Comori găzduite în muzeele Clujului: muzee din satele județului | Partea I

de | | 5 Minute

Comori găzduite în muzeele Clujului: muzee din satele județului | Partea I

Spuneam acum ceva vreme că atunci când vrei să cunoști cu adevărat un oraș, e musai să iei în calcul și comorile culturale pe care muzeele le adăpostesc între pereții de sticlă. Satele Clujului găzduiesc și ele comori culturale și istorice care sunt ferestre ale trecutului și a tradițiilor regiunii. Așa că după ce v-am făcut cunoscute comorile găzduite în muzeele Clujului: ouă de dinozaur, meteoriți și mumii egiptene, vă prezentăm și comorile pe care le găsiți prin județ. 

În partea I vorbim despre șase muzee din satele Clujului care merită vizitate pentru exponatele care ne transpun în lumi demult trecute, urmând ca în partea II să continuăm vânătoarea de muzee și alte locații minunate ascunse prin județ 🙂.

Muzee din satele Clujului

Muzeul morii Bologa

O colecție impresionantă de obiecte specifice comunității locale românești din zona de munte a Clujului am descoperit  la Bologa, la doar câțiva km de Drumul E 60. În locație se află o moară care este folosită și astăzi pentru spălarea materialelor de tapiterie tradițională, iar în camera principală a morii, Morărița Floarea, proprietara morii de apă de la Bologa, a amenajat o cameră care păstrează vie legătura dintre viața din trecut și cea din prezent.

Comori găzduite în muzeele Clujului muzee din satele județului Partea I muzeul morii bologa

Muzeul satului Mărișel

La aproximativ 50 km de Cluj se află Muzeul satului Mărișel, care adună vechi obiecte tradiționale specifice traiului din zonă, precum ticlăzăul, războiul de țesut, donița, butina, solnițe, mojer, mai, compas din lemn, sobă de metal, zbici, oale de sarmale, ranițe și multe, multe alte lucruri folosite de oamenii din zonă în alte vremuri.

imparatia lui zamolxe marisel cluj

Muzeul Bivolului

La inițiativa profesorului de biologie și agricultură Varga Gyorgy, Muzeul Bivolului din satul Mera, comuna Baciu, a fost înființat drept omagiu adus țăranului din Transilvania și traiului specific din zonă. Comorile Clujului - Muzeul Bivolului

Vizitatorii au ocazia să descopere la muzeu instrumente agricole tradiționale utilizate cu ajutorul bivolilor, precum și informații despre modul în care aceste animale au contribuit la dezvoltarea satului Mera de-a lungul timpului. 

Locația oferă o incursiune fascinantă în tradițiile agricole și cultura rurală din zonă, ilustrând modul în care bivolii au fost un element esențial al vieții și muncii locuitorilor acestui sat.

Comorile județului Cluj - Muzeul Bivolului

Muzeul Apei „Leonida Truță”

Aflat nu tocmai într-unul din satele Clujului, ci în comuna Florești, la ieșirea din Cluj-Napoca spre Oradea, Muzeul Apei este unul dintre cele mai interesante muzee din țară. Regia Autonomă Județeană Apă – Canal Cluj (actuala Companie de Apă Someș) a inaugurat muzeul în anul 1992, marcând aniversarea centenarului Uzinelor de Apă și Canalizare Cluj. 

muzeul apei cluj 3

Azi, într-un cadru natural, putem admira capace de canalizare din România, Franța, Cehia, Austria, Ungaria și multe alte țări, o pompă pentru stins incendii, iar în interiorul muzeului se găsesc diverse utilaje și obiecte specifice domeniului. 

Într-una dintre vizitele noastre la Muzeul Apei Cluj am scris despre experiența noastră la muzeu și despre ce exponate și comori nebănuite puteți descoperi acolo. 

Intrarea la muzeu este liberă, însă trebuie să vă anunțați vizita în prealabil printr-o solicitare la Compania de Apă Someș. Detalii găsiți într-un alt articol

muzeul apei cluj 7

Ansamblul Monumental de la Tăușeni

La aproximativ 35 km distanță de Cluj, într-un sat unde timp de 30 de ani n-a plouat decât simbolic, pe una dintre colinele satului Tăușeni se află instalația de artă monumentală ,,De-semne spre cer, pentru Ploaie și Curcubeu”. 

Pe dealurile Clujului în Tăușeni, instalație „pentru Ploaie și Curcubeu” 11

Noi am vizitat-o de curând și v-am povestit despre ce găsiți acolo într-un alt articol: 18 subansambluri pe care artistului Alexandru Chira le-a construit acolo unde „se află centrul lumii, pentru o clipă, pentru o zi sau de acum înainte”.

Satul Tăușeni

Muzeul de Etno – Arheologie și Istorie din Iclod

Un muzeu mic, dar plin de bogății este și cel din Iclod. Adăpostește o colecție variată de exponate care ilustrează viața și tradițiile comunității din Iclod și din împrejurimi.

Vizitatorii au ocazia să exploreze artefacte istorice, costume tradiționale, unelte meșteșugărești și obiecte de uz casnic care datează din diferite perioade istorice. De asemenea, vizitatorii pot accesa informații interesante despre modul de viață tradițional, obiceiurile locale și evenimentele istorice care au influențat zona.Comori găzduite în muzeele Clujului muzee din satele județului Partea I - Muzeul de Etno - Arheologie și Istorie din Iclod

Muzeul de Etno-Arheologie și Istorie din Iclod este un loc minunat pentru cei interesați de istoria și cultura meleagurilor clujene, oferind o fereastră captivantă în trecutul și moștenirea bogată a comunității din acest colț al județului.

muzeul din iclod

Sper că v-am trezit interesul pentru explorarea istoriei prin numeroasele comori pe care le puteți găsi în satele Clujului 🙂. Experiența cea mai deosebită atunci când mergi la un muzeu mic, de sat, este că poți afla povești și poți descoperi părți interesante din istoria locului chiar de la localnici. 

O veste bună este că de anul acesta se organizează Noaptea Muzeelor și la sate. Prima ediție a avut loc în septembrie și au putut fi vizitate aprox. 143 de locații din întreaga țară, dintre care și câteva din muzeele din satele Clujene. Evenimentul este o ocazie extraordinară de a descoperi lumi mai puțin explorate și de a face cunoscute și colecțiile muzeale mai mici, nu doar muzeele deja știute.