Oameni din Cluj – de la poveste, la fapte și un vis împlinit

de | | 6 Minute

Oameni din spatele afacerilor – povestea clujeanului care a adus un brand de renume în România

Mulți oameni din Cluj au investit timp, energie și multă pasiune pentru a aduce în rândul clujenilor tot felul de noutăți. Însă, dincolo de ceea ce vedem și ce ne este „pus pe tavă”, găsim suflete sensibile, de multe ori, în spatele unor persoane hotărâte. Sau descoperim suflete hotărâte la oameni blânzi, calmi și liniștiți. Însă, indiferent de tipologia fiecăruia, există o caracteristică definitorie care atrage. Toate aceste suflete pe care le găsim la mulți oameni din Cluj, sunt, de cele mai multe ori, calde, capabile să transmită emoție în jurul lor și să surprindă prin originalitatea și unicitatea pe care o reprezintă. De ce spunem aceasta? Pentru că am fost recent la Beluga, în piața Muzeului, pentru a afla povestea clujeanului care a avut curajul și ambiția de a aduce pentru prima dată în România renumitul brand.

Oameni din Cluj » povești care te motivează

Beluga, un loc primitor, cochet și confortabil. Eleganța locului am asociat-o mental cu o persoană mai sofisticată și pretențioasă. Apoi am făcut cunoștință cu Laurențiu Gugura, deținătorul afacerii. Mare ne-a fost surprinderea când am dat mâna cu un clujean cât se poate de simplu, cu o privire jovială și o strângere de mână călduroasă.

oameni din cluj

Laurențiu Gugura este administrator al Restaurantului Beluga și lucrează în domeniu de 13 ani. După experiența acumulată la restaurantele din Cluj a plecat în Londra. De ce? Pentru a putea să-și creeze un nou stil de viață, pentru a evolua și a lucra asiduu la îndeplinirea propriului vis: acela de a avea un restaurant #altfel în Cluj-Napoca sau, mai bine zis, acasă. Am îndrăznit să-i cerem să ne spună câte ceva despre el și visul lui. Am început prin a-i cere mai multe detalii despre experiența acumulată la Londra.

„ Începutul a fost foarte greu, din cauză că, de multe ori nu suntem bine văzuți ca români, din păcate. Am început de jos, ca orice om ce pleacă într-o altă societate, după care am ajuns sus. În ce sens? M-am dus la Hotel Savoy, primul hotel de 5 stele din Marea Britanie, înființat în 1889. Are o istorie bogată locația.  Acolo am participat la o competiție. Erau acolo un francez, un german, un spaniol, un englez și eu, românul. Toți râdeau când le-am zis că sunt din România, inclusiv managerul de pe locație. Competiția consta în conducerea unei zile a restaurantului, astfel încât să maximizezi profitul, iar clientul să plece mulțumit. Cine reușea să maximizeze profitul în acea zi, era câștigător. Locația avea 100 de locuri, iar clienții erau de top: Tom Jones, Nicholas Cage , și mulți alții. Am câștigat competiția și am ajuns pe postul de conducere din cauză că a fost o diferență foarte mare între mine și ceilalți, la cifre. În perioada cât am lucrat acolo, am luat un premiu (și acuma e acolo pe perete). Am reușit și am doborât recordul care era ținut de vreo 10 ani, cu 48 mii de lire.”

Totuși, ne-ai spus și tu, ca și mulți oameni din Cluj, că românii nu sunt întotdeauna bine văzuți. Cum ai reușit să te integrezi acolo?

„ Nimeni nu dorea să accepte faptul că sunt român. De aceea, îmi spuneau că sunt din Transilvania. Odată cu rezultatele satisfăcătoare pe care le-am adus la Hotel Savoy, am început să primesc multe oferte de muncă. De aceea, am plecat la un restaurant scoțian care și în ziua de astăzi are cea mai mare listă de whisky-uri din lume (mii de sticle de whisky). De ce? Pentru că am văzut-o ca pe o provocare. Aveau și băuturi care nu mai există nicăieri în lume, pentru că erau distilerii închise. Patronul acestei locații era din vechea familie regală a Scoției.”

Unde ai lucrat cel mai mult?

