De patru ani, Beard Brothers FACE BINE!

de | | 4 Minute

De patru ani, Beard Brothers FACE BINE!

Să știți că nu e deloc ușor. Nu e ușor să ajuți, să-ți asumi responsabilitatea voluntariatului, să decizi că timpul pe care l-ai petrece în mod normal pentru tine, pentru job, pentru familie, pentru prieteni, îl vei petrece ajutând pe ceilalți (că vorbim de străini, cunoscuți, proiecte noi sau vechi, idei de campanii etc.). Nu e ușor să fii nici Cornel Marian Hoza, președintele Beard Brothers, nici cei peste 500 de oameni membri și voluntari ai asociației. Și acum, o scurtă ghicitoare: Ce este valoros și se realizează ușor? Ați ghicit: nimic.

Nimic valoros, durabil, consistent, plin de însemnătate, nu se obține ușor.

Pentru că barbă și bine

Acum patru ani, 6 flăcăi bărboși, nervoși, cu voință puternică și idei simple și faine, se hotărau să facă ei bine, așa cum își imaginau că poate însemna binele respectiv, pentru societatea în care trăiau. Și-au căutat printre cunoscuți o mini-trupă de bărboși cu spirit de inițiativă, s-au constituit într-o asociație „de făcut bine” și au dat startul la prima campanie Beard Brothers: „Beard on! for those who need us!” – s-au strâns 40 de saci de haine și alimente, care au fost distribuite la centrele de plasament, centrele de îngrijire pentru copii și vârstnici și la șase familii din județul Cluj.

De atunci și până azi după-masă, când Beard Brothers se pregătește de party-ul lor aniversar, au trecut patru ani extraordinari, cu peste 10 campanii încheiate cu succes, cu zeci de campanii-satelit la care asociația s-a implicat, cu sute de suflete voluntare dornice să pună umărul și să ajute, cu mii de zâmbete adunate pe fețele oamenilor.

Cred că nici Cornel nu se aștepta să devină ceea ce este astăzi Beard Brothers. O spun din perspectiva unui membru care-l cunoaște pe Cornel Hoza de mult timp, care i-a urmărit parcursul și l-a admirat fără încetare. Forța de a face bine, courtesy of Beard Brothers, este de nestăvilit. BIG UP!

Ce înseamnă binele Beard Brothers?

Suflet cu suflet se face voluntariatul acesta, vă asigur. E un numitor comun la toți cei care voluntariază: principiul simplu al acțiunii, al făcutului, doamnelor și domnilor. Pui mâna și faci ce-ți stă în putință ca să ajuți. Nu știi exact ce-ți stă în putință?

 • De la a te expune în centrul orașului și a-ți rade capetele ca să fii alături de băiețelul Eduard – Campania Beard On for Eduard – băiețelul diagnosticat cu Sarcom Ewing, o tumoră osoasă foarte agresivă. De la a mai strânge niște bani pentru el să-și poată duce la bun-sfârșit tratamentul.
 • De la a pune mână de la mână / idee de la idee și a achiziționa un Grădibus pentru Grădinița Specială Cluj.
  .

  .
 • De la a strânge 7000 de euro acolo unde nimeni altcineva nu părea dispus să ajute ca o echipă tânără de patinatoare pe role din Cluj să ajungă la Campionatul Mondial de Patinaj artistic pe Role de la Geneva și să se întoarcă cu cinci medalii.
 • De la a crea o campanie internațională intitulată Catch a Smile Day, aflată în 2017 la a patra ediție, prin care să-i ajuți pe oamenii de pe stradă să zâmbească, pur și simplu. Gesturile chiar contează, oricât de mici ar fi.
  .

  .
 • De la a face rost de tot ce-ți trebuie pentru a reface căminul distrus al unei doamne în vârstă, ca să-și poată duce bătrânețile în liniște și confort.
 • De la a te duce la fiecare împădurire pentru Pădurea Transilvania și nu numai.
 • De la a ajuta copiii școlii din Măgoaja să se bucure de condiții salubre de educație.
 • De la a face programe pentru tinerii studenți care vin în Cluj la facultate, sau a concepe un program de tutorat pentru elevi și liceeni, ca să-i ajuți să-și dezvolte pasiunile.
 • De la a crea primul taxi comunitar din România, The Beard Mobile, pentru persoanele cu nevoi speciale sau cazuri sociale care au nevoie de ajutor în transport. De la a ajunge anul acesta la al doilea taxi comunitar The Beard Mobile, cu ajutorul proiectului Walking Month.
  ..

  .
 • De la a gândi o campanie precum Keep the Blood Flowing, prin care s-au strâns peste 20 000 de euro pentru reutilarea Centrului de Transfuzii Sanguine din Cluj-Napoca. De la a te implica în campaniile de donare de sânge pentru pacienții din România care au nevoie continuă de sânge.
 • De la a strânge 30 000 de euro prin campania Enough is Enough, pentru reutilarea secției de arși din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca.

Ce ne stă în putință atunci când FACEM? Beard Brothers este exemplul elocvent că putem face orice. În spatele fiecărei acțiuni stau oamenii, gândurile lor, abilitățile lor, visele lor, dorințele lor de mai bine pentru ei și pentru ceilalți. Când se pun toate acestea cap la cap, având numitorul comun al acțiunii, se întâmplă binele, binele Beard Brothers.

Diseară mergem în Euphoria Music Hall să ne sărbătorim, Beard Brothers există și face bine de patru ani! La mulți ani, oameni frumoși!

Articol semnat de Patricia, membră The Sisterhood, divizia feminină Beard Brothers