Fabrica de Tricotaje Someșul – povestea renumitei fabrici clujene

de | | 3 Minute

Fabrica de Tricotaje Someșul a fost un adevărat simbol clujean

Pe locul actualului The Office se afla, cândva, Fabrica de Tricotaje Someșul, care a fost un adevărat centru comercial al Clujului. A fost, de asemenea, și un reper pentru oraș, lucru datorat în mare parte frumuseții și unicității clădirii. Dar ce s-a întâmplat cu aceasta între timp? Care este povestea ei?

Foto sus: Vechiul Cluj

Pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, putem vedea astăzi impunătoarea și moderna clădire The Office. Însă nu tot timpul a fost acolo – terenul a avut alte întrebuințări în istoria sa. La început, aici a fost grădina familiei Josika, o importantă familie de baroni clujeni. Mai apoi, aici a fost construită o clădire de dimensiuni impresionante, care, din 1962, va adăposti Fabrica de Tricotaje Someșul.

O clădire cu istoric

La început, în cadrul clădirii unde găseam cândva Fabrica de Tricotaje, găseam Fabrica de Tutun. Aceasta a fost fondată în anul 1860, când a fost construită și clădirea și a funcționat până în 1961. Așadar, Fabrica de Tutun a funcționat pentru mai bine de 100 de ani. Va fi închisă în anul respectiv, iar aici se va muta și va începe să funcționeze Fabrica de Tricotaje Someșul. Aceasta, însă, are și ea o istorie mai îndelungată.

Fabrica de Tricotaje Someșul inceput de secol
Proprietarii și personalul fostei Fabrici de Tutun, care a avut sediul în clădirea Fabricii de Tricotaje Someșul. Anii: 1904, 1911 și 1912 (Sursă imagini: arhivă personală Magdalena Maria Soltész)

Fabrica de Tricotaje Someșul își are originile în Fabrica de Ciorapi Laszlo și Turk, înființată în anul 1930. Aceasta era situată pe strada Rugului, numărul 26 (în prezent strada Scorțarilor) și a fost înființată de Laszlo Eugen și de Oscar Turk, fiecare deținând 50% din acțiuni. A intrat rapid în componența Fabricii de Tricotaje Someșul și este prima ca vechime din cadrul acesteia.

În anul 1933, se va deschide o sucursală a acesteia și la București, dar se va renunța la aceasta în anul 1938, rămânând doar cea de la Cluj. Grupul Turk al conducerii se va retrage în anul 1932, controlul integral revenind lui Laszlo Eugen. De-a lungul timpului fabrica a trecut prin diferite schimbări în ce privește proprietarii, cauzate fie de contextul războiului, fie de factori sociali și politici ai vremii.

Noua locație a Fabricii de tricotaje

Fabrica de Țigarete va fi desființată în anul 1961. O parte din clădirea acesteia va fi alocată pentru Fabrica de Tricotaje Someșul. Aceasta va prelua clădirea integral din anul 1964. Datorită închiderii Fabricii de Țigarete, o bună parte din foștii angajați ai acesteia se reprofilează și vor ajunge să lucreze la tricotaje. După aceea, un pas important pentru Fabrica de Tricotaje Someșul va fi înființarea Combinatului Textil Cluj. Acesta va cuprinde Fabrica de Tricotaje Someșul, Flacăra și România Muncitoare. Prin aceasta, Someșul și-a asigurat un adevărat monopol în piața textilelor la vremea respectivă.

Fabrica de Tricotaje Someșul foto 02 istoria foto clujene
Instrumentele folosite la fabricarea textilelor

De aici încolo, fabrica va cunoaște o adevărată perioadă de înflorire. Conducerea fabricii a construit Ștrandul Record, unde funcționau două bazine de înot, terenuri de tenis, dar și o popicărie. Era un adevărat centru de distracție pentru mii de clujeni, care venea mereu aici. Cât despre fabrică, producția acesteia era dedicată în exclusivitate pieței românești, dar din anul 1980, 90% din materialele produse aici erau destinate exportului.

După 1989

Urmând o traiectorie similară cu cea a altor vechi fabrici sau firme, după 1989 fabrica intră în declin, încetând să mai existe în cadrul clădirii de pe Bd. 21 Decembrie 1989. De altfel, clădirea a fost demolată în perioada 2007-2008, iar în locul ei s-a construit clădirea The Office, cea pe care o vedem și astăzi.

Așadar, clădirea Fabricii de Tricotaje Someșul a rezistat timp de 148 de ani. Cât despre firmă, aceasta este cunoscută ca și Tricotaje Someșul S.A. și este situată acum pe Bulevardul Muncii. Istoria sa ne arată cum a evoluat o afacere foarte prosperă clujeană de-a lungul a trei perioade politice din istoria română, mai exact perioada interbelică, comunismul și post-decembrismul.


Surse fotografii articol: Istoria Fotografiei clujene
Sursă informații: Ovidiu Blag