Toamna se numără drumurile noi – modernizarea drumului județean Gilău – Someșul Rece – Mărișel

de | | 2 Minute

Toamna se numără drumurile noi – modernizarea drumului județean Gilău – Someșul Rece – Mărișel

Expresia „toamna se numără bobocii”, capătă înțelesuri noi în județul Cluj. Consiliul Județean Cluj plănuiește reabilitarea mai multor drumuri județene, însă ruta Gilău – Someșul Rece – Mărișel va trece clasa anul acesta, căci s-au făcut demersurile necesare pentru reabilizarea și modernizarea acesteia. Autorizarea de executare a lucrărilor de modernizare și reabilitare a drumului județean  DJ 107P Gilău (DN 1) – Someșul Rece – Mărișel – DN 1R, între kilometri 0+000 și 44+0896 a fost semnată chiar ieri, în 4 septembrie, de către președintele Consiliului Județean Cluj – Alin Tișe. Declarația acestuia întărește nevoia reabilitării și modernizării drumului județean:

„Mă bucur să pot anunța clujenii că în perioada imediat următoare vom demara lucrările de modernizare a acestui drum județean de o importanță cu adevărat strategică pentru județul Cluj și pe care sunt situate multe dintre cele mai importante obiective turistice și recreative din județ precum complexul de lacuri Tarnița-Someșul Cald-Gilău, comuna Mărișel, respectiv lacul de acumulare Beliș-Fântânele. Sute de mii de persoane, clujeni și turiști, deopotrivă, vor avea astfel la dispoziție o variantă mult mai rapidă și facilă de a ajunge din drumul european E60/DN1 spre inima Munților Apuseni.”

Lucrările de reabilitare vizează sectorul de drum județean cu lungimea de 44 de kilometri, având două benzi de circulație cu o lățime maximă de 6 metri. Se va așterne un strat de piatră spartă cu o grosime de 12 cm, se va realiza un covor asfaltic în două straturi (binder și strat de uzură), se va asigura înclinația minimă necesară pentru scurgerea apelor în șanțuri și rigole de suprafață, se vor amenaja acostamente de  până la 0,75 m, se vor racorda la toate cele 52 de drumuri laterale, construirea a cinci parcări și a semnalizării rutiere pe întregul sector de drum vizat.

De-a lungul traseului există 14 poduri și 171 de podețe. Se dorește ca o parte dintre acestea să fie demolate, reconstruite sau reparate. De asemenea, vor fi demarate și lucrările de consolidare a terasamentelor prin ranforsări din beton pentru șanțuri, fundații de parapet adâncite, ziduri de gabioane, apărări de maluri și altele. Se preconizează că lucrările de execuție se vor desfășura pe o perioadă de maxim 24 de luni de la debutul lor, cât mai curând posibil.

Așteptăm așadar să circulăm pe drumuri mai bune căci destinații minunate avem destule!

Loredana Giță, redactor Cluj.com
Foto și info: Consiliul Județean Cluj