Legende de #1MaiMuncitoresc și o propunere de 1 Mai la Cluj
Defilări grandioase, manifestații megalomane, sărbători câmpenești… cine și ce-și mai aduce aminte de 1 Mai Muncitoresc, marea celebrare a proletariatului?
Cu siguranță avem amintiri, sau povești ale părinților și bunicilor noștri, care și-au făcut la vremea lor norma de defilări de 1 Mai.
„Râde iară primăvara, Peste câmpuri, peste plai, Veselia umple ţara, C-a venit Întâi de Mai!”
„Ziceau că e zi liberă, dar de dimineață și până după prânz, aveai mult de muncit. Păi începeam pregătirile de defilare cu o lună înainte. Făceam exerciții de scriere de litere din corpuri umane: PCR, Ceaușescu, era o muncă extraordinară.
Toată lumea era implicată obligatoriu. Se făceau coloanele de muncitori, UTC-iști, pionieri, șoimii patriei, fiecare grupare avea marșul ei. Până la prânz erai la treabă. După-masă, dacă mai aveai noroc, prindeai și un mic cu o bere (dacă aveai pilele necesare). Dacă nu, te mulțumeai și cu eterna slană prăjită, cu pâine și ceapă.” (Elisabeta L., educatoare)
La Cluj, oamenii mergeau în pădurea de la Hoia, unde…
„era o nebunie totală, stătea om lângă om, toată lumea venea la mici și bere, și la manifestările populare.
Îmi amintesc că pregăteau acolo o platformă turnată de beton, cam de un metru înălțime, care era scena pentru dansatorii și cântăreții de muzică populară. După defilări, toate echipele erau acolo la mici și câmpenisme, marea sărbătoare.” (Tudor S., muzician)
Din legendele ceaușiște…
Nu aveai voie să desparți în silabe Nicolae Ceaușeșcu în textele de presă. Și Doamne-Ferește să apară în poze dictatorul cu gușă sau riduri. Agerpres era singura instituţie de presă care furniza fotografii cu Nicolae Ceauşescu pentru publicaţiile locale, portretul său fiind supus editărilor în “photoshop” cu pensule şi acuarele.
Într-un articol pentru ziarul Adevărul, ediția locală de Ploiești, jurnalistul Ioan Popescu precizează: „Sunt multe legende legate de Ceauşescu. De exemplu, el obişnuia să facă cu mâinile aşa pe deasupra capului şi acolo, la intrarea rondul de la UPG Ploiești, a salutat mulţimea care flanca bulevardul. În anii aceia erau nişte case amărâte în zonă. El fâcând aşa din mâini, autorităţile momentului au interpretat gestul lui ca un semn prin care cerea ca toate acele case să fie dărâmate, rase de pe faţa pământului şi aşa s-a şi întâmplat.”
Ziua Muncii în România
Ziua Muncii s-a celebrat în România prima dată în 1890. Desigur, în perioada comunismului această sărbătoare era marcată, ca şi în celelalte ţări comuniste, de manifestări propagandistice. După revoluţia din decembrie ‘89, timp de mai mulţi ani, ziua de 1 mai nu a mai fost sărbătorită prin festivităţi de propagandă, dar a fost marcată prin diverse evenimente în aer liber.
Ne întoarcem în prezent, la Cluj…
Nu știm dacă aveți deja plănuită escapada de 1 Mai, dar, în caz că rămâneți la Cluj și vreți să aveți un 1 Mai neconvențional, vă propunem să mergeți la 1 Mai Kitsch – Outdoor Edition. Organizația Beard Brothers pregătește o petrecere altfel, care se va axa doar pe KITSCH și voie bună, totul pentru o cauză nobilă (achiziția unei ambulanțe de tip C pentru SMURD Cluj). La Camping Colina se va lăsa cu muzică de pe vremuri, mici, distracții de tot soiul pentru orice categorie de vârstă.
? Arhiva Minerva aici