Locuri de muncă în Cluj de-a lungul timpului și până astăzi
De-a lungul existenței orașului, cum e și în prezent, s-au căutat constant locuri de muncă în Cluj, având în vedere evoluția constantă a urbei. Datorită zonei favorabile, care a permis o dezvoltare timpurie, precum și a bunelor relații externe, Clujul a fost mereu apreciat pentru piața muncii. Care a fost însă evoluția acesteia și ce locuri de muncă în Cluj au fost cele mai căutate de-a lungul istoriei?
Foto sus: Uzine clujene înființate în 1949 (sursă: Istoria Fotografiei Clujene)
Evul Mediu
În epoca medievală, Clujul a fost afectat de către invaziile tătare, ajungând ca, la un moment dat, să nu rămână decât un sătuc. Totuși, va avea loc o perioadă de colonizare a sașilor care va schimba acest lucru. Astfel, Clujul se va dezvolta și va primi statutul de oraș. Repopularea va duce la apariția proprietarilor de pământuri situate în jurul cetății. Existau și oameni liberi, care lucrau la întreținerea fortificațiilor și garnizoanelor. Totodată, în cetate existau și țărani agricultori (udvornici), care lucrau pământul. Ca urmare a colonizării săsești și apariției acestor oameni, Clujul și zonele din împrejurimi se dezvoltă semnificativ.
La sfârșitul secolului XIV, principala ocupație a oamenilor era agricultura. Treptat, unii oameni încep să practice și negustoria și diverse meșteșuguri. Coloniștii sași s-au făcut remarcați în arta meșteșugurilor. Ei făceau obiecte care erau vândute în toată Transilvania, iar impozitele și taxele plătite de ei constituiau o sursă importantă de venit pentru rege.
Gravură de epocă reprezentând Clujul în Evul Mediu (Sursă: Wikipedia)
În timpul regelui Carol Robert de Anjou, mai exact prin anul 1316, Clujului i se vor acorda o serie de privilegii și drepturi. Aceste lucruri vor contribui la dezvoltarea orașului, în special prin scutirea de taxe comerciale pentru negustori și meșteșugari. Drept urmare, aceștia și-au extins zona de comerț și vor ajunge să livreze mărfurile prin Veneția, Viena, Turcia și Moravia. Astfel, comerțul se va dezvolta semnificativ, iar mai mulți locuitori se vor îndrepta spre acest domeniu.
Creșterea comerțului va duce la o adevărată înflorire și dezvoltare a Clujului. Se vor înființa breslele clujene, unde se vor întâlni marii negustori și meșteșugari ai orașului. Totodată, se va înființa o monetărie la Cluj, iar producătorii de aur și de argint își vor spori producția de materiale prețioase.
În timpul regelui Matia Corvin, se vor acorda diferite privilegii orașului, care îi vor da un statut de centru comercial al Transilvaniei. Așadar, devin disponibile, în continuare, o mulțime de locuri de muncă în Cluj. Comerțul și meșteșugurile se dezvoltă, iar în oraș vor apărea o tipografie, o baie publică, o fabrică de hârtie și una de bere. Drept urmare, s-au extins domeniile de activitate și oamenii puteau alege dintre mai multe locuri de muncă.
În secolul al XVII-lea, aurarii, argintarii, constructorii și fabricanții de arme vor deveni foarte apreciați și căutați. Aceștia vor primi comenzi foarte mari pentru vremea respectivă, care aduceau și un profit mare. Nevoia de mână de lucru, precum și de meșteșugari din aceste domenii, va spori numărul de locuri de muncă la Cluj și se vor înființa mai multe ateliere pentru fabricarea sau construirea produselor cerute. Comenzi foarte profitabile vor primi și sticlarii, zugravii, și fabricanții de vopsele clujeni. Acest lucru va determina o dezvoltare a breslelor clujene, acestea reînnoindu-se și extinzându-se.
Secolul al XIX-lea
După Revoluția de la 1848, Clujul și-a continuat dezvoltarea. În anul 1878 s-au pus bazele Fabricii de Bere Ursus, care va cunoaște o dezvoltare exponențială în următoarele decenii. Mai multe locuri de muncă în Cluj au fost create datorită acestei fabrici, dar și a industrializării specifice epocii. Secolul XIX a fost și o perioadă de tranziție, când s-a trecut de la practicile și meșteșugurile medievale la cele moderne, industriale.
Începutul secolului al XX-lea
Deși acest secol a fost unul tensionat, marcat de două războaie mondiale și o criză economică profundă, sectorul de locuri de muncă în Cluj era încă destul de prosper. În anul 1910, existau, la Cluj, 10 bănci și 2000 de ateliere și întreprinderi. Pe lângă Fabrica de Bere mai devreme amintită, la începutul secolului aveam aici și Fabrica de Tutun, care va funcționa până în anul 1962. Tot în acest secol va apărea și Fabrica de Tricotaje Someșul, care a fost un adevărat centru al economiei clujene. În anul 1922, de asemenea, va apărea și Fabrica de Porțelan IRIS. Observăm, așadar, o industrializare destul de sporită a orașului și apariția a noi locuri de muncă în Cluj. Mai mulți oameni se vor îndrepta spre aceste fabrici, precum și spre alte întreprinderi din oraș.
Clădirea fabricii de tutun, ulterior Fabrica de Tricotaje Someșul (sursă: Istoria Fotografiei Clujene)
Perioada comunistă
După cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost instaurat regimul comunist în România, iar asta a schimbat semnificativ piața muncii. Având în vedere că în această perioadă s-a construit mult, foarte mulți oameni au lucrat în acest domeniu, la construcția cartierelor, blocurilor, drumurilor, căilor ferate și altele. De asemenea, tot în această perioadă, au venit oameni din mai multe zone ale țării aici, ajutând la dezvoltarea orașului și ocupând locuri de muncă în Cluj în diferite sectoare și domenii. Industrializarea în masă și forța de muncă proaspătă a dus la dezvoltarea orașului așa cum îl știm astăzi. S-a pus un mare accent pe domeniul construcțiilor și a tehnicii, iar acest lucru poate fi văzut chiar și în zilele noastre.
Construirea cartierului Grigorescu (Sursă: Istoria Fotografiei Clujene)
Post-comunismul și zilele noastre
După 1989, cum știm cu toții, întreaga țară a cunoscut o situație mai dificilă. Orașul nostru nu a fost o excepție de la regulă, iar numărul de locuri de muncă în Cluj a scăzut considerabil. Cu toate acestea, în ultimele două decenii, situația a început să se îmbunătățească. Astfel, noi companii, firme și multinaționale și-au deschis porțile aici, oferind noi oportunități în carieră. Bineînțeles că și în zilele noastre găsim cerere în domeniile construcțiilor și de dezvoltare a infrastructurii. Pe lângă acestea, însă, domeniul serviciilor, IT-ului sau al vânzărilor au crescut semnificativ, oferind oportunități de carieră tuturor. Clujul a fost mereu în dezvoltare și foarte primitor, iar acest lucru este vizibil și astăzi. Rămâne doar de văzut cum se va dezvolta piața muncii în anii următori și ce locuri de muncă vor deveni disponibile sau vor apărea. Timpul ne va putea răspunde și la aceste curiozități…