Clujenii – gânduri despre oamenii din orașul comoară

de | | 4 Minute

Despre oamenii din orașul comoară. Scurtă caracterizare a băștinașilor din Cluj

Mult lăudatul Cluj. „Orașul comoară ”, „orașul din inima Transilvaniei” denumiri simbol pentru Cluj-Napoca. Despre oraș s-a vorbit și se vorbește din destul. Dar ce știm, în schimb, despre locuitorii săi? Despre oamenii din orașul comoară pot spune că sunt cei care m-au cucerit. Trebuie să recunosc un lucru: trăsăturile ce urmează a fi menționate sunt generale și se  pot regăsi la orice om, indiferent de locul unde stă sau s-a născut. Însă sunt caracteristici pe care le-am întâlnit la mulți dintre locuitorii acestui oraș.

O imagine de ansamblu

Pe străzile Clujului plimbându-te, vei întâlni foarte mulți oameni. Oraș multicultural, da, știm. Dar cum ai putea să găsești clujeni în marea de oameni din Cluj? Greu de răspuns. Însă ei există și locuiesc printre ceilalți. I-am putea bănui cel mai mult pe cei mai în vârstă. Chiar și așa, există șansa ca mulți dintre ei să nu se fi născut aici, ci să locuiască aici din perioada tinereții lor. Oricum ar fi, acei clujeni get-beget sunt greu de identificat.Pe lângă aceasta, mulți dintre oamenii din orașul comoară, deși nu s-au născut aici, locuiesc în Cluj de mult timp. Că e datorită spiritului orașului, a locuitorilor sau pur și simplu că sunt trăsături din naștere, oamenii din orașul comoară au câteva lucruri în comun.

oamenii din orașul comoară

Câteva trăsături sesizabile

Primul impact cu un oraș este prin oameni. Prin interacțiunea cu ei, începi să îți faci o imagine despre locul respectiv. Atunci când provii dintr-o zonă mult diferită fața de cea în care ai pășit, orice diferență este foarte ușor de sesizat. De aceea, indiferent că s-au născut aici sau au devenit locuitori ai orașului în timp, găsești câteva trăsături contagioase.

#1. Graiul ardelenesc

Accentul clujenilor, la prima interacțiune se poate să îți displacă. Apoi, încet, încet, petrecând ceva mai mult timp, realizezi ce este dincolo de felul de a vorbi. Am găsit cel mai adesea suflete calde, primitoare, de o bunătate naturală, dezinteresată.#2. Felul de a pronunța cuvintele

Clujenii vorbesc rar pentru că le place să se facă înțeleși. Însă au o plăcere de a povesti pe îndelete. Mai pot spune despre clujeni că stau „de povești” aproape de fiecare dată când intri în discuții cu ei. Timpul parcă stă în loc când vorbești cu un clujean. Îți vorbește de parcă îl știi de o viață.

#3. Clujenii își iubesc orașul și nu ascund asta

Există o șansă ca atunci când auzi un locuitor al acestui oraș pronunțând „Cluj” să îți dai seama dacă este sau nu clujean. Cum? Simplu. Când pronunță cuvântul Cluj o spun cu dragoste, din suflet. O spun cu sclipiri în ochi și o implicare profundă. Clujenii își iubesc orașul ca pe o persoană dragă, ca pe ceva palpabil.

oamenii din orașul comoară

#4. Ritmul de viață

Poate părea un paradox, dar clujenii grăbiți sunt calmi. Oricât de mare ar fi criza de timp în care se află, își rezervă totuși timp pentru o privire profundă asupra unui loc pe care nu l-au revăzut de mult, pentru a dărui un zâmbet cald unui clujean la fel de grăbit ca și ei, pentru a schimba vorbă bună. În general, mulți dintre clujeni au un dar al lor de a-și păstra o țâră de timp pentru ceea ce contează!

#5. Oameni simpli

Clujenii sunt oameni simpli. Atât de simpli, încât te fac să te simți incomod dacă tu ești complicat. Albu-i alb, negru-i negru. Nu există substrat. Zic ce gândesc, exact cum o gândesc. Dar cu grijă să nu supere în vreun fel pe celălalt.#6. Un prieten de nădejde

Dacă ai legat o prietenie strânsă cu un clujean ești norocos. Există șanse mari ca, în orice fel de situație, indiferent cât de grea ar fi, să te ajute cu inima deschisă. Desigur, după posibilitățile lui.

oamenii din orașul comoară

Descoperim oamenii din orașul comoară

Cu alte cuvinte, clujenii sunt faini și de treabă. Interacțiunea cu persoane din diferite zone este interesantă. Te acaparează, te fascinează diferențele pe care le poți observa. Iar dacă ești ca o albinuță care culege doar ceea ce-i bun din jurul său, îți poți însuși anumite valori.Valori pe care le-ai descoperit și ți-au plăcut. De la clujeni am învățat să acord mai mult timp fiecărui moment din viața mea și să îl savurez la maxim.

oamenii din orașul comoară

Voi ce trăsături aveți, ați preluat sau v-ați însuși?

Foto: Kathleen BlanchetteDan Grigore EVTuri Zoltán