Unde mergem la pescuit în Cluj? 10 lacuri, bălți și râuri din județ | #ClujulVăzutAltfel

de |

Unde mergem la pescuit în Cluj? – o întrebare ce răsare în mintea pescarilor amatori și a celor în devenire de îndată ce vremea devine mai călduroasă (anul acesta s-a cam lăsat așteptată).

Avem lacuri, bălți și râuri prin Cluj care ne-așteaptă să ne instalăm frumos pe marginea apei și să învățăm arta pescuitului, a statului de veghe, a meditației – fiecare după posibilități. Dacă te-ar tenta, dar nu prea știi de unde să începi, îți prezentăm mai jos câteva locuri unde putem să mergem la pescuit în Cluj și câteva informații utile.

Pentru început, e bine de știut că există o Agenție Județeană de Pescuit Sportiv Cluj, în a cărei administrare intră 3 lacuri, 2 râuri și o rezervație naturală. Se plătește o cotizație anuală și viză (100 lei), încă 5 lei pentru permisul de membru, 2 lei taxa de timbru și 30 de lei permisul ANPA. De 50% reducere beneficiază femeile, persoanele cu dizabilități, pensionarii, studenții și elevii, iar gratuitate au copiii cu vârsta sub 14 ani și pensionarii cu vârsta de peste 75 de ani care în ultimii trei ani au făcut parte din asociație. Detalii aici: ajpscluj.ro/taxe.html . Odată te ai permisul vizat, poți pescui pe baza acestuia, fără alte costuri, pe majoritatea apelor din administrarea AJPS Cluj. Lacurile de la Jucu și Săcălaia presupun tarife suplimentare, însă preferențiale pentru membrii AJPS Cluj.

andreeailea2403 unde mergem la pescuit in cluj
foto: @andreeailea2403

Lacurile și râurile AJPS Cluj

#1 Lacul Gheorgheni 1 – începem chiar de-aici, din oraș, din cartierul Gheorgheni, zona Iulius Mall. Speciile de pește de-aici: crap, caras, biban, șalău.

#2 Lacul Gheorgheni 3 – Pe lângă speciile din Lacul Gheorgheni 1, se mai adaugă aici și somnul și plătica.

#3 Lacurile Jucu – se află în comuna clujeană cu același nume. Speciile de pește care pot fi găsite aici: crap, caras, băbușcă, roșioară, oblete, biban. Pentru anul 2018, cotizația de pescuit sportiv pentru Lacurile Jucu este de 30 lei / 12 ore pentru membrii AJPS Cluj și de 50 lei / 12 ore pentru cei care nu sunt membri. Program pescuit de noapte: 19:00 – 07:00.

#4 Rezervația naturală Lacul Știucii – se află la Săcălaia, comuna Sic. Speciile de pește găsite aici: știucă, biban, lin, somn, plătică, caras, șalău, caracudă. Tarife 2018 pentru membrii AJPS Cluj: 25 lei / pescar / barcă și 20 lei / 10 bețe copcă, iar pentru cei care nu sunt membri: 60 lei / pescar / barcă.

locuridepescuit.net lacul stiucii
foto: locuridepescuit.net

#5 Râul Someșul Mic – pescuitul pe Someșul Mic se face în cadrul anumitor limite:

  • Pe Someșul Mic – de la barajul Gilău la confluența cu Valea Ormanului;
  • Pe Valea Căpușului – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
  • Pe pârâul Nadăș – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
  • Pe pârâul Borșa – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic;
  • Pe Valea Lujerdiului – de la izvoare la confluența cu Someșul Mic.

#6 Râul Fizeș – în limitele spațiului dintre izvoare și confluența cu Someșul Mic.

lac barai cluj pescuit cluj
foto: Lac Barai Cluj

Alte lacuri și bălți din Cluj numa’ bun de întins firul

Pe lângă apele din administrarea AJPS Cluj, există numeroase lacuri și spații piscicole proprietate particulară. Tarifele sunt gândite de obicei pentru 12 ore de pescuit și variază între 20 – 50 lei. Continuăm așadar virtuala plimbare lacustră:

#7 Lacul Barai – pescuitul se face între orele 06:00 – 20:00, în regim de „prinde și eliberează”, iar regulamentul intern pune accent pe atenția la bunăstarea peștilor. Taxa este de 30 lei. Detalii puteți afla urmărind contul de Facebook: Lac Barai Cluj.

locuridepescuit.net 2 unde mergem la pescuit in cluj
foto: locuridepescuit.net

#8 Lacul Căprioara – similar, regulamentul de-aici este strict în privința sistemului de „prinde, pozează și eliberează”. Tarifele pentru 2018 pornesc de la 200 lei, dar includ taxa de pescuit, cabana și pelete pentru nadit, fiind gândite pentru minim 24h. Puteți urmări pagina de Facebook Lac Pescuit Căprioara pentru detalii la zi.

locuridepescuit.net 4 caprioara
foto: locuridepescuit.net

#9 Salba de lacuri Geaca – Sucutard – Țaga – mai specific, este vorba de Lacul Țaga Mare, Lacul Sucutard 1 și Lacul Geaca 3. Taxa de pescuit pentru 12 ore este de 40 lei / pescar.

locuridepescuit.net geaca 3 pescuit cluj
foto: locuridepescuit.net

#10 Lacu lui Tibi – balta aceasta se află la aprox. 65 km de Cluj. Din Gherla, spre Sîntioana – Sîntejude Vale, iar în imediata apropiere sunt și stufărișurile de la Sic. Tarifele pe 2018 sunt de 30 lei / zi & 30 lei / noapte, iar detalii găsiți la zi pe pagina de Facebook: Lacu lui Tibi.

lacu lui tibi drone pescuit cluj
foto: Lacu lui Tibi