Cum recunosti lenjeria de pat de calitate?

de | | 4 Minute

Sursa de imagine: World_of_Textiles / Shutterstock.com

Nu doar patul și salteaua influențează calitatea somnului. Alegerea lenjeriei de pat este un aspect foarte important, ea este cea care intră în contact direct cu pielea, așa că ar trebui să-i acordăm o atenție deosebită și acesteia. În continuare vă vom oferi câteva sfaturi despre ce materiale să alegeți și cum să vă dați seama dacă lenjeria de pat este de bună calitate.

Materiale textile pentru lenjerii de pat

Materialul ar trebui să fie criteriul de bază pentru selecție. Trebuie să fie plăcut la atingere, să fie respirabil și să elimine umezeala. În cazul în care lenjeria de pat va fi folosită de o persoană care suferă de alergii sau astm, alegerea materialului potrivit poate, de asemenea, să prevină suferința inutilă. Deci, ce materiale alegem pentru lenjeria de pat?

Lenjerie de pat din bumbac

Bumbacul este un clasic absolut care se află în fruntea listei de popularitate de mulți ani. Este moale și durabil, rezistă bine la spălări frecvente, menține o temperatură confortabilă a corpului și este hipoalergenic. Dezavantajul acestui material textil este diferența mare de calitate. Multe lenjerii de pat „100% bumbac” se pot simți ieftine și inconfortabile, din cauza numărului foarte mic de fire sau a construcției slabe. Atunci când cumpărați o lenjerie de pat din bumbac este important să faceți cercetări înainte.

Lenjeria de pat

Sursa de imagine: New Africa / Shutterstock.com

Lenjerie de pat din bumbac creponat

Aceasta este fabricată din bumbac 100%. Datorită modelării mecanice a țesăturii, care alternează materialul fin și încrețit în dungi regulate, lenjeria de pat creponată nu trebuie călcată. Cu toate acestea, din cauza acestui finisaj, s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Lenjeria creponată este, în general, mai ieftină și este considerată de mulți ca fiind mai puțin atractivă.

Lenjerie de pat din bumbac jersey

Jersey este un alt tip de bumbac, de data aceasta sub formă de tricot. Este moale, nu trebuie călcat și este ușor de întreținut. De asemenea este un material flexibil, așadar lenjeriile realizate din bumbac jersey se întind ușor și arată foarte bine.

Lenjerie de pat

Sursa de imagine: Prostock-studio / Shutterstock.com

Lenjerie de pat din flanelă

Lenjeria de pat din flanelă este deosebit de potrivită pentru lunile mai reci, deoarece este un material foarte călduros. Acest lucru se datorează țesăturii dense și greutatii materialului. Lenjeria de pat din flanelă este foarte moale și pufoasă la atingere, așadar multe persoane consideră această lenjerie ca fiind foarte confortabilă.

Lenjerie de pat din bumbac satinat

Lenjeria satinată are o strălucire frumoasă, este răcoroasă vara și necesită puțină întreținere. Asta dacă alegeți un satin de foarte bună calitate, fabricat din fire de bumbac 100%. De asemenea, materialul este puternic și durabil. Variantele mai ieftine, cu amestec de alte materiale, nu au aceste proprietăți, așa că ar fi bine să le evitați.

Sursa de imagine: Photographee.eu / Shutterstock.com

Lenjerie de pat din microfibră

Microfibra este un material realizat din poliester țesut extrem de fin, care seamănă cu mătasea prin moliciunea sa. Lenjeria de pat din microfibră este antialergenică, astfel încât chiar și persoanele care suferă de alergii și astm o pot folosi. Este moale, mătăsoasă și, în același timp, rezistentă – chiar și după mai multe spălări își păstrează culorile vii. Este mai puțin respirabilă decât bumbacul, ceea ce o face bună pentru vremea rece, deoarece menține temperatura corpului.

Lenjerie de pat din bambus

Relativ recent, au început să se producă și lenjerii de pat din fibre de bambus. Principalul său avantaj este originea sa 100% naturală și faptul că este potrivit pentru persoanele care suferă de alergii și astmatici. Bacteriile și acarienii pur și simplu nu se dezvoltă în bambus. Lenjeria de pat din bambus este foarte plăcută la atingere, este respirabilă și are proprietăți excelente de termoreglare. În plus, datorită rezistenței sale ridicate, o puteți folosi mult timp. Dar trebuie să aveți grijă cum o îngrijiți.

Sursa de imagine: Pixel-Shot / Shutterstock.com

Reguli pentru ingrijirea lenjeriei de pat

Îngrijirea lenjeriei de pat depinde de materialul din care este confecționată și de culoarea acesteia. Consultați întotdeauna ambalajul pentru instrucțiuni. Temperatura de spălare recomandată este între 40° și 60° C. Unele lenjerii, cum ar fi cele din satin, nu trebuie călcate, iar altele, cum ar fi cele din bambus, nu trebuie puse în uscător. Cu toate acestea, pentru îngrijirea lenjeriei de pat se aplică următoarele reguli:

  • Spălați lenjeria înainte de prima utilizare pentru a elimina murdăria reziduală din producție.
  • Spălați întotdeauna lenjeria pe dos și cu fermoarul deschis.
  • Nu lăsați lenjeria de pat în mașina de spălat pentru o perioadă lungă de timp după spălare. Se va șifona inutil și riscați să o decolorați.
  • Nu folosiți înălbitor la spălare. Aceste produse slăbesc fibrele și reduc durata de viață a materialului și a culorilor.

Sursa de imagine: New Africa / Shutterstock.com