Plămânii verzi ai orașului nostru: parcurile din Cluj
Zâmbetul luminos al vremii ne induce o stare de beatitudine. Ne molipsim de bună dispoziție, de energia debordantă a soarelui, a copacilor care vor renaște în curând, dăruindu-ne flori, frunze și viață.
În mediul urban, de multe ori, e destul de greu să găsești un loc în care poți asculta glasul naturii. Acest lucru se datorează nu doar specificului acestui mediu, ci și viziunii oamenilor care locuiesc aici. Veșnica dilemă a orășenilor, pe de o parte, și a autorităților locale, pe de altă parte este: cum ar trebui să arate un oraș european? Ar trebui să fie ultramodern sau ar trebui lăsat sub domnia naturii?
Un oraș ultramodern sau un oraș al naturii?
Dezbaterea modernitate versus tradițional este veche, dar mereu actuală. În ultimii ani am asistat la o transformare uluitoare a orașului nostru, Cluj-Napoca. Anumite schimbări au fost receptate cu entuziasm, altele – cu reticență. Au fost construite parcuri noi, au fost renovate cele existente, au fost plantați copaci pe trotuare, dar au fost tăiați și copaci din parcuri. În acest avânt al urbei noastre e important să ținem cont de echilibre, ca să nu pierdem din vedere niște lucruri. Putem îmbina în mod reușit și eficient modernitatea și tradiționalul: putem ilumina parcurile, fără a le antropiza prea mult? Putem avea mai multe spații verzi, în care să găsim într-adevăr umbră pe canicula verii?
Foarte mulți turiști, dar și locuitori ai orașului Cluj-Napoca remarcă cu mult regret lipsa acută a spațiilor verzi din acest oraș. Din cele 12 parcuri cele mai frecventate de locuitorii Clujului, doar Grădina Botanică ,,Alexandru Borza”și Grădina Miko, cunoscută și ca Parcul de la Geografie, păstrează un aspect mai neîmblânzit. Celelalte parcuri, situate în diverse zone ale orașului, au o ,,ținută” extrem de sofisticată, aproape deranjant de umanizată. Aspectul este, într-adevăr, spectaculos. Mai ales cea a noului Iulius Parc. Nici impresiile după vizita unui asemenea parc nu sunt mai prejos. Șederea acolo te face să te simți ca și cum ai trăi ,,visul american” într-un cartier al Clujului. Însă, oricât de frumos ar fi, oricât de iscusit a fost proiectat de designeri și urbaniști, acel parc nu are prea mulți copaci. Oferă relaxare, oferă distracție, însă îi lipsește elementul esențial – natura.
După renovare, într-o situație similară este și Parcul Central ,,Simion Bărnuțiu”. Mulți nostalgici au fost deranjați de faptul că au fost tunse coroanele copacilor prea mult. Alți locuitori ai orașului au argumentat că această măsură a fost una necesară și că va contribui la regenerarea copacilor. Dincolo de aceste păreri divergente, rămâne atmosfera generală și impresia pe care acest parc din ,,inima” Clujului o lasă vizitatorilor. Parcul seamănă mai degrabă cu o curte a clădirilor aflate în zonă – Chios și clădirea actualului Centru de Cultură Urbană.
Cum putem găsi echilibrul perfect între natură și oraș? Cum ar trebui să arate un oraș verde, nu doar în actele oficiale, ci și în viziunea locuitorilor acestuia? Cum putem noi contribui la extinderea și întreținerea zonelor verzi din oraș? Acestea sunt doar câteva întrebări care ar putea oferi soluții pentru dilema modernitate versus tradițional.
Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Marios Hatem Ghatous, Adrian Ciorba, Tintu Raul, Transylvania Cam