Când știi că poți să ajuți… Povestea Masa Săracilor Cluj
Dacă v-ați lua o sâmbătă liberă din viața voastră ca să gătiți pentru oameni săraci, oare ce satisfacție credeți că ați simți oferind o masă caldă celor ce nu-și permit o masă caldă? Tot ce trebuie să faceți este să vă înscrieți pe tabelul de voluntari de la grupul Gătit la Masa Săracilor Cluj-Napoca. Grupul a fost creat pe Facebook în scop organizatoric și comunitar de Alexandru Brad, unul din coordonatorii proiectului.
Principiul este simplu: în ture, de dimineața până seara, în fiecare sâmbătă, pe Bulevardul Muncii, numărul 63, o mână de 10 – 12 oameni gătesc de zor peste 400 de porții de mâncare caldă care ajung la persoanele sărace din Cluj și Florești.
Masa Săracilor este un concept de voluntariat care a apărut acum mai bine de 5 ani, la inițiativa lui Daniel Someșanu, din Asociația Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului. În prezent campania se desfășoară în Cluj, Satu-Mare, Oradea și Ploiești, iar la Cluj comunitatea de bucătari voluntari a crescut tot mai mare și mai frumoasă…
Cum știi că poți să ajuți? De vorbă cu Alex Brad
„Îmi amintesc că, acum vreo doi ani și jumătate, căutam o variantă potrivită pentru mine să fac voluntariat. Tot făcând research pe internet, am dat de conceptul de cantine sociale, ceea ce mi-a atras atenția imediat. Așa am ajuns destul de repede la contactul celor de la Masa Săracilor Cluj, prin vocea domnului Daniel Someșanu.
Când am intrat prima dată în locația de pe Muncii, țin minte că bucătăria era sărăcăcioasă, fără ustensile, pereții erau scorojiți… Pe măsură ce mergeam acolo, m-am implicat tot mai tare, Daniel a observat și el că sunt activ și mi-a dat mână liberă să găsesc soluții de dezvoltare.”
Primul lucru pe care l-a făcut Alex a fost să-i contacteze pe bărboșii de la Beard Brothers, ca să le ceară ajutorul. Discutând despre Masa Săracilor cu președintele Asociației, Cornel Hoza, Alex a organizat o campanie de renovare a bucătăriei, împreună cu voluntarii Beard Brothers.
„Ei ne-au dat materialele, au venit pe Muncii și au dat tot jos. Imaginează-ți dintr-o încăpere de 5 pe 6, s-au scos 3 tone de material, am rașchetat tot până la cărămidă, și tavanul și tot. Oamenii faini de la Beard Brothers ne-au ajutat să facem renovarea foarte repede. Asta se întâmpla acum aproximativ un an și jumătate.”
Cum îi găsești pe alții dornici să ajute?
Pe urmă a început campania de promovare a conceptului pe Facebook.
„M-am ocupat și de site, eu lucram pe atunci pentru o firmă specializată pe așa ceva. Am început și o campanie serioasă pe Facebook, ca să le pot arăta oamenilor cât de fain e să fii voluntar la noi. E incredibil ce comunitate frumoasă s-a dezvoltat aici, e o distracție continuă combinată cu muncă în folosul comunității. Se leagă prietenii, oamenii vin o dată și neapărat vin și a doua oară. Atmosfera din bucătărie e extraordinară.
Cred că ne leagă foarte tare principiul solidarității. Adică, vii sâmbăta la Masa Săracilor și știi că prezența ta, împreună cu ceilalți voluntari, va face o mare diferență pentru oamenii care, de prea multe ori, nu au o masă caldă într-o săptămână, d-apoi într-o zi.”
Activitatea de la Masa Săracilor durează câteva ore bune, timp în care se curăță, se taie, se spală, se condimentează, se-nvârte, se degustă, se ambalează, se glumește, se povestește. E ca-n bucătăria oricărei gospodine care pregătește sâmbăta mâncare pentru familie. Dar, de data aceasta, gospodinele sunt voluntarii de la Masa Săracilor, iar familia o reprezintă nevoiașii din Cluj și Florești. Vin oameni de la firme, grupuri organizate care fac asta ca un soi de teambuilding, dar vin și oameni individual și se creează grup ad-hoc acolo, în mijlocul acțiunii de gătit.
