Despre lupta pentru adopția animalelor de companie cu Ray Animal Rescue
Conform unei statistici realizate la nivel european, 113 milioane de pisici și 92 milioane de câini erau în Europa în anul 2021, iar numărul populației acestora era și este în creștere. Multe dintre aceste animale s-au născut fără o șansă reală la supraviețuire, căci adopția nu este primul gând al celor care aleg să introducă un patruped în viața lor.
Adopt, don’t shop este un concept despre care se discută de mult timp. Însă puțini sunt dispuși să adopte animale mature care de obicei se găsesc în adăposturi, deși responsabilitățile sunt mai reduse în cazul acestora.
To treat all living things as we ourselves would wish to be treated – Ray Animal Rescue golden rule
În acest sens, multe adăposturi și asociații care salvează animale se luptă nu doar cu sistemul, ci și cu percepția oamenilor în privința adopției. În Cluj, una dintre asociațiile de acest tip este Ray Animal Rescue, care face asta din 2016. Teoretic. Practic, Raisa ajută animalele dintotdeauna. A început să salveze câte doi-trei câini pe care îi găsea în parcările de prin împrejurimile Clujului, iar pe atunci habar nu avea în ce se bagă. Așa a pornit la drum. Cu doi, trei câini pe care i-a ajutat, care mai apoi s-au transformat în 30.
A pornit cu simplul gând de a face acte de bunătate pentru animalele care aveau prea puține șanse la o viață decentă. Însă uite că, 11 ani mai târziu, a reușit să facă o „meserie” din a oferi dragoste și atenție patrupezilor blănoși.
Lupta cu sistemul este grea și uneori lipsită de speranță, însă oamenii ca Raisa găsesc cumva motivație să meargă înainte. Pentru ea, această motivație vine din mulțumirea pe care o simte atunci când vede animalele la casa lor, alături de oameni iubitori, pregătiți să-i redea animalului pe care l-au adoptat o nouă șansă.
„Cred că percepția românilor se schimbă în privința adopției, dar se schimbă foarte încet. Suntem o țară mai puțin educată în privința asta. Văd că se îmbunătățește, dar foarte greu și nu cred că o să apuc eu să văd schimbări majore. Dar sper că poate copiii copiilor să nu mai vadă câini pe străzi peste tot cum sunt acum.” – Raisa
Procesul îngrijirii animalelor până la adopție
În general, procesul prin care un animăluț trece până să ajungă să fie adoptat este unul lung. Raisa ne-a povestit că în cadrul Ray Animal Rescue, atunci când preia un patruped, se dă start aventurii.
„Când preluăm un animal, îl luăm, îl testăm să vedem dacă e rănit, și începem cu deparazitare internă-externă, iar dacă preluăm pui le facem testul pentru parvovirus dacă sunt foarte mici și apoi începem schema de vaccinare.”
Înainte de a fi adoptat, pentru a rămâne în siguranță cât trece prin tot acest proces, ideal, animăluțul va avea un foster (o persoană care îl poate găzdui temporar).
Greul începe așadar de dinainte ca măcar să preia animalele, căci pe lângă faptul că oricum se adoptă greu, e o provocare să găsești locuri disponibile în adăpost și persoane care pot să găzduiască un animal pe termen lung.
Fosterul presupune găzduirea și îngrijirea unui animal până la adopție, însă asta poate dura de la 3 luni până la un an, iar oameni care să fie dispuși să-și ia un asemenea angajament se găsesc greu.
Provocările unei asociații care salvează animale
„Cele mai mari provocări pentru asociație sunt oamenii care nu respectă legea și poliția care nu aplică legea. Las la o parte toate atrocitățile care se întâmplă. Asta e cea mai mare provocare, să vezi că ai legi și că nu le aplică nimeni, și că tot continui lupta asta cu morile de vânt. Nu mai zic de nesterilizare, nu mai zic de condițiile în care sunt ținute animalele în general și lipsa educației din țară.” – Raisa
Lucrurile se mișcă greu când vine vorba de adopții. Se găsesc greu doritori, iar la Ray Animal Rescue animalele de obicei ajung să aibă stăpâni în străinătate. Se colaborează cu asociații din afară care promovează adopțiile, pentru că în țară nu se adoptă aproape deloc câini maturi, adulți, de talie medie-mare.
În România, 15.000 de câini ajung să moară anual în adăposturi, iar nivel global, în anul 2021 erau declarate aproximativ 6.5 milioane de animale de companie care ajungeau în sheltere. Din acest număr, 1.5 milioane dintre ele au ajuns să fie eutanasiate din cauza lipsei resurselor și a spațiului insuficient. Dar acestea sunt doar date oficiale, căci în realitate știm cu toții că situația e și mai gravă.
Cu aceste provocări se confruntă asociațiile, în contextul unei legislații precare și a unor resurse financiare limitate – activitățile lor sunt susținute, cel mai adesea, din donații.
În cazul Ray Animal Rescue, ei pot îngriji căței până se găsește adopție în sanctuarul Ray și la Raisa acasă, însă numărul animalelor pe care le ajută necesită ca pentru unele să aibă nevoie de foster.
La nivel global, câinii sunt animalele de companie cele mai populare, dar tot ei sunt cei care își găsesc cel mai greu foster sau pe cineva care să-i adopte. Și cu toate acestea, ei sunt mereu pregătiți să ofere iubire necondiționată celor care le oferă fie și un gram de compasiune și bunătate.
Toate aceste statistici sunt întristătoare, iar cei care pot să le schimbe suntem noi. Știi cum se spune, you must be the change you want to see in the world, așa că în cazul în care plănuiești să îți petreci viața alături de un patruped în viitor, noi te încurajăm să adopți. Binele pe care un asemenea act îl creează aduce beneficii ambelor părți. Evident, se salvează o viață, dar se face un bine și comunității. Câteva proceduri și recomandări despre adopția câinilor la Cluj am mai scris și în articolul despre centrul de gestionare a câinilor fără stăpân din oraș pe care îl poți citi aici.
Iar dacă nu ești pregătit să ai un animal de companie sau spațiul, timpul ori resursele nu îți permit, îi poți ajuta întotdeauna pe cei care salvează vieți donând și susținându-le activitatea. Pentru Ray Animal Rescue poți dona aici, iar pe site-ul asociației găsești mai multe detalii despre activitatea lor și despre animalele care sunt în căutare de părinți.