilor Olimpice ar fi trebuit să aibă loc la Roma, Orașul Etern renunțând la această onoare în favoarea Londrei, ca urmare a problemelor cauzate de erupția Vulcanului Vezuviu. România mai avea să aștepte încă 16 ani până la prima ei participare la această competiție mondială.

Clujul avea însă să fie reprezentat cu mare cinste la Londra și un sportiv născut în urbea de la poalele Cetățuii intra definitiv în Panteonul marilor olimpici și în inimile oamenilor.

Dar cine a fost cel care a bucurat mii de iubitori ai sportului transilvănean?

Pentru a afla aceasta, ne întoarcem tot la Roma. Deși nu a fost organizatoarea Olimpiadei din 1908, 2 ani mai devreme, pe malurile Tibrului, a avut loc un eveniment mai puțin semnificativ, sub titulatura neoficială de Olimpiadă Intercalată. La aceste jocuri, din echipa de atletism a Ungariei făcea parte și un tânăr de doar 21 ani, Ștefan sau István Somodi. Sportivul a participat la 3 întreceri, obținând locul 6 la Săritura în lungime de pe loc și locul 8 la Săritura în lungime cu elan. Doi ani mai târziu, același atlet, avea să câștige medalia de argint în cadrul probei de Săritură în înălțime, cu un rezultat de 188 cm, la doar 2 cm de primul loc. O foarte mare performanță, căreia i s-a adăugat și o medalie de aur mult visată, la Campionatul Național al Ungariei, în același an.

Jocurile Olimpice Stefan Somodi

Am crede că toate aceste rezultate remarcabile au fost sărbătorite pe moment și apoi închise în filele de aur ale sportului. Lucrurile nu stau chiar așa, pentru că în anul 1911 conducătorii Clujului iau hotărârea să construiască un stadion în parcul orașului, viitorul Ion Moina. Ce i-a condus la luarea acestei decizii?

Stadion Cluj 1911
Stadionul Orașului în anul 1911 – prima tribună era construită din lemn și avea 1.500 de locuri.

Unul dintre motivele principale a fost că István Somodi, component al unui club local, nu avea unde să se antreneze. Un alt motiv, edilii orașului voiau să sărbătorească triumful unui clujean de-al lor.

După renunțarea la activitatea sportivă, Somodi devine procurorul orașului, dovedind încă odată că prin muncă și dedicare, orice este posibil. Un exemplu elocvent care ne arată că școala poate fi făcută în paralel cu performanța sportivă, clujeanul continuând să se ocupe de antrenarea tinerelor talente, chiar dacă era implicat și în cariera juridică. În anii 30’, a fost chiar felicitat și premiat de către rege pentru dedicarea sa în activitatea viitorilor campioni ai țării.

Din păcate, odată cu instalarea comunismului, sportivului i-au fost retrase atât drepturile de a antrena, cât și cele de a lucra în cadrul Baroului. Astfel, s-a dovedit încă odată că cei care nu doreau sa facă parte din sistem, erau considerați dușmanii acestuia, dați la o parte și neglijați total de autorități.

Dar numele lui István Somodi rămâne pentru totdeauna viu în memoria orașului căci povestea lui este una remarcabilă. Plină de momente ale triumfului dar și de clipe foarte grele, prin performanța lui, el ne demonstrează că orice vis poate fi împlinit.

Autor: Cătălin Banea
Ghid de turism la Asociația Cluj Guided Tours


Bibliografie:
www.clujmedia.ro | clujarena.ro/istoric | cosr.ro/jocuri-olimpice-de-vara/londra-1908 | www.ziarelive.ro 


The first Olympic medal in Cluj

One of the most important athletes from Hungary, was born in the city of Cluj. István Somodi, represented his country at the Summer Olympics from London in 1908. During these games, he had a remarkable representation, winning the silver medal high jump, becoming the first athlete awarded from Hungary.

In honor of him, the Local Council from Cluj, built in 1911 a new stadium, where he could train. After he retired, he became a couch and also a lawyer in the city’s Bar Association. Gaining all these great achievements through his life, he showed to the next generation, that when you work and believe in something, everything is possible.