Ce înseamnă Masa Săracilor?
O porție de mâncare la Masa Săracilor costă, ca producție, undeva la 3 lei și include un fel de mâncare gătită, o franzelă proaspătă și două eugenii sau un desert. Au un meniu diversificat, cu orez, carne, paste, ciuperci, cartofi etc.
„În fiecare sâmbătă curățăm și tăiem zeci de kilograme de morcovi, ceapă etc. Imaginează-ți că lucrăm cu 4 oale de 60 litri și 2 oale de 40 l. Iese o mâncare excelentă, foarte gustoasă și hrănitoare. Odată am făcut 750 de clătite, să vezi acolo distracție. Eu cu Nea Sandu ne ocupăm mai mult de mâncarea la foc, că știm rețeta. Dar toți voluntarii participă la pregătirea și ambalarea porțiilor.
De când am început să fim mai vizibili, ne ajută oameni de pretutindeni. Tot ce facem e din donații. Vin oameni și donează, ne ajută cu alimente de bază, legume. A început să sune lumea și din străinătate. O doamnă din Madrid ne-a trimis acum două săptămâni o cutie cu sucuri, zahăr, ulei, paste. Știi, lucruri mici care pe noi ne ajută foarte mult. Un domn din Germania vrea acum să ne furnizeze cazane pentru gătit.
Am postat recent pe Facebook să-i rugăm pe oamenii care pot să ne ajute cu trei frigidere, unul pentru noi să ținem mostre din ce gătim pentru probe (în cazul în care, Doamne ferește, cineva se îmbolnăvește), unul pentru o familie nevoiașă și unul pentru Azilul de noapte. Le-am obținut în foarte scurt timp, oamenii au fost super receptivi. Ba chiar am primit mai multe, doar că logistic nu le puteam prelua.”
Întrebat de ce merge regulat la Masa Săracilor, Vlad, unul din voluntarii loiali proiectului, ne-a răspuns:
„Păi cine să vină să facă treabă dacă nu venim noi? Oamenii ăia n-au ce să mănânce, e simplu. Vii și ajuți pentru că poți!”
Pentru cine se gătește?
Cele 400 de porții gătite sâmbăta merg în patru locații din Cluj și două din Florești. Este vorba despre: Centrul Sfântul Dimitrie Basarabov, o biserică din cartierul Gheorgheni, la Cora și la Azilul de noapte de pe strada Oașului, iar în Florești să împarte mâncarea la blocurile ANL din zona Cetatea Fetei și la o biserică la care oamenii știu ca să oferă mâncare sâmbăta.
Planul celor de la Masa Săracilor Cluj, în viitorul apropiat, este să reușească să-și construiască propria lor bucătărie, cu toate dotările necesare, care să aibă anexată și o sală de mese.
„Cel mai important este să ne bazăm pe noi înșine și pe bunăvoința oamenilor în a ne ajuta. Am crescut foarte mult de la un an la altul, în 2017 făceam 300 de porții, acum facem peste 400. Vrem să creștem tot mai mult, să ajungem la cât mai mulți oameni cu nevoi și să fim acolo pentru ei. Nu doar cu mâncare o dată pe săptămână, ci și cu orice alt ajutor ne stă în putere să dăm. Ne gândim chiar și să funcționăm la un moment dat ca asistenți sociali și să intervenim activ în schimbarea vieților acestor oameni. Înspre un pic de mai bine.”
Deocamdată, visul lui Alex și al voluntarilor de la Masa Săracilor Cluj este să poată crește proiectul printr-o bucătărie extinsă. Pentru asta au nevoie enormă de sprijinul comunității, pentru că planul necesită un teren pe care să se poată construi, finanțare pentru construcția propriu-zisă, dotările ulterioare, amenajarea unui depozit și a unei săli de mese. În plan îndepărtat, Alex vorbește și de visul de a construi un azil de bătrâni și un orfelinat, dar, deocamdată, speră ca măcar bucătăria să treacă din planul de proiect în realizarea efectivă.