Oțelul inoxidabil – un aliaj cu proprietăți uimitoare

de | | 2 Minute

Oțelul inoxidabil – un aliaj cu proprietăți uimitoare

Oțelul inoxidabil – cunoscut și sub denumirea de oțel nobil – deține câteva proprietăți unice. Aspectul frumos strălucitor și rezistența la coroziune îl fac foarte popular în multe industrii. Ce este oțelul inoxidabil, ce alte proprietăți are și la ce poate fi folosit? Află toate aceste informații în continuare.

Conform standardelor adoptate în diverse țări, oțelul inoxidabil este un aliaj de fier cu crom (cel mai adesea min. 11%) și carbon (mai puțin de 1,2%). Aceste elemente afectează caracteristica de bază a acestei specii – oțel inoxidabil. Pe suprafața obiectelor realizate din oțel inoxidabil, precum un spalator inox, se creează așa-numitul strat pasiv. Oferă rezistență la coroziune datorită tendinței de auto-reconstrucție. Drept urmare, produsele din oțel inoxidabil au un aspect strălucitor, fără acoperiri ruginite, sâmburi, etc. Desigur, gradul de protecție împotriva coroziunii este strâns legat de tipul și calitatea oțelului utilizat.

Avantajele oțelului inoxidabil

Cel mai important avantaj al oțelului inoxidabil este rezistența la coroziune, care se datorează adăugării de crom. Calitățile de aliaje înalte vor prezenta această caracteristică în majoritatea acizilor, soluțiilor alcaline și în mediile care conțin clor. Chiar și oțelul cu un conținut mai scăzut de crom (cca. 11%) într-un mediu prietenos prezintă o rezistență foarte mare, motiv pentru care sunt folosite cu succes la producerea ustensilelor de zi cu zi.

O altă caracteristică în favoarea selectării oțelului inoxidabil ca material pentru echipamentele gastronomice legate de industria alimentară (raft sau cuva inox) sau medicală (de exemplu, ustensile chirurgicale) este ușurința de curățare. Oțelul inoxidabil are o porozitate scăzută, astfel încât murdăria poate fi îndepărtată cu ușurință. În plus, rezistența ridicată la substanțe chimice și temperaturile ridicate fac ca produsele realizate din acesta să nu fie deteriorate chiar și prin metode de dezinfecție foarte agresive. Echipamentul unei bucătării gastronomice este alcătuit predominant din obiecte din inox, întrucât standardele actuale impun ca acesta să fie folosit în contact cu alimentele.

Un avantaj important al materialului este, de asemenea, ușurința producției ulterioare. Au fost dezvoltate multe tehnici de prelucrare, astfel încât acum tabla de oțel inoxidabil poate fi ușor sudată, tăiată sau îndoită.

Disponibilitatea ridicată a materiei prime și costurile de producție reduse, fac ca oțelul inoxidabil să fie privit favorabil și în industriile în care până acum au fost utilizate alte tipuri de materiale. Durata lungă de viață înseamnă că, pe termen lung, vor exista economii asociate cu service-ul, întreținerea mai puțin frecventă și chiar nevoia de a înlocui o anumită instalație. O balustradă din oțel inoxidabil sau un gard – cândva văzute rar – nu mai surprind pe nimeni.


Articol publicitar