Primele cabine foto hazlii din țară, la Cluj | 10 ani de fotografie instant | #AltfeldeIstorie

de | | 5 Minute

Primele cabine foto hazlii din țară, la Cluj | 10 ani de fotografie instant | #AltfeldeIstorie

O lume captivă în dimensiuni virtuale, aceasta este ceea ce fotografia reușește să păstreze. Imagini de orice fel a unor timpuri care înlemnesc în loc și care păstrează momente și emoții. Deși în ziua de astăzi fotografia face parte din stilul de viață al multora dintre noi, în trecut lucrurile nu stăteau așa. În contextul sărbătoriri a 10 ani de când Clujul și, implicit România a fost dotat cu aparate de fotografiat fixe, (cabine foto) promotorii acestora, BW Photo Booth ne povestesc despre parcursul său istoric și provocările pe care le-au adus acest procedeu de modernizare a fotografiei.

cabinele foto (1)
Sursă foto vechi: https://youwereneverlovelier.wordpress.com/tag/photobooth/

Cum a apărut fotografia în Cluj-Napoca?

Fotografia în viața Clujului a apărut în 1853, fiind un important reper pe harta fotografiei europene. Meritul se datorează fotografului și inventatorului maghiar Ferenc Veress, considerat promotorul artei fotografice în această zonă a continentului european. Fotografia în Cluj a apărut în prima fază sub forma de portret, nevoia de autentificare vizuală fiind un factor decisiv. Ulterior, fotografia vine ca formă de ilustrare peisagistică prin captarea peisajelor urbane din Cluj.

Fotograful Clujului de altădată: Ferenc Veress

Un pas important spre modernizarea fotografiei » apariția cabinelor foto în Cluj-Napoca

Apariția cabinelor foto a venit ca o formă de modernizare a fotografiei. Deși în Europa acestea erau deja populare din 1880 când a fost inventat primul aparat de fotografiere instant acționabil cu monede, România reușește mult mai târziu să se adapteze trendului. Astfel că, în jurul anilor 1990 în București apar primele cabine fixe. Desigur, cu mult diferite de ce vedem astăzi, acestea erau amplasate în stațiile de metrou și erau utilizate strict cu scopul de a crea fotografii de tip ID.

foto vechi

Cu toate acestea, ani mai târziu sub egida BW Photo Booth (pionieri ai cabinelor foto în România) în Cluj-Napoca apare prima cabină foto care includea varianta de poză amuzantă. Se depășește sfera serioasă, rigidă și perfecționistă a fotografiilor de tip legitimație, pentru a imortaliza momentele haioase, cu o serie de scenarii și motive menite a colora dispoziția momentelor și a persoanelor fotografiate. Drept urmare, în 7 martie 2010 în Polus Center (astăzi VIVO! Cluj-Napoca) se inaugurează prima astfel de cabină foto.

Văzusem deja conceptul în State. Aici erau doar ceva aparate unde puteai să faci niște foto tip ID în București în stațiile de metrou. Nu era ceva dezvoltat și partea de foto fun lipsea cu desăvârșire. Așa că am zis să încercăm” (Wass János, dezvoltator BW Photo Booth)

Elementul de noutate, alăturat celui distractiv a fost bine primit în întreaga țară. Drept urmare, BW Photo Booth reușește să răspândească în toată țara cabinele foto. Astfel, astăzi astăzi firma operează 32 de cabine foto – dintre care 23 sunt fixe, 8 sunt mobile la care se adaugă și celebru photo bus.

bw photo booth

Un concept inedit la nivel mondial » cabinele foto la evenimente

Înaintând în timp, observăm cum BW Photo Booth a reușit o reală adaptare la nevoile contemporane. Evenimentele sunt unele dintre cele mai memorabile momente prin care trece omul în viață. Așa apare prima cabină foto mobilă în cadrul evenimentelor private, menită de a surprinde momentele haioase. De altfel, de aici a luat amploare întregul fenomen. În 2013 existau deja, la nivel național 5 firme care testau cabinele foto în cadrul evenimentelor. În prezent, însă, există sute.

cabinele foto (1)

Cabine foto la superlativ » BW Photo Bus

Pentru ca expansiunea acestui fenomen a acaparat piața, se cerea imperios adaptarea cabinelor foto la contemporan. Așa apare BW Photo Bus, autobuzul simpatic, decorat tematic și dotat cu o cabină foto performantă care, pe lângă funcția de transport pe care o deține, devine o reală sursă de bună dispoziție și de imortalizare a unor momente neașteptate și hazlii.

În februarie 2017 am cumpărat o mașină VW T2 de la un domn din Baia Mare într-o stare destul de bună, și a început un proces foarte lung de restaurare care a durat un an. Am păstrat originalitatea bus-ului, aspect, motor, piese, totul este autentic și valoarea mașinii a crescut implicit.” ( Bartha Arnold, dezvoltator BW Photo Booth)

cabinele foto (1)

10 ani » 5 265 000 minute de zâmbete

Privind retrospectiv, BW Photo Booth a reușit o inovare a pieței fotografiei din România. Însă, mai mult decât elementele de noutate pe care le-a împărtășit cu locuitorii acestei țări, BW Photo Booth se fac responsabili de aducerea zâmbetelor pe buzele românilor, de construirea energiei pozitive, alături de captarea celor mai haioase și prețioase amintiri, din cele mai deosebite momente ale vieții noastre.

cabine foto

Când vezi expresia unui copil ieșit din cabina ta și vezi în ochii lui bucuria momentului, te umpli de energie. Trăim în era digitală și se crează un paradox. Avem sute de poze pe un drive, dar acestea fie se pierd, fie nu sunt niciodată listate și se uită foarte repede. Tocmai de aceea cabinele foto au atâta succes pentru că amintirea devine stabilă și palpabilă pe loc. Este o altă senzație. Nu e tot una să faci o poză unei familii sau să îi dai o poză acelei familii și toată lumea să se bucure. «Wow, ce tari suntem! Uite ce zâmbet! Noi avem mult noroc pentru că lucrăm într-un domeniu foarte pozitiv și vibrant. Captăm emoții, fabricăm zâmbete și le listăm.” (Wass János, dezvoltator BW Photo Booth)

De 10 ani livrăm niște servicii de calitate pe care întotdeauna le dezvoltăm. Încercăm mereu să fim și mai bine axați pe calitate și să răspundem tuturor cerințelor în mod cât mai eficient.” (Bartha Arnold, dezvoltator BW Photo Booth)

BW Photo Booth a împlinit 10 ani de activitate. În tot timpul acesta ei au reușit să smulgă cel puțin 5 265 000 minute de zâmbete și fericire. Fiind o firmă clujeană, BW Photo Booth a inovat piața fotografiei românești și continuă demersul de adaptare continuă și modernizare. Totul într-o notă specifică antrenată de veselie, energie pozitivă și consecvență.