„Cea mai lungă experiență a fost la ultima locație: Park Chinois. Acolo am condus o armată de oameni. Câți, mai exact? 100 de oameni aveam în subordine. Acolo era ceva din altă lume, locația fiind amplasată într-un cartier de oameni bogați. După aceea, am venit acasă cu banii munciți, ca să îmi îndeplinesc visul de a conduce propriul restaurant.”

Mulți oameni din Cluj dețin și gestionează propriile afaceri. Ce te-a motivat să îți deschizi propriul restaurant?

„Lucrând în locații de top și venind acasă, în Cluj am simțit că lipsește din zona centrală o locație care să arate elegant și să fie la prețul pieței. La mâncare, la băutură… la tot. ”

Știm că Beluga a primit recent premiul „World Luxury Restaurant Award” și a fost nominalizat la competiția mondială din 2020.

„Da. Au venit pentru prima dată în România în 2016 și au premiat Hotelul Privo din Târgul Mureș, singurul hotel de 5 stele premiat din țară. Au venit a doua oară și ne-au ales ca fiind singurul restaurant de lux din țară, premiat. Mai mult decât atât, ne-au nominalizat la competiția mondială 2020. Este o bucurie, desigur, să văd că, după atâta muncă suntem apreciați peste hotare. ”

oameni din cluj

Care sunt principiile pe care le respectă acest restaurant pentru a fi catalogat ca fiind de lux?

„ În primul rând, ca să fii la categoria restaurante, îți trebuie un spațiu în care să îți desfășori activitatea. În zona centrului vechi suntem singura bucătărie care are un spațiu de 50 m. Ce înseamnă locație de lux: unde e amplasată,  ce servire are, ce servește și cum e amenajarea interioară. Amenajarea interioară nu se referă la decorațiuni prețioase, aurite, ci la amplasamentul meselor. Adică, la orice masă te-ai așeza, ai intimitatea ta. Vecinul nu te vede ce mănânci și nu-ți aude poveștile. Astfel, la oricare masă te-ai așeza, ești cu spatele la celălalt client. Toate acestea puse cap la cap, alături de servire, feedback-ul clienților înseamnă o locație de lux, de prestigiu.”

oameni din Cluj

Ce poți să ne spui despre specificul restaurantului?

„Că este unul internațional. Însă, noi facem mâncare făcută în casă. De exemplu, avem home made tacos. Pentru meniul de mâncare am adus bucătar de stea Michelin din Londra, astfel încât să fie altceva. Peștele îl aduc proaspăt, viu, de la Gilău. Îl pescuiește în fața mea și îl aduc viu. Avem preparatele clasice: piept de pui făcut altfel, cu un duxelle de ciuperci, cu trufe albe și macaroane cu brânză. Poate suna banal, dar macaroanele alea cu brânză sunt de fapt un sos Mornay, făcut cu brânză Gruyère și sâmburi de pin. E altceva: gust și textura diferită. Lucruri simple, dar pe care tu acasă nu ți le-ai putea face niciodată pentru că nu știi rețetele, nici nu le vei ști vreodată. Dar, când mănânci zici: Wow! Am mâncat un pui cu ciuperci și macaroane cu brânză și a fost demențial. Acesta a fost conceptul. Pentru că, din punctul meu de vedere, dacă tu ieși în oraș să mănânci, nu mănânci ceva ce îți poți face acasă. ”

oameni din Cluj

Care este recomandarea ta pentru acei oameni din Cluj care vin pentru prima dată la Beluga?

„File de păstrăv la tigaie cu cartofi fondant, spanac sauté și sos de grapefruit, alături de un cocktail Beluga Sour. Iar o mică recomandare bucătarilor și gospodinelor în vederea preparării mâncărurilor: folosiți cât mai puține condimente pentru a păstra gusturile naturale ale ingredientelor. ”

oameni din Cluj

O poveste care ne-a impresionat la fel de mult ca locul în sine și preparatele pe care le servește. Beluga Cluj este un loc pe care vi-l recomandăm cu drag. Iar dacă vrei să afli mai multe despre acest loc, preparate și oameni din Cluj, caută-l pe Laurențiu Gugura (șanse mari să fie mai mereu prin preajmă) și provoacă-l la o discuție. Îți va răspunde cu multă prietenie și voie bună.

Contact:

Str. Virgil Fulicea, nr. 7
+40 364 800 422
Luni-Joi & Duminică: 12:00 – 01:00
Vineri-Sâmbătă: 12:00-04:00

Website | Facebook | Instagram