Povestea celui mai vechi hotel din Cluj, incursiune vibrantă în trecut

de | | 4 Minute

Povestea celui mai vechi hotel din Cluj, incursiune vibrantă în trecut

Pe prima stradă consemnată în istoria orașului sub numele de Platea Pontis, funcționează singurul din cele 4 hoteluri care au strălucit cândva pe această stradă, rămânând astăzi cel mai vechi hotel din Cluj. Hotel Transilvania dăinuiește în timp și reușește cu consecvență să atragă turiști care duc în depărtări trăirile din hotelul real din istoria Clujului și a primei sale străzi comerciale. Povestea hotelului interferează cu istoria orașului și conferă bucuria de a revedea trecutul orașului integrat în prezent.

Autobuzul mă lasă chiar în fața hotelului. Retrăiesc atmosfera de odinioară pe strada pe care mă aflu, strada Regele Ferdinand, cu hanurile unde primii turiști ai Clujului căutau găzduire. Singurul dintre aceste hanuri, căutat de înșiși oaspeții regelui Matei Corvin, și care și-a păstrat funcția și în zilele de astăzi, devenind hotel, este Hotel Transilvania.

Mă îndrept încet, cu o oarecare curiozitate, spre cel mai vechi hotel din Cluj, neștiind ce fel de călătorie mă așteaptă. Fac cunoștință cu „ghidul” călătoriei, Ilona Laszlo, și vizităm recepția. Recepționerul se află la datorie, câteva broșuri și hărți de pe o noptieră prezintă succint orașul. Dar, cum privesc tablourile de pe perete care înfățișează viața Clujului de acum 200 de ani, pornesc într-o călătorie fascinantă, în timp. Mă plimb pe strada Regele Ferdinand într-o caleașcă din anul 1875. Și tot pe strada Ferdinand, prin anul 1900, îmi fac cumpărături peste drum de hotel, la buticul Covacs Joszef. Mă simt bine în veșmintele lungi și cu pălărie pe cap, n-aș mai pleca din acel secol.

Fântâna care adăpa caii însetați din oraș

Când buna mea gazdă îmi cere s-o urmez, revin în prezent, pe holul Hotelului Transilvania. Pășim pe mocheta roșie și ne îndreptăm spre câteva camere care nu sunt ocupate și pot fi văzute. Hotelul a fost renovat și extins, dar s-au păstrat unele elemente mai vechi. Este o îmbinare de prezent și trecut, totul de foarte bun gust.

povestea celui mai vechi hotel din cluj hotel transilvania

„Aceste uși au 150 de ani și sunt perfect funcționale”, îmi prezintă Ilona Laszlo, reprezentant Departamentul de Comunicare Hotel Transilvania, câteva uși interioare care au fost păstrate și recondiționate. Aproape la fel de vechi sunt oglinzile și parchetul din zona birourilor, balconul lung ce dă în curtea interioară. Toate aceste mărturii frumoase ale trecutului au povestea lor plină de farmec, la fel ca și hotelul.

În curtea interioară, în timpul lucrărilor de renovare, s-a descoperit o fântână, unde se adăpau cândva caii care-și aduceau stăpânii la han. Locul în care stăteau caii este astăzi zona destinată parcării de mașini.
Intrând în câteva din camere, fiecare te întâmpină cu energia și căldura ei, având comun o anumită distincție. Camerele dispun de birouri, noptiere, paturi, candelabre cochete și, bineînțeles, de băi curate.

povestea celui mai vechi hotel din cluj hotel transilvania

Vedere spre Turnul Pompierilor

În una din camere ai o vedere surpriză, asupra unui turn vechi de peste 600 de ani, Turnul Pompierilor. E o experiență unică, să privești printr-un geam al unei camere din cel mai vechi hotel din Cluj turnul ridicat în vremea când Clujul devenea oraș liber.

turnul pompierilor cluj povestea celui mai vechi hotel din cluj hotel transilvania

Sunt liberă și eu să zbor cu gândul la turn, la pompierii care salvau case și vieți atunci când se întâmpla să aibă loc un incendiu.

Incursiunea în camere îmi dezvăluie treptat prin tablouri imagini din vechiul oraș, unele de mult uitate, ce mă duc cu gândul la vremurile apuse și la puținii care au trăit în acele timpuri și care au mai rămas printre…

strada ferdinand vechiul cluj povestea celui mai vechi hotel din cluj hotel transilvania

Sunt cu treburi de rezolvat pe strada Memorandumului, la „Fonciere” (anul 1905), apoi admir cu niște cucoane Someșul de pe Podul de Fier (1910), umblu prin piața cu produse locale de pe Bulevardul Eroilor (1916). Și pe parcurs ce trec anii, devin tot mai emancipată. În anul 1965, nu mai știu exact ziua, stau la coadă la bilete la Cinematograful Republica, pentru un film românesc.

Află mai multe despre povestea celui mai vechi hotel din Cluj de pe site-ul oficial: www.hoteltransilvaniacluj.ro

strada memorandumului la fonciere povestea celui mai vechi hotel din cluj hotel transilvania

(Fotografii vechi preluate de la Vechiul Cluj: prima reprezintă strada Ferdinand, iar pe a doua putem vedea „Fonciere” pe str. Memorandumului)