În Parcul Feroviarilor, clujenii își pot găsi #ritmulcomun – A fost instalată Poiana Muzicală!

de | | 3 Minute

În Parcul Feroviarilor, clujenii își pot găsi #ritmulcomun – A fost instalată Poiana Muzicală!

La început de noiembrie, în Parcul Feroviarilor, unul dintre spațiile clujene ce se doresc a fi redate comunității, a fost inaugurată Poiana Muzicală.

Este vorba de o instalație muzicală circulară, de mari dimensiuni, ca un xilofon repartizat pentru 6 persoane, respectiv toace pentru 6 persoane, instrumente la care persoanele dispuse în cerc au acces în mod concomitent.

Clujenii își pot filma experiența muzicală din Parcul Feroviarilor și o pot împărtăși în mediul online, folosind #ritmulcomun , urmând ca cele mai frumoase filmări din Poiana Muzicală să fie premiate.

Poiana Muzicală este un proiect finanțat de Fundația Altart, în cadrul programului de intervenții artistice în spațiul public „Orașul Vizibil 2017”, fiind adus la viață de către Cercul Întreg, o mână de oameni frumoși cu o experiență de peste 8 ani de zile cu ritmul ca metodă de comuniune și comunicare între oameni.

?️ Cercul Întreg – pregătire și testare instalație

O provocare pentru clujeni (a treia șansă…)

Poiana Muzicală din Parcul Feroviarilor este rezultatul unor inițiative similare care au fost testate în spațiile publice din Cluj și în anii precedenți de către Cercul Întreg. Prima, tot în cadrul programului Orașul Vizibil (2013), a doua în Parcul Central (2015), micile poienițe muzicale, din păcate, nu au rezistat intemperiilor și diverselor neglijențe din partea celor care au intrat în contact cu ele.

Dezvoltat la o scară mult mai mare, Poiana Muzicală instalată în Parcul Feroviarilor în această toamnă pare mai trainică, mai pregătită să facă față obstacolelor și invită oamenii să își găsească împreună #ritmulcomun. Instalația va rămâne disponibilă pentru clujeni atât timp cât aceasta va fi îngrijită. Astfel, Clujul are încă o șansă să-și „găsească ritmul”, să-și valorifice arta și spațiile publice.

Și nu punem hashtag pentru a fi „cool”, ci pentru a încuraja un scop adiacent al proiectului 🙂

O asemănare cu „unul dintre cele mai străvechi și respectate instrumente muzicale autohtone”

În timp ce amplasarea circulară le permite oamenilor și o interacțiune vizuală, încurajând găsirea și exprimarea acestui ritm comun, instrumentele încurajează o joacă și o explorare a unor ritmuri arhaice, autohtone chiar, după cum și-au propus cei din Cercul Întreg.

Instrumentele din Poiana Muzicală seamănă cu vechile toace, instrumente muzicale autohtone, aduse astfel în contemporaneitate în cadrul acestei inedite instalații muzicale, ca o formă de comunicare între participanți.

?️ Cercul Întreg – pregătire și testare instalație

#ritmulcomun – filmează-ți experiența muzicală din Parcul Feroviarilor și împărtășește-o cu ceilalți

Echipa de la Cercul Întreg se va folosi de mediul online, prin intermediul hashtag-ului #ritmulcomun , pentru a oferi clujenilor filmări cu performance-urile lor la această instalație muzicală, precum și diverse tutoriale care să reflecte variate idei de utilizare a acesteia. 

O filmare de la inaugurarea instalației, puteți vizualiza aici: facebook.com/events/220993081769841/permalink/230684724134010/

Îndemnul către public este acela de a explora bucuria ritmului comun și de a-l descoperi alături de alți oameni, în comunitate. Cei care cântă împreună în Poiana Muzicală sunt încurajați să își filmeze experiențele și să le împărtășească cu ceilalți și în mediul online, pe Facebook sau Youtube, utilizând hashtag-ul #ritmulcomun.

„În acest fel dorim cu acest proiect să întregim cercul între lumea reală și cea virtuală, încurajându-i pe oameni (în special pe tineri) să se întâlnească în spațiul offline să își creeze legături acolo, pe care le pot împărtăși și spațiului virtual. Iar în acest fel să transformăm antiteza virtual-real într-o complementaritate care se ajută reciproc.”

Cele mai frumoase filmări din Poiana Muzicală vor fi premiate!

„Considerăm că muzica și în special ritmul sunt un astfel de teren, imaterial dar universal de comunicare, ce ar trebui extins și rafinat de către generația noastră, deoarece ritmul (al mersului, al inimii, al vorbirii, etc.) este unul din punctele de raportare pe care îl au toți oamenii în comun. Dar pentru ca ritmul individual să se poată integra într-un ritm comun(itar) mai mare, e nevoie de un câmp de întâlnire.” – Cercul Întreg

Puteți urmări noutățile despre proiect în evenimentul creat pe Facebook:

https://www.facebook.com/events/220993081769841/

Și nu uitați să vă jucați cu ritmul, să-l descoperiți, să-l împărtășiți cu ceilalți 🙂

Iulia Marc, redactor Cluj.com
? Cătălin Munteanu, Cercul Întreg