Un festival mai aparte – bivolițe, dans și muzică-n șură la Mera World Music

de | | 6 Minute

Un festival mai aparte – bivolițe, dans și muzică-n șură la Mera World Music

La doar 13 km de Cluj, tradiția se reinventează și ia forme inedite. În localitatea Mera din comuna Baciu, a luat naștere un festival aparte. Aflat la a doua ediție, festivalul MÉA World Music, îmbină frumusețea locurilor și tradițiile cu provocările aduse de modernism. Aici, tinerii nu întorc spatele tradiției ci o integrează în viețile lor, ducând mai departe dansul, cântecul și portul popular.

[ Bilete online la Mera World Music 2017 – AICI ]

Despre Mera se știe că este căminul unor muzicieni și dansatori de seamă. Aici ritmul și muzica sunt însușiri obligatorii iar localnicii își fondează tradițiile în jurul dansului. În urma unei tabere de dans organizate pentru copii, sătenii s-au întrebat dacă tradițiile lor pot fi expuse lumii, căci bogăția excepțională și specificul culturii din Țara Călatei poate reprezenta cu ușurința tema unui film de succes.

În locul în care există mai multe clopote pentru bivolițe decât sonerii iar imaginea festivalului este reprezentată cu mândrie și de Bivolița Blânduța, schimbările aduse de modernitate nu au reușit să suprime tradiția.

bivolita Mera

Moda festivalurilor muzicale

Moda festivalurilor muzicale a cuprins întreaga lume iar  Clujul e o gazdă primitoare și o scenă potrivită pentru orice artist care are în plan să concerteze aici. Publicul s-a obișnuit deja cu artiști internaționali, a gustat din petrecerile care țin cât în povești, au experimentat pielea de găină, au ridicat brațele către stele și au răgușit cântând hiturile preferate. Dar uneori avem nevoie de ceva diferit, să ne scoată din rutină și să ne reamintească care ne sunt originile. Festivalul din șură reușește să facă asta. căci prima ediție a fost una de succes iar ediția de anul acesta promite multe momente artistice reușite.

Festivalul Mera World Music – o inițiativă a localnicilor

Născut din dorința sătenilor de a revitalia viața culturală a zonei care a adunat tradițiile mai multor comunități (maghiare, române și rrome), festivalul Mera World Music este primul festival internațional de world music găzdui în șură. Cum adică în șură? Exact, este vorba despre acea șură – construcție anexă pe lângă o gospodărie rurală, în care se adăpostesc vitele și se păstrează diferite vehicule, unelte agricole etc. (dexonline.ro)

Ce înseamnă world music? Conceptul desemnează un stil muzical contemporan, bazat pe muzica tradițională și care creează o reinterpretare contemporană a acesteia, îmbinând cultura locală cu procesele la nivel global. Cu alte cuvinte, putem spune că tradiția își face loc printre modern și reușește să devină #cool, călătorind și în afara comunității din care a fost creată.

Valorile festivalului 

Festivalul are o identitate bine conturată și promovează valori precum: unicitate, cultura locală și temele globale, relevanța regională și internațională, angajamentul social, creativitate, dialog, dezvoltare durabilă și calitate. Țara Călatei se mândrește cu valorile pe care le are și dorește prin intermediul acestui festival, să le împărtășească și cu restul lumii.

Cât costă o călătorie în timp și ce surprize au mai  pregătit organizatorii? Vom afla de la Anna Adorjáni, Copywriting & Concept al festivalului

Am emoții. O să cunosc pe cineva care reprezintă oameni cu idei faine, ce pun în mișcare un festival aparte. Îmi pregătesc întrebările și îmi fac temele conștiincioasă. Frunzăresc Facebook-ul festivalului și rămân impresionată de pozele care mă transportă instant în trecut. În amintirile copilăriei mele consumată la țară, cerul era mereu senin, clăile de fân auriu îmi păreau grămezi de aur iar animalele din gospodărie îmi erau prieteni de nădejde. Dar oamenii își doresc să vadă și altceva și consideră plecarea de acasă singura modalitate de a evolua.

Lăsând în urmă tradiții vechi de sute de ani și lepădându-ne de tot ce ne leagă de vatra părintească, îmbrățisăm entuziasmați noul. Identitatea popoarelor devine tot mai diluată iar principiile pe care se fundamentează comunitățile se pierd în marea globalizării. Oamenii părăsesc satele și își uită tradițiile, uniformizându-se cu mulțimea. În Mera însă, localnicii țin cu dinții de tradițiile lor și au găsit metode de a le arăta și altora că muzica poate răsuna și în șură iar dansul adună laolaltă toate categoriile sociale.

public Mera

Entuziasmul cu care Anna îmi povestește despre festival, îmi întărește convingerea că încă există oameni faini, cu idei geniale și o dăruire infinită spre comunitatea în care trăiesc. Vă redau doar o parte din dialogul purtat cu Anna, responsabilă de comunicare pentru festivalul Mera Music World: 

– Cum ați ales scena principală?
– Gospodăria are o tradiție, este un loc unde dansează și cântă sătenii iar colegii mei au organizat o tabără de dans pentru copii, timp de doi ani. După ce s-a terminat tabăra, sătenii au întrebat organizatorii principali dacă o să se mai întâmple ceva pe scena asta.

