New Media Castle 2019 | Ce experiențe inedite explorăm în acest an?

de | | 3 Minute

New Media Castle 2019 | Ce experiențe inedite explorăm în acest an?

Conceptul New Media Castle 2019 ne aduce în atenție o serie de experiențe inedite în cadrul festivalului Electric Castle din acest an. Oricât de mult e îndrăgită muzica unor artiști internaționali de renume, nu ne putem dezice de la experiențele complete pe care festivalul ni le aduce în atenție. Arta capătă noi valențe cu ajutorul tehnologiei, iar viziunile celor 8 artiști internaționali sunt pe cât de diferite una de cealaltă, pe atât de omogene ca ansamblu artistic.

Inițiativa New Media din acest an facilitează accesul la arta contemporană, pentru participanți și artiști deopotrivă. Electric Castle a oferit studenților de la Universitatea de Artă și Design din Cluj oportunitatea de a-și prezenta lucrările în cadrul mult îndrăgitului festival. Mai mult, în acest an New Media Castle a reușit să dea viață într-o proporție aproximativă de 100% spațiilor interioare ale castelului.

Să le explorăm, așadar.

Memo Akten

Artistul din Istanbul (Turcia) a adus la Electric Castle un concept inedit, care te îndeamnă la interacțiune. Aflându-te în fața unui tablou digital colorat, prin mișcări ample vei putea dirija virtual un spectru de culori.

Matthew Schreiber

Venit din Yucatan, Mexic, Matthew a adus la castelul din Bonțida un concept interesant, prin care reușește să reproducă prin lumini și efecte video o aliniere solară.

new media castle 2019

Nonotak

O instalație care nu va înceta să te surprindă prin armonia perfectă creată între sunet, lumină și efect. Mișcările energice dintre lumină și sunet creează un univers aparte, electrizant.

404Zero

Arta audio-vizuală pe care o propune 404Zero reprezintă o formă de interpretare a vieții, printr-o ilustrare aparte. Formele sugestive, pline și opace te înconjoară ca o vâltoare incontrolabilă.

Shohei Fujimoto

Abstract, dar atent gândit. Fujimoto reușește să creeze un univers omogen între lumină, sunet și mișcare pe care le dezvoltă pe baza unor formule matematice complexe.

Olivier Ratsi

O lume reprezentată de Oliver Ratsi te pune direct în fața unor linii paralele. Dar nu oricum. Ci dacă te poziționezi într-un punct fix, vei vedea că liniile, deși amplasate în direcții diferite, reflectă un paralelism perfect, indiferent cum le-ai privi.

new media castle 2019

Children of the Light

E despre lumină și întuneric. Abstract, cele două sunt îmbinate într-un mod impresionant, creând un contrast care pare a fi palpabil, însă în care, în realitate, este vorba de umbre care se construiesc în funcție de anumite caracteristici fizice.

RNDR

Un spațiu fizic limitat care este conectat cu un spațiu extern, dar care prezintă realitatea concomitentă. Astfel, RNDR propune să experimentezi cum poți fi prezent în două locuri diferite în același timp, însă văzut într-o perspectivă aparte.

media

Digital Interactive

Studenții de la UAD Cluj te hipnotizează, la propriu. 3 lucrări speciale au rolul de a-ți provoca imaginația în a privi lumea cu alți ochi sau chiar prin ochii altuia.

Cum a apărut New Media în cadrul acestui festival?

Alex Czetwertynski este persoana care a gândit în cel mai mic detaliu acest proiect. Având experiența acumulată la înființarea Museum of Digital Arts alături de Google, a colaborat cu artiști de renume, precum Childish Gambino la concertele căruia a creat designul luminilor de scenă. Având această amplă experiență, Alex Czetwertynski declară că Electric Castle este o experiență complet diferită:

„Am fost la multe festivaluri și sunt încântat de ce am descoperit aici. De multe ori, arta e folosită ca obiect decorativ, pe când aici arta în sine este acolo unde ar trebui să fie – în centrul atenției, în spații dedicate. Iubesc această îmbinare a celui mai nou tip de artă experimentală cu un castel din România, este fenomenal pentru mine să fiu aici!”.