Parcările din Cluj: ce soluții avem

de | | 5 Minute

Parcările din Cluj: un altfel de ghid 

Clujul are contrastele sale. Indiferent de anotimp, de starea de spirit, de zona în care locuiești, orașul rămâne frumos  pentru că pulsează de viață și agitație. Ca om ce-a consemnat dezvoltarea urbei prin raportarea la aglomerație, la trafic și la relația pietoni-șoferi, te simți anxios în privința viitorului și te-ntrebi încotro se-ndreaptă Clujul.

foto: Kőrősy ZoltànTuri Zoltán

Sunt momente însă când aceste semnale ale stării de sănătate și bunăstare urbană te obosesc și, pur și simplu, te enervează. Ești tentat să dai vina pe șoferii care populează acest oraș, pe acei pietoni inconștienți, pe autorități, pe vinituri. Ei bine, dacă  încerci să privești lucrurile din perspectiva acelor vinovați pe care îi pui la stâlpul infamiei, perspectiva asupra problemei se va schimba ușor, va căpăta nuanțe și lucrurile nu se vor prezenta în culori de alb și negru. Ce fel de șofer aș fi eu? Iată o întrebare care te va ajuta să gestionezi mai bine stresul provocat de o parcare nereușită pe o stradă îngustă sau de oricare alte „păcate” ale șoferilor clujeni.

De cealaltă parte a baricadei 

Dacă ești șofer în Cluj, îți va fi poate și mai greu să realizezi o conectare armonioasă cu orașul. Este o misiune grea să te aventurezi pe patru roți prin urbe, să nu pierzi prea mult timp și nervi în trafic și, la final, să îți găsești un loc de parcare. Apoi să o iei de la început…

Dacă ai ales destinul șoferului de oraș, acceptă-l așa cum este, cu avantaje și dezavantaje și, mai mult decât atât, respectă-ți camarazii – atât șoferi, cât și pietoni. Dacă simți că te enervezi, pune-ți întrebări: cum aș reacționa eu dacă aș fi pieton și aș fi nevoit să merg pe partea carosabilă pentru că un șofer și-a parcat mașina pe trotuar? De ce aleg să fiu șofer în Cluj: este o necesitate sau fac acest lucru din comoditate?

Da, conviețuirea și acceptarea nu este ușoară, însă dacă respectăm cu toții niște reguli vom putea să trăim împreună în mai multă armonie. Este un fapt demonstrat. Pentru că iubim armonia, noi nu putem decât să încurajăm respectarea regulilor.

p.s. Ne place mult noul site al Primăriei Cluj-Napoca. E tare prietenos și organizat. Să tot navighezi pe-acolo.

pARCĂRILE DIN cLUJ cLUJULvĂZUTaLTFEL
Foto: Turi Zoltán
Parkinguri în Cluj 
 • Parking Primăverii F.N.
  • 406 locuri destinate abonatilor
  • 34 de locuri, la demisol II, în regim plata orară, destinate vizitatorilor – regim autotaxare
 • Parking Băișoara 1-3
  • 317 locuri destinate abonaţilor
  • 38 de locuri în regim plata orară, destinate vizitatorilor – regim autotaxare
 • Parking Mehedinți 58A
  • 126 de locuri destinate abonaţilor
 • Parking Str. Fabricii nr. 4 – Str. Fabricii nr. 5
  • 310 locuri destinate abonaţilor
 • Parking Moților – parking zona centrală
  • 382 locuri
 • Parkinguri private – (Leul, Dorobanților)
 • Parkinguri subterane – Sala Polivalentă și Stadion
Parcările din Cluj ClujulVăzutAltfel
Foto: Rafael Garcia
Parcare autocare turistice 

Parcarea autocarelor turistice este amplasată pe platoul Săli Sporturilor Horia Demian.

Staţiile  de  debarcare şi îmbarcare turişti: 

 • în faţa Casei de Cultură a Studenţilor în Piaţa Lucian Blaga
 • în zona Cimitirului Central pe strada Avram Iancu
 • în zona Parcului Central pe strada George Coşbuc
Parcările din Cluj ClujulVăzutAltfel
Foto: Miruna Corbu
Încadrarea străzilor din zona centrală pe zone tarifare 

ZONA I

Străzile:

Baba Novac » Bolyai » Emmanuel de Martonne » Emil Isac »  Eroilor » I.C.Brătianu » Iuliu Maniu » Mihail Kogălniceanu » Octavian Petrovici » P-ţa Unirii » Samuil Micu » Ştefan Octavian Iosif » Hermann Oberth » Universităţii » Virgil Fulicea » Constantin Daicoviciu » Paul Chinezu » Vasile Alecsandri » S.Brassai » David Ferenc » Emil Zola » Gaal Gabor » Tipografiei » Cotită » Sindicatelor » Victor Babeş » Aleea Învăţătorului » p-ţa Mihai Viteazu (parking cu bariere) » Argeş » P-ţa Stefan cel Mare » Clinicilor » P-ţa Avram Iancu.

