Locul ideal pentru studiu în Cluj
Să fii student la Cluj nu-i o chestiune tocmai ușoară. Cei aproximativ 100 000 de studenți care își desfășoară studiile aici plasează orașul nostru pe locul al doilea în topul centrelor universitare din țară. Fervoarea orașului este dată nu doar de numărul tinerilor care vin să își desfășoare entuziast studiile la universitățile clujene ca să devină oameni de calitate în viitor, ci și de oportunitățile, resursele și logistica pe care Clujul o pune la dispoziție celor avizi de carte.
Procesul învățării implică existența unor condiții favorabile realizării acestui proces. În primul rând, ne referim la spațiul în care desfășurăm această acțiune. Începutul unui nou semestru va aglomera străzile orașului Cluj-Napoca, localurile, mijloacele de transport în comun, dar și sălile bibliotecilor. Acest din urmă fapt este atât de sugestiv încât merită o atenție deosebită. Sunt, desigur, mulți studenți care nu au călcat niciodată pragul acestui ,,templu al cunoașterii”, dar cei mai mulți vin la bibliotecă pentru a găsi liniștea și concentrarea necesară studiului.
Unde putem găsi liniștea pentru studiu?
Prima locație la care ne gândim sunt sălile de lectură din căminele studențești. Încăperile sunt spațioase, cu geamuri mari, locuri suficiente și acces nelimitat. Pe de altă parte, oamenii nu funcționează după aceleași principii și din acest motiv nu toți studenții pot învăța în aceste săli. Un alt impediment ar fi faptul că nu toate căminele dispun de săli de lectură ceea ce complică puțin destinul studenților studioși.
A doua destinație ar fi cea clasică – biblioteca. Toate bibliotecile Clujului sunt echipate modern și sunt încăpătoare. Cel mai frecventat și mai cunoscut așezământ cultural-educativ este Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, situată în Piața Lucian Blaga. Renovată și modernizată recent, această bibliotecă își păstrează aerul interbelic, fiind înzestrată cu facilități moderne. Legitimația de bibliotecă costă 35 de lei, valabilă pentru un an universitar, iar reînnoirea permisului – 10 lei.
Însă, chiar dacă Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” dispune de săli încăpătoare, cu sute de locuri, uneori, se întâmplă ca numărul celor dornici de studiu să depășească capacitatea sălilor. Se mai întâmplă, adesea, ca ajungând la bibliotecă la o oră nu chiar matinală să ai ocupat locul preferat, sau cel cu acces la priză să fie nedisponibil. Chiar dacă primești un loc bun, care-ți deschide frumoasa priveliște spre curtea interioară, entuziasmul se pierde și începi ziua de studiu sub auspicii nefavorabile.
În acest caz, nu ne rămâne decât să ne îndreptăm pașii spre bibliotecile facultăților și universităților. Aici spectrul alegerilor este larg și variat. În funcție de specialitatea pe care o urmează, studenții pot alege să frecventeze o bibliotecă preferată pentru că legitimația de bibliotecă eliberată de Biblioteca Centrală Universitară este valabilă pentru toate bibliotecile facultăților. Dacă nu este nevoie să consulte titlurile bibliografice din fondul bibliotecii; fie au nevoie să învețe pentru un examen, fie au de scris o lucrare și dispun de bibliografia în format electronic, studenții pot veni la aceste biblioteci, optând pentru varianta cea mai comodă.
Tinerii care nu sunt studenți pot, de asemenea, frecventa aceste biblioteci pentru că acestea eliberează o legitimație specială în cazul lor.
Alte două biblioteci deschise publicului de studioși sunt Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga” și Biblioteca Academiei Române, filiala Cluj.
Biblioteca Județeană pune la dispoziție variate titluri bibliografice, de la cărți de specialitate până la beletristică și cărți pentru copii (Ludotecă). Permisul de intrare costă 10 lei pentru studenți, elevi și pensionari, și 20 de lei pentru celelalte categorii de vizitatori.
Biblioteca Academiei Române, filiala Cluj este puțin mai specializată, însă acest lucru nu reprezintă un impediment în calea dorinței de a-i păși pragul. Tarifele sunt extrem de accesibile: un permis cu valabilitate de 1-2 zile costă 2 lei, permisul pentru o lună costă 5 lei, cel de trei luni – 10 lei, permisul cu valabilitatea de până la șase luni are prețul de 25 de lei, iar cel pentru un an – 50 de lei.
Pe lângă aceste locații cunoscute de studioși, în Cluj sunt foarte multe locuri în care găsim atmosfera propice studiului. Unul din acestea este anticafeneaua ScoutHouse, situată pe strada Victor Babeș, nr.33. Achitând 5 lei pentru o oră, vizitatorii au la dispoziție o sală luminoasă, un videoproiector, o imprimantă, Wi-Fi rapid, ceai, cafea și gustări la discreție, adică tot de ce au nevoie ca să aibă spor la studiu!
Atunci când vremea ne zâmbește, parcurile orașului Cluj și Grădina Botanică ,,Alexandru Borza” vor odihni mintea și plămânii celor care vor să studieze în aer liber. Umbra copacilor, băncile, murmurul apei, foșnetul frunzelor creează o minunată lume, iar dacă ești însoțit de o carte bună și pasiune pentru studiu vei descoperi mii de alte lumi noi.