Laura Panait: despre curiozitate și Mănăștur
Dacă te duci într-o dimineață devreme la Cluj Hub, acolo unde creativitatea și poveștile despre procesul creativ sunt la ele acasă, (vezi CreativeMornings, un eveniment cu „happening” global și „vibe” clujean) „riști” să cunoști oameni frumoși, implicați, creativi, dedicați.
Așa am avut ocazia s-o ascult, preț de câteva zeci de minute, pe Laura (Lala) Panait, un om hotărât, dinamic, limpede în minte și suflet, curios prin excelență. Lala este acel tip de prezență care stă foarte bine pe picioarele ei când îți vorbește despre implicare în comunitate, despre nevoia de a-ți păsa și de a fi curios. Simply because… it’s human nature. 🙂
Lala a plecat acum ceva timp din Berceniul bucureștean ca să lucreze în și pentru Mănășturul clujean. Doar că habar n-avea care-i va fi parcursul, respectiv destinația între cele două coordonate spațiale. Curiozitatea a mânat-o de fiecare dată în acest proces de a descoperi, de a pune întrebări, de a participa cu mintea deschisă la tot ce se întâmplă în jurul ei. A încercat să studieze Arheologia tocmai deoarece voia să exploreze locuri, oameni, povești, istorii. În timp, și-a dat seama că ceea ce contează mai mult pentru curiozitatea ei este să înțeleagă natura umană, astfel că și-a schimbat preocupările academice și s-a concentrat pe Antropologie.
„E destul de greu, atunci când cercetezi natura umană și vezi cu ce se confruntă oamenii la nivel micro, să nu te simți inutil pentru că nu poți face ceva să schimbi lucrurile înspre mai bine. Atunci, pe loc.”
Proiectul La Terenuri – spațiu comun în Mănăștur
„Am deschis o cutie a Pandorei când am început activitatea noastră în Mănăștur. Cea mai mare provocare a fost reticența pe care am întâmpinat-o chiar în rândul comunității. Oamenii din profunzimea cartierelor, din periferie, nu sunt tocmai obișnuiți să fie în centrul atenției, să li se pună întrebări despre ce nevoi au, ce dorințe stau ascunse în sufletele lor.”
„Trebuie să ieși din zona ta de confort, să ți-o extinzi. Trebuie să fii pregătit pentru provocările care apar și chiar să te aștepți să doară. Dar partea bună e că motivația pe care o primești de la oameni e de fiecare dată un imbold puternic să rămâi acolo, să perseverezi. Tinerii ne încurajează, oamenii în vârstă sunt mai deschiși la a povesti cu noi. Până la urmă, Mănăștur nu e o altă planetă, e tot o bucată din ce înseamnă Cluj. E nevoie mare de cultură acolo, dar mai întâi trebuie asigurate lucrurile de bază.”
Inițiativa comunitară La Terenuri Mănăștur există de mai bine de 6 ani. Intenția inițială a fost aceea de a face lobby pentru crearea și protejarea zonelor verzi din cartier. S-a pus accent pe dezvoltarea spațiului cu: o scenă, o grădină urbană, mobilier urban, coșuri de gunoi și alte utilități care lipseau în zona verde. În scurt timp s-a concretizat și proiectul Zilele Mănășturului, care anul acesta se va afla la cea de-a șasea ediție.
Alte activități din cadrul proiectului-mamă au fost (sau se derulează în continuare): „Atelierele pentru copii, părinţi şi bunici”, „Manhattanshtur” – festival pentru liceeni, „Open Stage Sessions”, „Ateliere pentru Cetățeni Activi”, „Ateliere de reciclare creativă – Iarna în Mănăștur” etc. Anul trecut au început și discuțiile pentru dezvoltarea Cinematografului Dacia din Mănăștur ca centru comunitar, fapt din ce în ce mai vizibil prin evenimentele comunitare care se desfășoară acum acolo, pentru copii și adulți deopotrivă.
În octombrie anul trecut, inițiativa La Terenuri a câștigat Premiul cel mare la Bienala de Arhitectură Transilvania pentru categoria ‘Proiecte culturale / Inițiative / Experimente’ cu proiectul „Regenerare prin cultură: 5 ani de lucru în cartier”, coordonat de Lala Panait și Silviu Medeșan.
Trăiește Orașul – Tur ghidat prin poveștile Clujului
O altă inițiativă pe care Lala a dezvoltat-o pentru comunitatea clujeană, împreună cu Lavinia Gliga, editor al revistei „Decât o Revistă”, este cea a tururilor ghidate prin zonele mai puțin vizibile ale Clujului. E un proiect de explorare și descoperire a micro-realităților clujene, cu povești și oameni la care nu prea avem acces (altfel decât descoperindu-le în mod direct).
Jane’s Walk în Mănăștur, Două cartiere – Grigorescu și Mărăști (și multe povești nebănuite), Tur pe Malurile Someșului, Turul gastronomic prin Cluj sunt doar câteva din exemplele de tururi ghidate pe care Lala și Lavinia le-au inițiat.
Ca o formă de experiență senzorială a Clujului, Lala are în plan acum să organizeze un tur auditiv al Clujului, ba chiar și un tur al mirosurilor din Cluj.
„Până la urmă, curiozitatea ne ghidează aproape impulsiv. Pentru mine, curiozitatea înseamnă: instinct, dorință palpabilă, flexibilitate, deschidere înspre nou, entuziasmul de a descoperi. E mai puțin despre rațional și pragmatic și mai mult despre experiență și pură natură umană”.
Îndrăznim un mic exercițiu mental?
Lala a dezvoltat în ultima perioadă o curiozitate în jurul teoriei care spune că, după ce mori, creierul tău încă funcționează preț de câteva minute. Unele cercetări, inițiate de oameni de știință din Canada, sugerează că activitatea cerebrală după momentul morții este similară somnului profund și că diferă în durată de la un individ la altul.
Deși pare dur să faci un exercițiu mental în care să-ți imaginezi ce-ai gândi în cele 10 minute după ce mori, Lala ne propune să încercăm să vedem ce amintiri ar ieși la suprafață.
Să fie cele mai importante momente din viață, cele mai interesante descoperiri ale noastre de-a lungul vieții, cele mai puternice experiențe și curiozități îndeplinite?