10 muzee în județul Cluj: de ce să le vizitezi?
Sunt multe modalități de-a explora un oraș și împrejurimile lui. De a-l cunoaște pe deplin și a-i înțelege rădăcinile. Noi, cei de la Ghid Local Cluj, ne-am făcut un obicei din a vă recomanda locuri, proiecte, idei, evenimente și experiențe unice. De data aceasta, vă lansăm o întrebare » știați că avem numeroase muzee în județul Cluj care pot fi vizitate?
Știm. Știm că muzeele nu sunt tocmai locurile cele mai încărcate de mister, voie bună, entuziasm, curiozitate. Credem însă că la nivel social s-a format un soi de prejudecată… pe nedrept. Multe dintre ele ascund tot felul de comori neștiute de publicul larg, colecții inedite și obiecte unice ale căror povești, dacă reușesc să ajungă la tine, îți vor stârni imaginația și îți vor îmbogăți perspectiva asupra anumitor aspecte din realitate.
Avem mai multe muzee în județul Cluj. Din rândul lor, am selectat 10, pe care vi le prezentăm succint mai jos în speranța că veți fi tentați să le vizitați – dacă nu ați făcut-o deja. Încercați să le aflați poveștile și să le descoperiți unicitatea!
#1 Muzeul Bivolului
Loc: satul Mera, comuna Baciu (în fosta clădire a școlii, la 50m de centrul satului)
Persoană de contact: Varga Gyorgy
Transport: linia M34
Începem cu un muzeu unic nu doar în Cluj, ci și în România. Înființarea Muzeului Bivolului din Mera a venit la inițiativa profesorului de biologie și agricultură Varga Gyorgy, un fiu al satului și fost director al școlii din Mera. Muzeul reprezintă un adevărat omagiu adus țăranului din Transilvania și traiului specific din această zonă.
„În anul 1950, în Mera erau 1500 de bivoli. Cu 200 mai mulți decât locuitorii satului. Acum sunt în jur de 160 de bivoli. Ideea înființării acestui muzeu mi-a venit pentru că părinții, bunicii mei, alături de ceilalți săteni au fost buni crescători de bivoli și după un anumit timp aceste obiecte care se văd în muzeu nu au mai fost folosite, că nu a mai fost nevoie de ele, și am zis să le păstrăm… și pentru noi… să fie un omagiu adus strămoșilor dar să vadă și urmașii. Și așa a fost…” – Varga Gyorgy
Cel mai vechi exponat al muzeului este un jug de lemn din anul 1880! În rest, veți găsi aici care și sănii, juguri, șei, harnașamente, furci, greble, tânjale, tălăngi, scaune pentru muls, vase de colectat și procesat laptele, lămpi și felinare, separatoare pentru smântânit laptele, dar și fotografii, hărți și documente.
foto: Adumitroaie Bogdan
#2 Muzeul Apei
Loc: Florești
Orar: zilnic, doar cu rezervare
E-mail: [email protected]
Aflat în comuna Florești, la ieșirea din Cluj-Napoca, spre Oradea, Muzeul Apei intermediază o inedită întâlnire între locuitorii orașului și sursa lor de apă. Existența i se datorează inginerului Leonida Truță, un angajat al Companiei de Apă Someș (încă din anul 1956!). În momentul ieșirii sale la pensie, în anul 1992, se reușea inaugurarea acestui muzeu unic în România la vremea respectivă.
Ce vei găsi aici? O colecție interesantă de capace de canalizare din întreaga lume, pompe pentru stins incendii vechi de aproape un secol, numeroase obiecte specifice, documente, o impresionantă pompă cu pistoane (și un mister ce-o învăluie), numeroase plante. Intrarea la Muzeul Apei Cluj este liberă, însă intenția de a vizita spațiul trebuie anunțată în prealabil prin trimiterea unei solicitări la Compania de Apă Someș. Solicitarea poate fi trimisă la adresa de e-mail [email protected] , menționând numele și numărul de persoane, precum și ziua în care doriți să faceți vizita.
#3 Muzeul satului Mărișel
Loc: Mărișel
Detalii: pot fi solicitate la Pensiunea Popasul Iancului sau de la localnici
După o vizită la Muzeul Satului Mărișel, veți înțelege mai bine traiul moților de altădată și veți reuși să apreciați acea ingeniozitate nativă a omului de la munte, de la țară. Organizat cu minuțiozitate, muzeul include vechi obiecte tradiționale, specifice traiului din zonă. Unele au o vechime de peste 150 de ani! Ticlăzăul nu lipsește, războiul de țesut (păstrat din anul 1906), donița, butina, solnițe, mojer, mai, compas din lemn, sobă de metal, zbici, oale de sarmale, ranițe și multe, multe alte lucruri gospodărește care vă vor surprinde prin utilitatea și ingeniozitatea lor.
foto: Lucian Nuță
#4 Muzeul de Istorie din Gherla
Adresa: Str. Mihai Viteazu, nr. 6, Gherla
Orar: Luni-Joi » 09:00-14:30 & Vineri » 09:00-13:00
Telefon: 0264 241 947
Muzeul de Istorie din Gherla, pe lângă surprinderea evoluției umane de-a lungul timpului (din paleolitic, până în secolul XVIII), se remarcă și datorită vestigiilor descoperite în zona castrului roman – sculpturi, arme, monede, inclusiv o diplomă veche din anul 123 d.Hr, precum și documentelor care surprind stabilirea și dezvoltarea comunității de armeni din oraș.
