Lacuri în Cluj – spații pentru relaxare, pescuit, agrement
Județul Cluj are o diversitate bogată de peisaje naturale și de atracții turistice, iar pe lista acestora se numără și lacurile. Fie că amintim lacurile turistice/de agrement sau cele de pescuit, toate reprezintă posibilități de relaxare și distracție pentru clujeni și pentru turiști. Azi explorăm câteva lacuri din județ și vă prezentăm activitățile pe care le puteți practica pe fiecare.
Unde mergem la pescuit în Cluj?
Pentru început, amintim lacurile unde mergem la pescuit în Cluj. V-am scris despre ele într-un alt articol, unde v-am oferit informații despre lacurile și râurile aflate sub administrarea AJPS Cluj (Agenția Județeană de Pescuit Sportiv Cluj), precum Lacul Gheorgheni 1, Lacul Gheorgheni 3, Rezervația naturală Lacul Știucii, Râul Someșul Mic și Râul Fizeș. Tot în același articol v-am prezentat informații și despre Lacul Țaga Mică, Lacul Sucutard Chiriș, Lacul Bărăi, Lacul Căprioara, Lacul Fodora și Lacul lui Tibi. Toate acestea sunt lacuri unde pescuitul este permis și zone în care vă puteți conecta cu natura. Vă invităm să citiți despre ele aici dacă sunteți în căutare de ape în care să vă aruncați undițele, însă ele pot fi vizitate și dacă vreți doar să vă relaxați în afara agitației orașului.
Mai departe, pentru cealaltă categorie care caută să se bucure de lacurile din județ prin activități diferite: plimbări, relaxare la picnic sau distracție prin practicarea sporturilor de apă, haideți să descoperim care sunt spațiile potrivite pentru astfel de căutări.
Lacuri turistice/de agrement din Cluj
Din fericire pentru clujeni, putem lua parte la activități liniștite și relaxante chiar și fără să părăsim orașul. Lacurile Gheorgheni (1 și 3) sau lacul Chios sunt opțiuni excelente pentru cei care vor să facă plimbări romantice pe lângă lac sau chiar pe lac (cu hidrobicicletele), să citească o carte, să aibă un picnic delicios sau să se bucure de vremea bună pe iarbă.
Alte două lacuri care se află în oraș sunt Lacurile 4 și 5 sau Lacul Pepinieră 1 și Lacul Pepinieră 2 din Parcul Est. Acolo unde era cândva fosta pepinieră, poți să ai parte de ceva diferit. Este o zonă ceva mai sălbatică, astfel că poți să-ți petreci timpul în natură la doar câțiva pași de oraș. Nouă ne place să facem excursii acolo chiar și iarna, când vegetația este înghețată și acoperită cu perle albe agățate de crenguțe și de stufăriș.
În schimb, pentru cei care vor să viziteze pentru o zi sau pentru un weekend lacurile din împrejurimile orașului, următoarele destinații sunt cele de care puteți profita atunci când vă porniți la drum în căutarea recreației în natură.
Beliș Fântânele și Tarnița
Începem cu două dintre cele mai cunoscute lacuri și zone turistice care se află în apropierea orașului, lacul Tarnița și lacul Beliș Fântânele (distanță de 30 km, respectiv 60 km față de oraș). Ambele sunt locuri unde puteți avea parte de zile odihnitoare și recreative alături de familie sau prieteni, practicând mersul cu caiacul, stand-up paddleboarding sau plimbările cu barca. De asemenea, puteți descoperi zonele și prin trasee ușoare și drumeții amenajate în jurul lacurilor, iar în zilele de vară putețisă și înotați și să vă lăsați cuceriți de peisaje. Dacă nu ați profitat încă de aceste activități și sunteți curioși, v-am povestit despre cum ne-am simțit noi cu caiacul și pe Beliș, dar și pe Tarnița.
Laguna Albastră
Într-o zi petrecută prin împrejurimile Clujului v-am povestit și despre vizita noastră la Laguna Albastră. Este o destinație aflată la doar 30 km de Cluj-Napoca, în comuna Aghireșu, unde vă puteți bucura de natura minunată și liniștită din împrejurimile lagunei. Vă recomandăm să explorați nu doar laguna, ci și dunele, potecile și pădurea de acolo.
Lacul Drăgan
Un peisaj inedit poate fi descoperit și la poalele munților Vlădeasa, acolo unde lacul Drăgan se întinde. În perioada de vară este minunat și doar să faceți o vizită scurtă pentru a admira cel de-al doilea cel mai mare baraj din țară, dacă nu aveți timp de petrecut în zonă. Dacă aveți timp, însă, activități precum mountain biking sau excursii off-road se pot practica de cei ce iubesc puțin adrenalina.
Lacul Gilău
Unul dintre principalele lacuri de agrement din județ este Lacul Gilău. E unul dintre lacurile cele mai cunoscute pentru pescuitul sportiv, însă lacul oferă un peisaj impresionant, fiind înconjurat de dealuri și păduri. Pe lista motivelor pentru care ați putea să-l vizitați se numără activitățile sportive pe care le puteți practica pe apă (paddle boarding, kayaking, plimbări cu barca) sau activități ce pot fi practicate la mal.
Comuna Geaca – Comuna celor 8 lacuri
Un alt loc de atracție pentru turiști este și comuna Geaca, numită și comuna celor 8 lacuri. Locația este cunoscută de pescari, însă și cei dornici de explorare vor găsi acolo un paradis în care statul la plajă sau scăldatul sunt activități numai bune. Am auzit că localnicii organizează și plimbări cu barca pe lacurile din zonă, așa că puteți avea parte și de o experiență autentică, în care locuitorii vă povestesc despre istoricul zonei și despre traiul din comună.
Lacul Știucii
Și dacă tot am pomenit pescarii, undeva la 56 km de Cluj-Napoca se află Lacul Știucii, a cărui legendă spune că în apele sale se ascunde o știucă mai mare de 3 m care nu a fost prinsă de nimeni până acum. O fi adevărat sau nu, nu știm să vă spunem, dar știm în schimb că lacul este o destinație potrivită pentru a petrece zile liniștite în care să vă bucurați de înot și plimbări cu barca.
Pentru iubitorii de natură, județul Cluj este o destinație inedită nu doar datorită lacurilor despre care v-am povestit aici, ci și pentru restul destinațiilor despre care noi scriem mereu cu drag după ce le vizităm. În categoriile La doi pași de Cluj, Destinații cu pornire din Cluj, Destinații de weekend și Obiective turistice în Cluj găsiți recomandările noastre de locuri populare, dar și de locuri mai puțin știute pe care trebuie să le vedeți.
Povești împărtășim cu voi și pe Instagram și pe Facebook, unde vă invităm să ne urmăriți 🙂.