O zi la stana

de | | 2 Minute

DSC_8052_L

O zi la stana

I. Tipul Traseului:
Acest traseu este recomandat pentru orice categorie de varsta, iubitorilor de natura si produse ecologice, care doresc sa traiasca sau sa retraiasca o zi din viata traditionala a unui sat ardelean. Este permis accesul cu animale de companie.
Starea drumului este general buna, cu exceptia a circa 10 km intre Vultureni si Recea Cristur, unde recomandam o viteza moderata.

Cai de acces in zona:
1.De la Cluj-Napoca, prin Chinteni, Vultureni, Recea Cristur circa 45  km;
2.De la Dej, prin Bobalna circa 35 km;

Benzinarie: Vultureni
Durata sejurului: o zi, sau mai multe, in functie de preferinte;

II. Activitati-agrement: drumetie, ciclism, culegerea fructelor de padure si a plantelor medicinale, vanatoare, calarie;

III. Descrierea traseului:

In satul Osoi din comuna Recea Cristur aveti posibilitatea sa petreceti o zi sau mai multe la stana administrata de fermierul Alexandru Duma si de sotia acestuia.
Situat intr-o zona deluroasa, si inconjurat de paduri, satul Osoi ofera turistului panorame deosebite. Entuziastul fermier Alexandru Duma va va conduce personal prin toate aceste locuri incarcate de istorie si legende.

DSC_8168_L

Odata ajunsi la el acasa puteti alege sa participati singuri, ori impreuna cu familia dvs. la activitatile specifice unei stane: hranitul, mulsul, iesitul la pasiune al oilor, fabricarea telemelei, urdei sau a casului. Doamna Duma va va pregati bucate alese, toate ingredientele folosite pentru prepararea acestora fiind din gospodaria proprie, felurile de mancare pot fi alese de dumneavoastra la intelegere cu doamna.

Seara va veti delecta cu un pahar de tuica, produs tot in gospodarie la cazan. Pentru doritori exista si posibilitatea de a ramane peste noapte, tot la familia Duma acasa.

La plecare puteti achizitiona nenumarate produse lactate, dulceturi, tuica, miei, carne vita, porc, chiar si paine coapta in cuptorul lor. La cerere produsele lactate vi le poate aduce doamna Duma saptamanal daca locuiti in Cluj. Numar de contact 0744 907 496.

IV. Obiective turistice din zona:
Bisericuta ortodoxa de lemn (monument istoric) din Osoi;

V. Curiozitati:
Cel mai longeviv om din lume a trait in Osoi: este vorba despre Maftei Pop, zis Mastei, romanul care pare sa fi trait 148 de ani, conform certificatului de deces. Localnicii considera ca acest lucru s-a datorat mancarii strict naturale din Osoi pe care acesta a consumat-o.

Oferit de Transilvania All Inclusive