Unde mergem la pescuit în Cluj? 10 lacuri, bălți și râuri din județ | #ClujulVăzutAltfel

de | | 5 Minute

Unde mergem la pescuit în Cluj? – o întrebare ce răsare în mintea pescarilor amatori și a celor în devenire de îndată ce vremea devine mai călduroasă (anul acesta s-a cam lăsat așteptată).

Avem lacuri, bălți și râuri prin Cluj care ne-așteaptă să ne instalăm frumos pe marginea apei și să învățăm arta pescuitului, a statului de veghe, a meditației – fiecare după posibilități. Dacă te-ar tenta, dar nu prea știi de unde să începi, îți prezentăm mai jos câteva locuri unde putem să mergem la pescuit în Cluj și câteva informații utile.

Pentru început, e bine de știut că există o Agenție Județeană de Pescuit Sportiv Cluj, în a cărei administrare intră 2 lacuri, 2 râuri și o rezervație naturală. Se plătește o cotizație anuală și viză (aprox. 100 lei), încă 5 lei pentru permisul de membru, 2 lei taxa de timbru și 30 de lei permisul ANPA. De 50% reducere beneficiază femeile, persoanele cu dizabilități, pensionarii cu pensii sub 2.000 lei, studenții (la zi, fără plată, până în 21 de ani) și elevii, iar gratuitate au copiii cu vârsta sub 14 ani și pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani. Detalii aici: ajpscluj.ro

andreeailea2403 unde mergem la pescuit in cluj
foto: @andreeailea2403

Lacurile și râurile AJPS Cluj

#1 Lacul Gheorgheni 1 – începem chiar de-aici, din oraș, din cartierul Gheorgheni, zona Iulius Mall. Speciile de pește: crap, caras, biban, șalău. Atenție: pescuitul pe Lacul Gheorgheni 1 și pe Lacul Gheorgheni 3 se face în baza permisului vizat și al unui abonament de 80 lei / anul în curs plătit la AJPS Cluj SAU în baza unei taxe de 50 lei / zi. Regulamentul pentru cele două lacuri poate fi găsit și descărcat de pe site-ul oficial AJPS Cluj (scris cu roșu „Taxe speciale Gheorgheni”).

#2 Lacul Gheorgheni 3 – Pe lângă speciile din Lacul Gheorgheni 1, se mai adaugă aici și somnul și plătica.

#3 Rezervația naturală Lacul Știucii – se află la Săcălaia, comuna Sic. Speciile de pește găsite aici: știucă, biban, lin, somn, plătică, caras, șalău, caracudă. Regulamentul poate fi găsit și descărcat de pe site-ul AJPS Cluj (scris cu roșu » „Taxe speciale Sacalaia”). Se oferă servicii de cazare, închiriat bărci (cu prețuri speciale pentru membrii asociației) sau campare rulote.

locuridepescuit.net lacul stiucii
foto: locuridepescuit.net

#4 Râul Someșul Mic – pescuitul pe Someșul Mic se face în cadrul anumitor limite:

  • Pe Someșul Mic – de la barajul Gilău la confluența cu Valea Ormanului;
  • Pe Valea Căpușului – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
  • Pe pârâul Nadăș – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
  • Pe pârâul Borșa – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
  • Pe Valea Lujerdiului – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic.

#5 Râul Fizeș – în limitele spațiului dintre izvoare și confluența cu Someșul Mic. Se găsesc următoarele specii de pește: clean, mreană, biban, caras.

lac barai cluj pescuit cluj
foto: Lac Barai Cluj

Alte lacuri și bălți din Cluj numa’ bune de întins firul

Pe lângă apele din administrarea AJPS Cluj, există numeroase lacuri și spații piscicole proprietate particulară. Tarifele sunt gândite de obicei pentru minim 12 – 24 ore de pescuit și variază între 30 – 200 lei. Continuăm așadar virtuala plimbare lacustră cu alte locuri de pescuit în Cluj:

Lacul Țaga Mică » Aflat la aprox. 62 km de Cluj-Napoca, lacul este populat cu albitură, crap, caras, cteno, știucă, șalău și somn. Tarifele variază de la 50 lei / ponton la 250 lei / căbănuță pentru 24h (taxa pentru căbănuță include și taxa de pescuit, fiecare căbănuță fiind dotată cu două paturi de câte o persoană, frigider, televizor, grup sanitar propriu). Mai multe informații puteți găsi pe site-ul oficial lactagamica.ro.

Lac Taga Mica

Lacul Sucutard-Chiriș » Aflat la aprox. 50 km distanță de Cluj-Napoca, lacul Sucutard 1 (știut și ca lacul Sucutard-Chiriș) își așteaptă de asemenea pescarii. Tarifele sunt de 50 lei / zi și 50 lei / noapte (sau 35 lei în sistem Catch & Release), la care se adaugă taxă pentru cei care doresc să folosească bărcuțele pentru momit. Regulamentul poate fi consultat AICI, iar mai multe detalii puteți afla sunând la numărul 0755461000.

Lac Sucutard Chiris
Foto: Claudia Ciornea

Lac Sucutard Chiris

Lacul Bărăi » Pescuitul se face între orele 06:00 – 20:00, în regim de „prinde și eliberează”, iar regulamentul intern pune accent pe atenția la bunăstarea peștilor. Pentru informații la zi puteți urmări pagina de Facebook Lac Barai sau puteți suna la numărul de telefon 0741740800.

locuridepescuit.net 2 unde mergem la pescuit in cluj
foto: locuridepescuit.net

Lacul Căprioara » Similar, regulamentul de-aici este strict în privința sistemului de „prinde, pozează și eliberează”. Tarifele pentru 2022 pornesc de la350 lei pentru 55h în timpul săptămânii (luni-miercuri) și includ standul de pescuit, cabană și pelete. În weekend, de vineri până duminică, pentru 60h de pescuit, cabană + pelete, taxa este de 450 lei. Puteți urmări pagina de Facebook Lac Pescuit Căprioara pentru detalii la zi, iar regulamentul actualizat pentru anul 2022 este AICI.

locuridepescuit.net 4 caprioara
foto: locuridepescuit.net

Lacul Fodora » Se află la aprox. 25 km de Cluj-Napoca, în comuna Așchileu. Sezonul de pescuit 2022 a fost declarat deschis și aici. Lacul este populat cu somn, crap, ten, fitofag, caras. Tarifele din anul 2020 erau de 100 lei pentru 24h de pescuit în timpul săptămânii, iar în weekend, 350 lei pentru 60h. Pentru detalii la zi puteți urmări pagina de Facebook Lac Fodora sau să sunați la numărul de telefon 0741165862.

Lacul Fodora pescuit in cluj

Lacu lui Tibi » Balta aceasta se află la aprox. 65 km de Cluj. Din Gherla, spre Sîntioana – Sîntejude Vale, iar în imediata apropiere sunt și stufărișurile de la Sic. Tarifele pentru anul 2022 sunt de 40 lei / zi & 40 lei / noapte, iar detalii găsiți la zi pe pagina de Facebook Lacu lui Tibi (0742 070 290). Regulamentul » AICI.

lacu lui tibi drone pescuit cluj