În Sala Francofonă și Sala Germanofilă pot fi admirate costume tradiționale din Franța și Germania, primite de muzeu datorită înfrățirii Gherlei cu orașele Yzeure (Franța), respectiv Forchheim (Germania). În curtea muzeului, se află numeroase coloane, cărămizi cu diverse inscripții, stele funerare romane etc.
foto: cniptcluj.ro
#5 Muzeul de Etno-Arheologie și Istorie din Iclod
Loc: Iclod
Orar: Luni, Miercuri, Vineri » 09:00-17:00 (vizite neplanificate)
Telefon: 0745 757 622 (pentru vizite planificate, în afara programului)
E-mail: [email protected]
Muzeul de Etno-Arheologie și Istorie din Iclod include colecții de arheologie preistorică și antică – mai exact, obiecte de ceramică, unelte, podoabe, arme descoperite în stațiunea arheologică Iclod, precum și obiecte și documente ce ilustrează istoria și etnografia locală. Muzeul este găzduit în „Conacul din Iclod”, vechea reședință de vară a familiei lui Petre Poruțiu. Prof. Aurel Bulbuc este cel la inițiativa căruia s-a înființat acest muzeu încă din anul 1987. În 2008, clădirea a fost restituită fiicei lui Petre Poruțiu, aceasta alegând să păstreze destinația de muzeu a conacului.
#6 Muzeul de Xilogravură
Loc: Hașdate – Gherla
E-mail: [email protected]
Telefon: 0766 241 181
Website: muzeuldexilogravura.ro
O casă-muzeu cu totul specială, deschisă în Hașdate – Gherla, găzduiește exponate semnate de Mircea Pop: gravuri vechi și noi, lucrări în ulei și ceramică, icoane, precum și tiparnița. Mircea Pop este reprezentantul celei de-a șaptea generații de xilogravori din Gherla! În micul și impresionantul muzeu veți descoperi, pe lângă xilogravuri și icoane vopsite pe lemn, o serie de „arbori cosmici”, niște stâlpi totemici din lemn, cu tot soiul de simboluri, viu colorați:
„Eu am sânge maramureşan în vene. Între „totemurile” mele şi crucile pictate de la Săpânţa există o legătură, în sensul că ambele sunt profund arhaice şi viu colorate. Eu sunt şi asta mi-am dorit să fiu: un om arhaic, care să reia, de la începuturile sale, arta lemnului şi xilogravura.”– Mircea Pop
#7 Muzeul Municipal Dej
Adresa: Str. 1 Mai, nr. 3, Dej
Orar: Marți – Sâmbătă: 08.00 – 16.00
Telefon: 0264 212 525
E-mail: [email protected]
Data viitoare când treceți prin Dej și aveți puțin timp la dispoziție, vizitați și Muzeul Municipal Dej. Atenție: în anul 2018 muzeul a fost mutat din Piața Bobâlna într-o clădire recent renovată, aflată în centrul istoric al municipiului (str. 1 Mai, nr. 3). La demisol, puteți vizita o librărie, iar la etaj sunt amenajate 6 săli de expoziție, dintre care una destinată expozițiilor temporare.
#8 Muzeul de Locomotive Dej-Triaj
Adresa: Aleea Ceferiștilor, Cuzdrioara – Dej
Orar: non-stop
E-mail: [email protected]
Facebook: Dej Triaj
Depoul Dej-Triaj, aflat la aprox. 60 km distanță de Cluj, în comuna Cuzdrioara, găzduiește peste 25 de exponate. Locomotive cu aburi (cea mai veche are 105 ani), locomotive electrice sau vagoane au fost adunate de-a lungul a peste 20 ani de către câțiva ceferiști pasionați din Dej. Aceștia au recondiționat exponatele și au contribuit enorm la păstrarea acestor comori ale transportului feroviar. După 23 de ani de eforturi, în toamna anului 2018 Dej-Triaj și-a primit și statutul juridic de Centru Muzeal al Locomotivelor.
https://www.facebook.com/lDejTriaj/videos/2456383231054256/
Foto & Video: Paul Alexandru via FB Dej Triaj
#9 Muzeul de Istorie Turda
Adresa: Str. B.P. Hașdeu, Turda
Orar: Marți-Duminică » 10:00-17:00
Telefon: 0264 311 826
#10 Muzeul Memorial Octavian Goga
Adresa: Ciucea
Orar: Marți-Duminică » 09:00-17:00 (ultima intrare se face la ora 16:30)
Telefon: 0264 259 003
Nu putem încheia lista celor 10 muzee fără a vă recomanda o vizită la Ciucea. Muzeul include clădirea-castel, emblematica structură cunoscută drept casa de pe stâncă, Mausoleul Iubirii soților Goga (Octavian și Veturia), Casa Albă (Muzeul de Artă Etnografică), folosită în trecut pentru oaspeți, Casa Ady Endre, precum și bisericuța de la Gălpâia și mânăstirea aflată pe terenul acestui domeniu.
foto: Ramona Alexandra
Tu ce alte muzee din județul Cluj ai recomanda și altora?