ZONA II

Străzile :

Observatorului-carosabil » Berăriei » Mamaia » Calea Dorobanţilor » Crişan, Deva, Dragălina-Camera de Comerţ şi Industrie » Aviator Bădescu » Remetea » Acad. David Prodan, Emil Racoviţă » B.P. Hasdeu » Nicolae Bălcescu » 21 Decembrie 1989 » Parking B.R.D. » Bariţiu » Cardinal I. Hossu » Horea » Parking Opera Maghiară » parking Moţilor » Republicii » Iaşilor » P-ţa Cipariu (parking cu bariere) » Avram Iancu » Bisericii Ortodoxe, Decebal » Traian » Dacia » Constantin Dobrogeanu-Gherea » Mihai Eminescu » Pavel Roşca » Petofi Şandor » Piteşti » Frederic Joliot Curie, Ploieşti » Năvodari » Gheorghe Marinescu » Arany Janos » Cişmigiu » Nuferilor » Traian Moşoiu » Rubin Patiţia » George Coşbuc » Păstorului » Croitorilor » Ceahlău, Oţetului » Moldovei » Cireşilor » Haiducului » Andrei Mureşanu » Nicolae Titulescu » Bucureşti » Calea Floreşti » C.Brâncuşi (tronsonul cuprins intre N.Titulescu şi S. Albini).

Parcările din Cluj ClujulVăzutAltfel
Foto: Vanessa Fu

Metode de taxare pentru parcările în regim de plată orară în zona centrală 

Taxa de parcare se poate achita prin:

 • Tichete de parcare răzuibile procurate din reţeaua de distribuţie semnalizată » sunt de unică folosință și sunt atribuite pentru parcări de scurtă durată – 30 minute, 1 oră ( ZONA I) și 1 oră, 2 ore, 4 ore (ZONA II). Se pot cumpăra din rețeaua comercială sau de la persoanele autorizate.
 • Tichete de parcare eliberate de aparatele de taxare automată » în parcări închise cu bariere (P-ţa Unirii, P-ţa Cipariu, P-ţa Mihai Viteazu), demisol parking Băişoara, demisol II parking Primăverii, parking Moţilor » nu se pot cumpăra prin mesaje text și nu se pot achiziționa prin abonamente » plata se face exclusiv la casele automate de plată
 • Cip-cardurile » se pot folosi pentru parcarile din zona centrala si se încarcă cu valoarea dorită de utilizator. Sunt eliberate de la ghişeul Serviciului Public de Interes Local pentru Administrarea Parcărilor, str. Moţilor nr. 7.
 • Plata parcării prin mesaj text (sms)Înainte de ocuparea locului de parcare sau în maxim 5 minute de la oprire, utilizatorul are obligaţia de a achita contravaloarea timpului de parcare prin transmiterea unui mesaj text (sms cu TVA inclus) de pe telefonul mobil la numărul 7420 valabil în Vodafone, Orange, Telecom, Digi Mobil.
  • Tarife pentru zona I » 30 min -> 2 lei – 403 nr. mină » 1 ora -> 5 lei – 404 nr. mină » 2 ore -> 10 lei – 405 nr. mi

  • Tarife pentru zona II » 1 ora -> 2 lei – 407 nr. mină » 2 ore -> 5 lei – 408 nr. mină » 4 ore -> 10 lei – 409 nr. mi

  • Informații suplimentare »  infoline 0364710140 

 • Abonamente  » se eliberează de la ghişeele Serviciului Parcări, de pe str. Moţilor, nr.7 pentru un interval de timp ce depășesc o lună » sunt valabile pentru zona tarifară II ( cu excepţia abonamentului de riverani persoane fizice, cu excepţia rezervării de loc pentru instituţii bancare, pentru activitatea de transport valori şi pentru instituţii de învătământ superior pentru activitatea de protocol care sunt valabile şi în zona I) » Abonamente de parcare de tip riveran – zona centrală plata orară – se eliberează doar pentru perosoanele fizice.

Informații detaliate despre parcările din Cluj puteți găsi și AICI

Parcările din Cluj ClujulVăzutAltfel

Parcările din Cluj ClujulVăzutAltfel