Cum arătau piețele din Cluj odinioară? Fotografii și povești de ieri și de azi

de | | 7 Minute

Cum arătau piețele din Cluj odinioară?

Cunoaștem cu toții piețele din Cluj cu nume emblematice. În ziua de azi, ele sunt puncte de reper pentru activitățile noastre zilnice sau locurile în care se organizează diferite evenimente sau adunări. Dar care este povestea piețelor, de fapt? Cum și de ce au apărut? Și cum arătau acestea odinioară?

Noi vă propunem o călătorie prin Clujul de altădată, în care vom vedea cum și ce erau piețele din Cluj pe care astăzi le știm cu toții.

Piața Unirii

Piața Unirii adăpostește Biserica Sfântul Mihail și statuia lui Matei Corvin, două dintre cele mai emblematice monumente ale Clujului. Este una dintre cele mai vechi piețe nu doar din oraș, ci și din tot sud-estul Europei. A fost centrul lumii medievale din Cluj și s-a numit inițial Piața Mare.

Piața Unrii cluj Sárai Fényképsokszorosító, Budapesta

Vedere generală a pieței din 1940 (sursă: Sárai Fényképsokszorosító, Budapesta/Via Vechiul Cluj)

Aici aveau loc toate adunările importante, iar de-a lungul timpului a devenit inima orașului, fiind situată chiar în centrul acestuia și înconjurând Biserica Sfântul Mihail.

Numele i-a fost schimbat în prima parte a secolului XX în Piața Regele Matia, regele Ungariei născut în Cluj Napoca și personajul central al complexului statuar situat în piață. După anul 1980, a fost redenumită Piața Unirii, după evenimentul de la 1918, nume pe care îl poartă și astăzi.

Cu toate acestea, azi încă mai este cunoscută de unii ca și Piața Matei Corvin, Piața Mare sau, mult mai simplu, Centru.

Cum arătau piețele din Cluj odinioară Fotografii și povești de ieri și de azi. Piața Unirii aidagramz

Piața Unirii așa cum o știm în zilele noastre (Foto: @aidagramz)

În prezent, aici au loc tot felul de evenimente, târguri și ceremonii, iar, în zilele liniștite este un loc unde ne putem relaxa cu toții, la umbra bisericii și sub straja statuii lui Matei Corvin și a oamenilor săi de nădejde.

Piața Muzeului

Piața Muzeului păstrează aceeași atmosferă clasică pe care a avut-o de la bun început, fiind și cea mai veche piață din Cluj. Aici găsim muzeul după care este și numită, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Biserica Franciscană, precum și Obeliscul Carolina, care este primul monument din oraș fără caracter religios. Casa Matia Corvin, clădirea în care s-a născut regele Ungariei, este cea care deschide drumul spre piață.


Casa Matia Corvin pe la mijlocul anilor ’60, clădire ce marchează drumul spre Piața Muzeului (Piețele din Cluj – Foto: Vechiul Cluj)

Piața Muzeului s-a numit la început Piața Mică, fiind astfel diferențiată de Piața Unirii, care era, în timpuri medievale, cunoscută ca și Piața mare. Mai apoi, a purtat numele de Piața Carolina, după obeliscul mai devreme menționat, iar astăzi ne este cunoscută tuturor ca Piața Muzeului. Este un loc încărcat de istorie și cultură transilvăneană, cu stilul său vechi și aparte, fiind un loc foarte vizitat de turiști.

Cum arătau piețele din Cluj odinioară Fotografii și povești de ieri și de azi piața muzeului

Imagine cu Piața Muzeului din zilele noastre (Foto: @anamariamnc)

Tot aici putem să ne refugiem în unul dintre numeroasele localuri unde ne putem potoli setea alături de prieteni și cunoștințe, sau putem să zăbovim și să ascultăm muzica artiștilor stradali pe care-i găsim de cele mai multe ori cântând în poarta casei lui Matia. Piața Muzeului este un loc iubit deopotrivă de localnici și de turiști, fiind mereu populată și în mișcare.

Piața Mihai Viteazul

Dintre piețele din Cluj, una dintre cele mai reprezentative este Piața Mihai Viteazul. Aceasta s-a numit inițial István Széchenyi, fiind redenumită în anul 1919 în Mihai Viteazul, în amintirea domnitorului Moldovei, Transilvaniei și a Țării Românești. A apărut pentru prima oară în a doua jumătate a secolului XIX, când a fost mutată aici piața de mărfuri. De asemenea, s-a construit aici și o cale ferată pentru a transporta oamenii care voiau să ajungă în piață, dar și pentru transportul mărfurilor.


Vremuri de demult – Piața Mihai Viteazul prin 1968 (Foto: Vechiul Cluj)

Dintre piețele din Cluj, una dintre cele mai reprezentative este Piața Mihai Viteazul. Aceasta s-a numit inițial István Széchenyi, fiind redenumită în anul 1919 în Mihai Viteazul, în amintirea domnitorului Moldovei, Transilvaniei și a Țării Românești. A apărut pentru prima oară în a doua jumătate a secolului XIX, când a fost mutată aici piața de mărfuri. De asemenea, s-a construit aici și o cale ferată, pentru a transporta oamenii care voiau să ajungă în piață, dar și pentru transportul mărfurilor.

Din păcate, o serie de accidente a determinat desființarea căii ferate în anul 1902. În anii ’50, multe case din perimetrul pieței au fost demolate și s-au ridicat o serie de blocuri, unde a funcționat, cândva, și cinematograful Republica. Astăzi, îl cunoaștem sub numele de Cinema Florin Piersic. Tot atunci s-a construit și hala agroalimentară.

