Monolog pe Cetățuie

de | | 2 Minute

Astăzi o să scap de toxine! Îmi propun să colind tot orașul și să alerg până îmi inhib toate poftele. Vreau să fiu pe acoperișul orașului, să număr luminițele captive între betoane și să mă ancorez în realitatea lumii în care am ales să trăiesc. Dintre toate locurile din lume, am ales Clujul. Îi privesc formele, îi inspir aerul și deschid povești de viață ale unor oameni care mă fac să simt că trăiesc.

Urc scările cetățuii care îmi înfățișează orașul ca  pe un platou cu bunătăți. Oare am gustat din ce era mai bun? Oare sunt unde trebuie să fiu? Sunt acasă? Ne-am cunoscut acum 6 ani, când eram doar o copilă. Au fost momente când nu ne salutam și ne-am renegat existența unui altuia însă drumurile ne-au adus împreună de fiecare dată.

Aș putea numi-o relație deschisă, în care libertatea nu ne este îngrădită. El primește anual sute de mii de turiști pe care îi încântă cu peisajele, evenimentele, festivalurile, multiculturalismul și multe alte  oportunități. Eu mă răzvrătesc și vizitez alte orașe pe care ajung mereu să le compar cu el. Și găsesc mereu drumul spre casă, spre Clujul care mă formează în fiecare zi.

discovercluj

Descopăr străzi noi, pereți care poartă mesaje puternice, arome ce se diluează greu, muzică bună dar și o liniște copleșitoare când se sting luminile. Cuprind cu privirea toată zarea asta denumită Cluj și las gândurile să mă învăluie. Am împărțit bune și rele, ca doi camarazi de război ce își îngrijesc rănile și se bucură de fiecare moment de supraviețuire.

Dar eu nu vreau să supraviețuiesc. Vreau să trăiesc și să îmi pun toată energia și pasiunea în lucrurile în care mă implic. Am ales Clujul sau el m-a ales pe mine, nu o să știu niciodată. Știu doar că fiorii prind rădăcini în miloanele de colțuri ale orașului. Monologul meu mut mă transpune în lumi utopice, în care orașul de sub picioarele mele dă startul unui curent nou. Curentul ce trezește la viață roboți și formează o comunitate cu principii solide care șterge etichetele borcanelor cu prejudecăți.

Monolog pe Cetățuie adună gânduri și bucăți neșlefuite încă de umanitate. Tu când ai purtat ultima dată o conversație cu tine însuți?

Foto: Instagram @humansofclujnapoca, @discovercluj
Loredana Giță, redactor Cluj.com