– Ideea a pornit așadar de la localnici. Ei au vrut să nu se termine povestea cu dansurile și au vrut să afle care e următorul pas.
– Mera e foarte mândră de tradițiile pe care le are. Tradiția a rămas vie, oamenii se duc la biserică în port popular, câteodată vedem și în public oameni în port popular. Asta e și ideea festivalului, reinterpretarea tradiției în lumea noastră contemporană.

Despre trupele care concertează la Mera, aflăm de la organizatori că sunt foarte diverse și pe gustul tuturor: de la folk, reggae, electro, la jazz și flamenco. Așadar, la Mera, este locul de întâlnire perfect al muzicii, poveștilor și culturilor diferite, care încep să se înțeleagă când se aud primele acorduri muzicale.

– Ce trupe vin la festival?

– Dorim să concentrăm trupele din regiunea noastră dar și să arătăm clujenilor și locuitorilor din Mera, cultura globală și muzica din toată lumea. De aceea am invitat trupe din Europa care cântă muzică celtică și mediteraneeană (Italia, Polonia). Avem o trupă country din SUA care îmbină jazzul cu tradiția muzicală din Munții Apalași și o trupă din Mexic care îmbină tradiția caraibeană cu modernul.

trupa USA Mera

De știut:

Festivalul atrage și public străin, care încântat de unicitatea locului și a conceptului, vine din toată Europa, cu preponderență din Ungaria, Spania și Germania. Cum putem ajunge în Mera? Anul acesta e mai simplu, căci organizatorii au pus la punct transporturi regulate cu autobuzul. În plus, mai există varianta cu trenul, bicicleta sau car sharing, la care participanții pot participa dacă accesează pagina de Facebook a evenimentului.

plecari bus Mera

Cât costă un bilet/abonament la festival? Prea puțin aș zice eu, căci activitățile propuse de organizatori sunt mult prea faine ca să fie ratate! Un bilet de o zi, costă 29 de lei cumprat în avans și 39 de lei ulterior iar prețul unui abonament pentru cele patru zile de distracție în șură, te costă 99 de lei luat din timp, și 119 lei ulterior. Biletele se pot cumpăra de aici <<< www.eventim.ro >>>

În plus, pentru deținătorii de BCR City Card sau Top City Card: la 3 bilete cumpărate la Mera World Music Festival (abonament), al patrulea îl primiți gratuit! Oferta este valabilă în zilele de: Luni (24.07), Marți (25.07), Miercuri (26.07), între orele 14:00 – 17:30, iar biletele pot fi cumpărate de la sediul nostru: str. Mihai Eminescu, nr. 7/2 (curte interioară), Cluj-Napoca. Pentru detalii, ne puteți contacta: [email protected] , +40 264 546 789. Vă rugăm să aveți City Card-ul la dvs.

Localnicii oferă cazare și mâncare festivalierilor iar copiii sub 14 ani au accesul gratuit în cadrul festivalului. Distracția e garantată iar voia bună adusă de acasă, obligatorie! Când? Festivalul se desfășoară în perioada 27-30 iulie, în localitatea Mera, din Țara Călatei iar concertele au loc după ora 19:00, între timp, organizându-se multe alte activități interesante.

– Ce feedback aveți din partea comunității locale?
– Am primit feedback pozitiv din partea comunității locale. Locuitorii din sat oferă cazare și mâncare pentru festivalieri. Astfel dorim și noi să susținem turismul rural și o dezvoltare durabilă în sat. Vrem ca locuitorii să profite de festival și să se simtă implicați.

Activități inedite la festival

– Apropo de alte activități între concerte, ce ne-ați pregătit anul acesta?
– Concertele sunt după ora 19:00 iar în timpul zilei avem activități pentru copii: cântece, dansuri, arte și meserii. Avem un chill zone, unde poți să stai pur și simplu, să vorbești și să salvezi lumea.
Sunt și proiecții de filme documentare în șura studio iar după proiecții o să fie discuții cu producătorii filmelor. O să avem și mese rotunde, activitate comunitară și este și un muzeu cu porturi populare care poate fi vizitat în timpul festivalului.

copil mera

Așadar, la Mera o să fie multe activități inedite, pentru toată familia. Într-un decor autentic și o arhitectură impresionantă, elementele noi se îmbină armonios cu tradiția, folosindu-se materiale organice. Recomandările pe care le transmit organizatorii pentru festivalieri sunt de a se implica, a interacționa cu localnicii și tradițiile lor, a vizita atracțiile din zonă și a se distra bineînțeles, într-un decor atipic dar de poveste.

cizme Mera

Cât despre vreme, Anna ne spune că se așteapă la vreme frumoasă și că Mera are o microclimă ideală pentru festival.

Ne vedem la șura muzicală, între 27-30 iulie! Mai multe detalii despre festival găsiți aici, iar biletele se pot cumpăra de aici >>> www.eventim.ro <<<

Foto, video: Méra World Music
Loredana Giță, redactor Cluj.com