Comori găzduite în muzeele Clujului: – muzee din satele județului | Partea II

de | | 4 Minute

Comori găzduite în muzeele Clujului: – muzee din satele județului | Partea II

Avem multe muzee și colecții muzeale în satele județului Cluj în care putem găsi elemente spectaculoase și unice. V-am prezentat șașe dintre ele într-o parte anterioară a seriei „Comori găzduite în muzeele Clujului”, iar în continuare prezentăm căutătorilor de comori alte șapte destinații din satele Clujului în care veți găsi exponate inedite și lumi mai mult sau mai puțin cunoscute. 

Recomandăm lectura și primelor două articole din seria muzeelor din Cluj, cele pe care le găsiți în oraș, dar și în satele județului. Nu știi niciodată când ești în apropiere de vreunul, și-ar fi păcat să ratezi o căutare de comori de acest tip. 

Comori găzduite în muzeele Clujului: ouă de dinozaur, meteoriți și mumii egiptene

Comori găzduite în muzeele Clujului: muzee din satele județului | Partea I

Muzee din satele Clujului

Muzeul Memorial „Octavian Goga” de la Ciucea

Muzeul Memorial „Octavian Goga” este o destinație deosebită care omagiază viața și opera unuia dintre cei mai renumiți poeți și politicieni români din secolul al XX-lea, Octavian Goga. Muzeul include „clădirea-castel, emblematica structură cunoscută drept casa de pe stâncă, Mausoleul Iubirii soților Goga (Octavian și Veturia), Casa Albă (Muzeul de Artă Etnografică), folosită în trecut pentru oaspeți, Casa Ady Endre, precum și bisericuța de la Gălpâia și mânăstirea aflată pe terenul acestui domeniu.” 

ramona87alek muzeul octavian goga ciucea

📷 Ramona Alexandra

Muzeul găzduiește exponate care includ obiecte personale ale lui Octavian Goga, fotografii, documente, manuscrise și ediții rare ale operelor sale literare.

Muzeul de Xilogravură

În Hașdate – Gherla, s-a dezvoltat în perioada medievală meșteșugul xilogravurii. Azi, în localitate se află casa-muzeu în care putem descoperi gravuri vechi și noi, lucrări în ulei și ceramică, icoane, precum și tiparnița de-ale lui Mircea Pop, reprezentantul celei de-a șaptea generații de xilogravori din Gherla. 

Comori găzduite în muzeele Clujului - muzee din satele județului Partea II muzeul de xilogravura

📷 Cluj Tourism

Muzeul Dansului, Sic

Satul Sic din comuna cu același nume se distinge prin bogăția sa etnografică, și anume comunitatea majoritar maghiară care a păstrat cu încredere tradițiile strămoșilor săi. Un cetățean olandez a restaurat casa cunoscută sub numele de „casa dansului” și a transformat-o într-un muzeu dedicat dansurilor tradiționale din Sic.

stufărișurile de la sic și muzeul dansului Cluj (21)

În timp, pasionatul colecționar a reușit să achiziționeze și să restaureze o a doua casă tradițională, pe care a completat-o cu un hambar construit în stil autentic. Astfel, în prezent, Muzeul Dansului din Sic găzduiește o impresionantă colecție de 460 de perechi de cizme folosite în cadrul dansurilor tradiționale și multe alte elemente ce merită atent vizionate.

stufărișurile de la sic și muzeul dansului Cluj (21)

Muzeul satului Moldovenești

În comuna Moldovenești, în apropiere de Turda, putem vizita un muzeu în care să admirăm principalele valori ale unei gospodării tradiționale. Aflat în una dintre cele mai vechi case din sat, din 2019 putem să găsim la Moldovenești o colecție de obiecte tradiționale, specifice traiului din zonă.

Comori găzduite în muzeele Clujului - muzee din satele județului Partea II moldovenești

Muzeul satului Viișoara

Și în Viișoara (aproape de Câmpia Turzii) găsim un muzeu tradițional într-o locație cu încărcătură puternică pentru istoria țării noastre. Muzeul de află în clădirea în care a funcționat prima școală românească la începutul secolului al XX-lea, iar obiectele folosite în gospodăriile țărănești provin chiar de la localnici. 

Comori-gazduite-in-muzeele-Clujului-muzee-din-satele-judetului-Partea-II-viisoara

📷 Cluj Tourism

Conform clujtourism, începând cu anul 2022, muzeul are o secție etnografică și în satul Urca, în cadrul Căminului Cultural din acest sat.

Muzeul Căsuța Bunicii

La vest de Cluj-Napoca, în comuna Măguri Răcătău, găsim o lume a bunicilor și străbunicilor noștri. Îi zice chiar Casa Bunicii, și s-a născut din dragostea unui tânăr pentru tradițiile și portul românesc. 

Comori găzduite în muzeele Clujului - muzee din satele județului Partea II muzeul casa bunicii

📷
Cluj Tourism

El a reușit să păstreze nu doar amintirea bunicilor lui, ci a tuturor bunicilor noștri, care au crescut cu ștergare, năframe și costume naționale, traiste, munca la război  și alte obiecte care ilustrează vremurile trecute.

Muzeul Căsuța Bunicii se află acum în centrul satului, după ce a fost mutat chiar din casa bunicilor elevului clujean care a dezvoltat muzeul. 

Parcul de sculpturi Arkhai

O colecție muzeală diferită și deosebită de află în satul Vlaha, comuna Săvădisla. În acea oază de liniște care se întinde pe un hectar, aveți ocazia să întâlniți arta într-un mediu natural, înconjurați de o pădure de brazi. Într-o armonie aparte,  în parcul de sculpturi au loc evenimente culturale, artistice și educative, toate printre sculpturile din fân și animăluțele care și-au găsit acolo casă. 

Comori găzduite în muzeele Clujului - muzee din satele județului Partea II aestheticzoom_ro parcul Arkhai

📷 @aestheticzoom_ro

În parc veți găsi: un gard de piatră care definește o altă lume, sanctuarul lui Bacchus, casa maramureșeană și cunoscutele sculpturi de fân și membrii familiei; căței, pisici, porcușori, găini și cocoși… este în continuă dezvoltare

Comori găzduite în muzeele Clujului - muzee din satele județului Partea II parcul Arkhai

📷 @dezsozoli93

Alte muzee și colecții muzeale din județul Cluj se pot găsi și pe Cluj Tourism în secțiunea muzee. Fiecare dintre acestea păstrează părți importante din cultura și istoria Transilvaniei, iar cel mai ușor mod prin care putem învăța despre acestea este să privim și să luăm contact direct cu ele 🙂. Spor la explorat și așteptăm să vă împărtășiți călătoriile de prin județ și cu noi pe Instagram sau Facebook (#clujcom și #clujulvăzutaltfel).