Să-ți răsune jazz-ul în suflet, prin Apuseni… de-asta mergi la Smida Jazz Festival

de | | 5 Minute

Să-ți răsune jazz-ul în suflet, prin Apuseni… de-asta mergi la Smida Jazz Festival

Reflectam zilele trecute la cum unele locuri au, parcă, darul de-a ne face mai fericiți. O geografie a fericirii¹. Nu știu ce-o fi cu Apusenii de mă cheamă mereu înapoi la ei. Nu știu nici de ce unele locuri mi-s mai dragi decât altele. Mă gândesc că toată lumea își creează niște conexiuni inexplicabile cu vreun munte, vreo pădure, vreo ruină de cetate medievală, vreo curte banală, aparent, în vreun sat uitat de lume.

Poate alții au o viață mai organizată decât mine. Măcar unii, sigur au. Și știu încă din primăvară, de cum iese soarele cu dinți, ce vor face în concediu. De obicei, concediu = august, la noi. Eu nu știu nici măcar acum, cu vreo două săptămâni înainte.

Știam însă, tot din primăvară, că vreau să ajung cumva și la Smida. Nu oricând, ci în ultimul weekend din august. Vor răsuna atunci Apusenii, ca o invitație la relaxare, de foșnetele naturii și ritmuri de jazz.

Să te cheme apele și munții la Jazz…

De ce un festival în creierul munților? Pentru că mi-e dor de Apuseni, dacă nu am zis deja asta. Pentru că muzica bună, de calitate, are nevoie de un cadru ce te rupe de cotidian, de urban. Și-apoi, e un mod excelent de a reuni două mari pasiuni: plimbările lungi pe poteci, prin Apuseni, și muzica. După recentele experiențe festivaliere (și o doză cumplită de zombificare cerebrală), simt că-i incompletă sau prea generală ideea aceasta, cum că aș fi pasionată de muzică. Nu.

Îmi place muzica live, cea care ia naștere sub ochii mei și-mi gâdilă urechile în mod neașteptat, îmi place să văd și să aud cum se produc sunetele. Îmi place muzica vie – și de-asta mă duc gândurile și mă vor duce pașii înspre Smida Jazz Festival.

Nu întâmplător e în august, căci e un festival ca o vacanță. O relaxare binevenită pentru oricine, de la mic la mare, tineri, copii, familii, animale de companie – căci se integrează și ele perfect în cadrul natural al Smidăi.

Concediul mi-l voi ferici pe-acolo, pe la Smida, cu activități frumoase pe timpul zilei, pregătite de organizatorii festivalului și partenerii acestuia.

Se anunță tururi ghidate prin sat, trasee pentru biciclete electrice, workshop-uri, lecturi publice cu diverși autori, o bibliotecă în aer liber… – aici aș face o paranteză: mereu mi-am dorit să merg la un festival și să mă pot relaxa la modul real, să chiar stau să citesc o carte. Probabil voi ochi biblioteca de cum ajung și mă voi instala ca-n puf acolo.

Să-ți răsune jazz-ul în suflet…

Vor fi trei seri de jazz, trei concerte în fiecare seară – câte un concert susținut de o trupă din România și câte alte două de către trupe venite din străinătate. Cele 9 trupe care vor cânta și-mi vor încânta urechile sunt:
GoGo Penguin – Marea Britanie, Bugge Wesseltoft‘s New Conception of Jazz – Norvegia, Tingvall Trio – Germania, Eric Vloeimans’ Gatecrash – Olanda, The Kandinsky Effect – Franța, Sickpicnic – Ungaria, iordache – România, JazzyBIT – România și Trompetre – România. 

Programul concertelor, pe zile, iată-l:

Cât despre bilete și abonamente, e simplu: până pe 20 august, un abonament costă 99 lei, iar apoi prețul crește la 119 lei. Biletele pot fi găsite atât on-line, pe www.eventbook.ro , www.eventim.ro și www.biletmaster.ro, cât și off-line în rețeaua Humanitas la nivel național (https://goo.gl/BiJzIE), cinematograful Florin Piersic, Agenția Teatrală și Wens Tour (Agenția Eroilor) – Cluj-Napoca, în Librăriile Cărturești și Magazinele Orange și Vodafone. Biletele pentru o zi costă 45 de lei, iar copiii cu vârste de până la 14 ani se bucură de intrare liberă.

Să nu te rătăcești de la drumul cel bun…

Până să ajung să respir aerul curat din zona Belișului, stau cu harta în față și indicațiile celor de la Smida Jazz Festival. Vestea bună e că avem drum asfaltat până acolo, căci în anii trecuți te lua plânsul la gândul de-a trece prin Doda Pilii, de exemplu.

Așa că important, dacă mergi cu mașina personală: deși e frumos să rătăcești aiurea drumul uneori, mai bine-ți rătăcești pașii prin Smida, după ce-ai ajuns cu bine la fața locului. Drumul bun, cu pornire din Cluj, e pe E60, prin Huedin, apoi cotești spre Călata, Mărgău, Răchițele, Doda Pilii și, în cele din urmă, Smida.
Iar odată ajuns, îți poți lăsa liniștit mașina în parcarea amenajată, păzită și iluminată. 🙂

Totuși, organizatorii ne vor pune la dispoziție mijloace de transport în comun pe direcția Cluj-Napoca – Smida și invers.

Să te bucuri de jazz și-un cer înstelat…

„Știm că experiența unui festival outdoor, mai ales a Smida Jazz, care se petrece chiar în inima Parcului Natural Apuseni, n-ar fi sută la sută autentică dacă înnoptarea n-ar avea loc în cort. De aceea, amenajăm și anul acesta un camping, alături de zona de desfășurare a festivalului…” – anunță organizatorii festivalului.

Încă nu știu pe unde mă va găsi concediul, dacă voi în Cluj, dacă voi fi oricum pe drumuri de munte, obișnuită deja cu înnoptarea în cort. Însă da, pare natural să dormi în cort, în Apuseni. Zona de camping va beneficia de iluminat, toalete, spălătoare, dușuri și pază. Costurile unui abonament de camping sunt decente: 35 lei / persoană / 3 nopți – pot fi achiziționate de aici. La fața locului, se vor putea lua doar bilete de camping pentru o zi, la prețul de 15 lei / persoană / noapte.

Și nu-i nimic dacă preferi confortul. Odihna ne-ajută să apreciem mai din plin ce-avem în jur. Cei care preferă cazarea la o pensiune ar trebui însă să se grăbească cu rezervările. Există deja și o listă de opțiuni de cazare la una dintre pensiunile de mai jos:
Pensiunea Alex Padis: 0728 095 872;
Tabara Ic Ponor: 0744 272 465;
Pensiunea Larix: 0744 653 294;
Pensiunea Şuşman Răchiţele: 0729 066 466;
Pensiunea Dariana: 0729016278;
Pensiunea Maria: 0728 267 335.

Indiferent că o fi cort, că o fi patul din Cluj cu drumuri zilnice înspre Smida, că o fi cazare la o pensiune, privesc spre sfârșitul verii cu entuziasm. Și aștept să-mi răsune jazz-ul în suflet, prin Apuseni…

Iulia Marc
? Octavian Bortos & Smida Jazz Festival
_ _ _
¹Recomandare de lectură: „The Geography of Bliss: One Grump’s Search for the Happiest Places in the World” – Eric Weiner.

Să-ți răsune jazz-ul în suflet, prin Apuseni... de-asta mergi la Smida Jazz Festival