Ce se întâmplă în organism după renunțarea la fumat

de | | 3 Minute

Ce se întâmplă în organism după renunțarea la fumat.

Începând de astăzi, Legea Antifumat intră în vigoare și nu se va mai putea fuma în spațiile închise, în cafenele, restaurante și chiar la locul de muncă.

Pentru dependenţii de nicotină, renunţarea la fumat poate fi o sarcină foarte grea şi este mai mult ca sigur că organismul a fost deja afectat, cele mai noi studii arătând că efectele pozitive încep să se vadă chiar la câteva minute după fumatul ultimei ţigări, scrie Gândul.

Realizatorii studiului au construit şi o cronologie a schimbărilor care apar în corpul nostru începând cu câteva minute de când nu mai inhalezi fumul de ţigară.

20 de minute: În timpul fumatului, fumul şi nicotina întră în fluxul sanguin şi cresc tensiunea arterială şi pulsul. După terminarea ţigării, atât tensiunea, cât şi pulsul, revin la normal.

8 ore: Odată cu fiecare fum tras, în corpul uman intră nicotina şi monoxidul de carbon. Abia după 8 ore nivelul de oxigen revine la normal.

24 de ore: La doar o zi după ultima ţigară fumată, plămânii încep să elimine mucusul şi reziduurile apărute în urma fumatului.

48 de ore: Nicotina este ingredientul principal al tutunului şi este elementul care cauzează dependenţa. Fumatul reduce, de asemenea, simţul gustului şi al mirosului. La două zile de la ultima ţigară, nicotina este eliminată din corp şi simţurile tale încep să revină la normal.

De la 2 la 12 săptămâni: Fumatul afectează circulaţia sângelui şi reduce capacitatea de realizare a efortului fizic. Acest lucru afectează, de fapt, întreaga stare de sănătate. Renunţarea la fumat te ajută să îţi îmbunătăţeşti capacitatea de a face sport şi te ajută să respiri mai bine.

De la 3 la 9 luni: La câteva luni după renunţarea la fumat, sănătatea începe să revină la normal. Abia de acum încolo tusea, respiraţia greoaie şi problemele pulmonare încep să se diminueze, datorită faptului că plămânii se însănătoşesc.

1 an: Fumatul afectează arterele prin depunerea de mucus pe pereţii acestora, fapt care poate conduce la accidente cardiace, accidente vasculare cerebrale şi angină pectorală. La un an după renunţarea la fumat, riscul de dezvoltare a unei afecţiuni cardiace scade cu 50% faţă de procentul existent în cazul unui fumător, potrivit Gândul.

Campanii pentru cei care se lasă de fumat

Mai multe campanii au fost lansate în aceste ultime zile în care fumatul în spațiile publice închise a mai fost permis. Una dintre acestea este cea dezvoltată în cadrul comunității online „Mă las de fumat”. Ei spun că „Odată cu intrarea în vigoare a noii legi anti-fumat, mulți dintre noi am luat decizia ca din 17 martie 2016 să ne lăsăm de fumat.” Cu această ocazie, primele 1000 de persoane care își asumă decizia de a se lăsa de fumat vor primi câte un Top City Card gratuit. Înscrierea se face prin simpla completare a unui formular și prin realizarea primilor pași înspre o viață mai sănătoasă.

Ce prevede Legea Antifumat

Potrivit Legii Antifumat, se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De asemenea, se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Nu se va mai fuma în spațiile închise din toate locurile de muncă: halele industriale, spațiile de depozitare, birourile și camerele, sălile de ședință, sălile de consiliu, holurile, coridoarele, toaletele, lifturile, balcoanele închise; instituțiile publice centrale și locale; unități comerciale; restaurante, baruri, cafenele, terase închise, unități de cazare, cluburi – inclusiv cele cu acces restricționat, cazinouri, săli polivalente, unități cultural-artistice, sportive, recreative.

Fumatul este interzis și în toate mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici țigara electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane și refugii închise, taxiuri, mașina de serviciu, ambulanța, inclusiv în cabina șoferului, vatmanului, mecanicului de tren, precum și în spațiile comune din clădirile de locuințe – holuri, lift.

Unde se poate fuma

Se poate fuma în spațiile publice în aer liber sau spațiile de la locul de muncă fără acoperiș sau cu acoperiș și cu mai puțin de doi pereți: curte, balcoane deschise, terase deschise, chioșcuri deschise, în cele delimitate de parapete ori paravane de delimitare, gărdulețe de delimitare, jardiniere, umbrele sau orice alt tip de mobilier stradal și în cele care au închideri laterale sau/ și acoperiș retractabile ce formează temporar pereți ori acoperiș, dar doar atunci când structura de închidere este complet închisă / strânsă astfel încât peretele ori acoperișul nu este vizibil.

Fumatul este permis și în următoarele locuri: peroane, refugii, stații ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiș și doar un perete, parcuri (în afara locurilor de joacă pentru copii), locuință, inclusiv orice spațiu închis care nu este loc de muncă, dar și în alte spații unde se desfășoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar în care nu se desfășoară activitate economică.

Dan Porcuțan
Redactor Cluj.com