Mărțișoarele plantabile – darul pe care i-l oferim primăverii
Ghiocelul este simbolul primăverii, care atunci când își înalță clopoțelul din pământul rece și înghețat peste care a trecut iarna, marchează sfârșitul acesteia și ne umple de speranță pentru un nou început. Și așa cum natura ne oferă motiv de sărbătoare la început de nou sezon, de ce să nu-i oferim și noi înapoi, în semn de mulțumire, „o rugăciune din inimă spusă Pământului hrănitor și a vieții susținute de aer, de copaci și de flori”. Așa ne învață Atelierul de carte. Să oferim înapoi naturii mărțișoare din hârtie reciclată manual cu semințe de trifoi, mesteacăn, busuioc, ardei capia sau lavandă.
Avem multe tradiții și legende care ne povestesc despre semnificația mărțișorului. Ele ne spun despre simbolistica firului alb cu roșu pe care-l purtăm la piept drept mărțișor, despre legenda Babei Dochia sau despre cum putem să îndepărtăm răul agățând mărțișoare la ferestre. Despre acestea și alte câteva legende v-am povestit într-o altă primăvară aici, însă azi vă propunem o alternativă diferită de mărțișor.
Mărțișor despre conținut, nu despre formă
Ceea ce este deja o tradiție pentru unii și poate fi un nou concept pentru alții este mărțișorul plantabil. Timp de 15 ani, cei de la Atelierul de Carte au plantat mii de flori de mărțișor. De meșteșugul hârtiei se ocupă de mai bine de două decenii, iar experimentele prelucrării hârtiei pe care Răzvan Supuran le-a făcut de-a lungul timpului au dat naștere hârtiei plantabile. Și tot așa, au luat formă și mărțișoarele plantabile.
„Mărțișorul este despre bucuria de a face parte din întreg, despre certitudinea că există continuitate, despre sărbătorirea Primăverii și a Omului”, spun cei de la Atelierul de Carte.
Mărțișoarele plantabile sunt de fapt o bucată de hârtie în care sunt integrate semințe. În funcție de semințele pe care le conține, fiecare mărțișor are dimensiuni diferite, instrucțiuni de plantare și nelipsitul șnur alb-roșu împletit. Sunt o variantă ecologică și sustenabilă prin care putem păstra tradiția primăverii și prin care putem să-i mulțumim naturii pentru tot ceea ce ne oferă.
Pe Atelierul de Carte găsești toate mărțișoarele disponibile atât pentru grădină, cât și pentru pădure. Așa cum ne îndeamnă, putem să le legăm „în pieptul prietenilor, în inima copacilor sau în razele stelelor”, iar după ce au fost scăldate de dragostea acestora, le putem planta acolo unde vom reveni să le admirăm în celelalte primăveri.
Îți propunem ca anul acesta să oferi în dar mamelor, bunicilor, și persoanelor dragi din viața ta, mărțișoare de care să se bucure în fiecare primăvară la apariția primelor frunze sau flori. În plus, printr-un astfel de cadou poți susține un produs autentic românesc, iar plantarea lor poate fi o activitate drăguță prin care să vă petreceți o după-amiază de weekend.