Piața Mihai Viteazul în prezent, cu statuia emblematică (Foto: Primăria Cluj-Napoca)

În centrul pieței găsim statuia lui Mihai Viteazul, după care este numită și piața, care este înconjurată de un mic părculeț. Piața a fost renovată și modernizată în 2018, fiind astăzi un loc care îmbină istoria locului și a țării cu lumea contemporană și modernă. Aici putem, de asemenea, găsi liniște și pace în orice moment al zilei.

Piața Avram Iancu

O altă piață importantă din Cluj este Piața Avram Iancu. A luat ființă în perioada cunoscută ca și Belle Époque, adică epoca de dinaintea Primului Război Mondial. Înainte de a fi piață, locul a fost, pe rând, loc de instrucție pentru soldați și pășune și târg de vite și de lemne. 

Mai apoi, s-a demarat un proiect în perioada mai sus amintită pentru extinderea zonei civice a orașului, construindu-se astfel două piețe: la sud, Piața Ștefan cel Mare din zilele noastre, iar la nord Piața EMKE (abreviere a Societății Culturale a Maghiarilor din Transilvania).


Piața Avram Iancu, cu parcul multicolor la 1976 (Foto: Istoria Fotografiei Clujene)

Mai apoi, aceasta din urmă a fost redenumită în Piața Bocksai, după principele transilvănean cu același nume, ca mai apoi să fie redenumită în Piața Cuza Vodă, în 1923. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial și a ocupației fasciste a orașului, a fost numită Adolf Hitler.

După război, și-a schimbat din nou denumirea în Piața Malinovski, după mareșalul sovietic care a condus trupele în bătălia de la Stalingrad. Numele după care cunoaștem piața în zilele noastre, Avram Iancu, a fost dat în anul 1993, după ce în perioada comunismului piața se numise Piața Victoriei.

Cum arătau piețele din Cluj odinioară Fotografii și povești de ieri și de azi irimie vlad piața ștefan cel mare

Piața Avram Iancu, așa cum o găsim în zilele noastre (Foto: @irimievlad)

Astfel, locul a trecut prin numeroase redenumiri, toate raportate la contextul istoric. Astăzi are în continuare numele de Piața Avram Iancu și este una dintre cele mai importante piețe din oraș. Aici găsim Catedrala Mitropolitană din Cluj, Consiliul Județean, Institutul Teologic Protestant și alte clădiri și instituții importante ale Clujului. Inițial, în piață era amplasat un monument ce reprezenta un omagiu tanchiștilor sovietici, dar astăzi găsim în piață monumentul Glorie Ostașului Român.

Piața Ștefan cel Mare

„Sora” mai mică a Pieței Avram Iancu se află nu la mare depărtare de aceasta. Piața Ștefan cel Mare (numită la început Ioan Huniade) a fost construită simultan cu piața mai înainte menționată, făcând parte din același plan de dezvoltare a zonei civice. Însă Piața Ștefan cel Mare își are originile mult mai timpuriu. 

Inițial, pe locul acesteia se afla Piața Gâștelor, care a existat până pe la începutul secolului XIX. Mai apoi, a fost construită și Cazarma Sfântul Gheorghe, loc de comandament al unui regiment austro-ungar plasat aici.

Detaliu cu Piața Ștefan cel Mare din anii ’70 (Foto: Vechiul Cluj)

După aceea, aici s-a construit Piața Ștefan cel Mare, cum o știm și în zilele noastre. Având aici clădirea Teatrului Național, Bastionul Croitorilor și Curtea de Apel Cluj, piața este un important loc cultural, dar și principala ieșire către sud din oraș, fiind astfel și un important nod de transport.

Cum arătau piețele din Cluj odinioară Fotografii și povești de ieri și de azi opera nationalaSimbolul Pieței Ștefan cel Mare, Opera Română și Teatrul Național, în prezent (Foto: @florica.alex)

Piața Cipariu

În vremuri de demult, Piața Cipariu era un important loc comercial. Aici era un centru agroalimentar important, de unde lumea cumpăra produse proaspete de la mici furnizori. Se putea găsi aici o hală agroalimentară, dar și diverse magazine esențiale pentru comunitățile care trăiau în zonă. Tot aici exista și fabrica de bomboane „Feleacul”, un important centru industrial al orașului. 


Cu totul o altă față – Piața Cipariu prin anii ’70 (Foto: flickr.com)

După 1990, atribuțiile de piață propriu-zisă ale locului au dispărut, aici construindu-se blocuri și clădiri. De asemenea, tot aici s-a început și construcția catedralei greco-catolice Sfântul Iosif, la care încă se lucrează.

Piața Gării

Istoria Pieței Gării se leagă exclusiv de construirea și apariția gării propriu-zise din Cluj Napoca. Aceasta a fost inaugurată încă din anul 1870, fiind una dintre primele gări din Transilvania. De-a lungul timpului, aceasta a cunoscut numeroase modificări și restaurări odată cu trecerea timpului. 

În anul 1944 piața a fost bombardată de avioanele americane, fiind grav afectată, însă a fost reconstruită la scurt timp după. Pe fațada clădirii este inscripționat anul 1902, care reprezintă anul când s-au definitivat lucrările asupra gării.

Piețele din Cluj – Imagine de epocă – Piața Gării la începutul secolului trecut

În prezent, Piața Gării este pavată și poate fi considerată un adevărat portal prin care lumea străină de Cluj este transportată în acest mic univers transilvănean. Totodată, locul este încărcat de amintiri, sentimente și emoții adunate din toate vremurile prin care a trecut.


Piețele din Cluj – Timpul trece, locul rămâne – Piața Gării în prezent (Foto: Bianca Mares)
Articol scris de Cosmin în 2018 și actualizat de Mălina Hăineală în 2023

Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fi în pas cu noutățile și evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook și Instagram.