Marele actor clujean Anton Tauf va primi premiul UNITER pentru întreaga activitate
Anul acesta, actorul Anton Tauf împlinește 50 de ani de activitate artistică pe scena teatrului românesc. Se fac 50 de ani de când talentul extraordinar, munca desăvârșită în cele mai mici detalii și personalitatea profund dramatică a actorului clujean au fost puse în slujba publicului avid de teatru. Gala UNITER 2018, care va avea loc în 7 mai la Alba-Iulia, îl onorează pe actorul Anton Tauf cu premiul pentru întreaga activitate.
Senatul UNITER a decis să acorde acest premiu lui Anton Tauf, alături de alte nume importante pentru teatrul românesc: actorul Horațiu Mălăele (premiul de excelență), actrița Ileana Stana-Ionescu, regizorul Alexandru Dabija, scenograful Doru Păcurar, criticul Sorina Bălănescu.
Cea mai mare parte a activității lui Anton Tauf se leagă de Teatrul Național Cluj, unde tânărul Toni Tauf se angaja în 1968, după refuzul său de a-și începe cariera la București, la Teatrul Bulandra.
Conform informațiilor de pe site-ul Teatrului Național Cluj, a lucrat cu importanți regizori ai vremii, începând cu Vlad Mugur și continuând cu György Harag, Aureliu Manea, Mircea Marin, Alexa Visarion, Alexandru Tatos, Alexandru Dabija. Dar cel mai îndelungat și plin de succes drum a fost acela parcurs alături de Mihai Măniuțiu, sub direcția lui de scenă rezultând spectacole memorabile, cel mai celebru dintre ele fiind Antoniu și Cleopatra de W. Shakespeare.
Antoniu al lui Anton Tauf a fost unanim apreciat de critică. Victor Parhon scria la acea oră: „E încă un merit al lui Mihai Măniuțiu, acela de a ni-l revela pe Anton Tauf ca pe unul dintre cei mai înzestrați și mai importanți actori ai generației sale, capabil să susțină cu strălucire și forță roluri de o mare complexitate și anvergură, precum acest Antoniu, reprezentând o culme a creațiilor sale actricești realizate la Naționalul clujean”. (site-ul TNC)
Vorbind despre sinergia actor – rol, Anton Tauf spunea într-un interviu pentru ziarul Adevărul:
„E o ciudăţenie chimia asta când vine personajul şi tu stai ca în faţa unui pluton de execuţie. Stai senin şi înfricoşat, tremurând poate, cu încrâncenare, cu ingenuitate, cu tot ce există ca stare, să intre, să te pătrundă. Când ai avut norocul sau nenorocul ca asta să se întâmple, lucrurile merg foarte periculos. Fără o ştiinţă nu se poate explica asta.
Am citit despre Laurence Olivier care juca Othello, un personaj scârbos. I-a ieşit foarte bine. Într-o seară, după câteva spectacole, a făcut, cum se întâmplă la noi actorii, o seară absolut senzaţională. Colegii de scenă au rămas stupefiaţi de felul în care a fost în seara aceea. La sfârşitul spectacolului, l-au aşteptat pe culoarul actorilor şi l-au aplaudat. El le-a zis „lăsaţi-mă în pace!” şi i-a înjurat.
După, un actor care îi era şi prieten i-a spus „Laurence, a fost teribil, formidabil în seara asta!”. El i-a răspuns: „Ştiu, dar nu ştiu de ce. De asta sunt îngrozitor de nervos şi nu vreau să discut cu nimeni.” Acest „nu ştiu de ce” este foarte adevărat.
N-ai cum să pui pe hârtie reţeta, chimia asta se face şi se desface… Este o aventură teribilă să stai la zid pregătit ani de zile cu lecturi, cu trăiri şi apoi vine Macbeth şi îi spui „Hai, bătrâne! Intră!”
A jucat peste 60 de roluri de-a lungul carierei sale, printre cele mai remarcabile fiind:
Macbeth – MACBETH de William Shakespeare, regia: Mihai Măniuţiu (1982)
Ion Aureliu Rebedea – ANUNŢ LA MICA PUBLICITATE dramă în două părţi de Alexandu Sever, regia: Mihai Măniuţiu (1986)
Marc Antoniu – ANTONIU ŞI CLEOPATRA de W. Shakespeare, regia: Mihai Măniuţiu (1988)
Argan, bolnav închipuit – BOLNAVUL ÎNCHIPUIT de Molière, regia: Sanda Manu (2002)
Henry Higgins – PYGMALION de G.B. Shaw, regia: Alexandru Dabija (2005)
Axenti Ivanovici Popriscin – ÎNSEMNĂRILE UNUI NEBUN de N.V. Gogol, regia: Anton Tauf (2006)
Barrymore – BARRYMORE de William Luce, regia: Tudor Lucanu (2013)
Căpitanul – DANSUL MORŢII de August Strindberg, regia: Sorin Misirianţu (2009)
În prezent, la Cluj joacă în piesa „Nu vezi că stai în brațele mele, orbule?”, în care regia, scenografia și selecția muzicală sunt semnate de Anton Tauf.
Lectură suplimentară despre viața lui Anton Tauf la Cluj AICI