Am revenit de unde am plecat. Legea antifumat pare că a cedat.
Mai puțin de o lună de zile a stat „în picioare” legea antifumat, cea care interzicea complet fumatul în spațiile publice închise.
După ce studenții din București au ieșit în stradă pentru a protesta că nu sunt lăsați să fumeze în cămine, senatorii din Comisia juridică au căzut de acord cu o serie de amendamente care să fie aplicate la legea antifumat. Practic, senatorii din Parlamentul României, care au fost forțați și ei să nu fumeze decât în afara instituției, au fost de acord să se modifice legea astfel încât să se poată fuma în spațiile care servesc „exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritoare.”
Totodată, ei au dat o nouă definiție spațiului închis, astfel că acesta este considerat „spaţiul care are un acoperiş, plafon sau tavan, şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.”
Practic, dacă ne uităm bine peste modificările propuse cu ajutorul acestor amendamente, observăm că legea antifumat ajunge să fie aproape anulată.
Astfel că legea care aducea România în rândul țărilor din vestul Europei în ceea ce privește consumul de tutun rămâne fără efect.
Pe data de 17 martie a fost prima zi în care românii nu au mai avut voie să fumeze în spațiile publice închise. De atunci, mai mulți patroni de cluburi și localuri s-au plâns de faptul că „rămân fără clienți” din cauză că oamenii nu sunt obișnuiți să iasă afară pentru a fuma.
Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com
Despre acest subiect am mai scris:
Interzicerea fumatului în localuri, profit pe termen lung
Ce se întâmplă în organism după renunțarea la fumat