Lacul Stiucii de la Sacalaia, rezervatia de stuf si scoala de dans de la Sic
I. Tipul Traseului:
Acest traseu este recomandat pentru orice categorie de varsta.
Starea drumului : buna.
Cai de acces in zona:
Recomandat din Cluj-Napoca prin Gherla, spre Sacalaia, Sic;
-De la Cluj-Napoca la Sic- 40 km;
-De la Cluj-Napoca la Sacalaia- 56 km;
Durata traseului: o zi sau un weekend;
II. Activitati de agrement: drumetii, pescuit, plimbari cu barca, cursuri de dansuri traditionale maghiare;
Benzinarie: Sic;
Restaurante, pensiuni: Sacalaia, Sic;
III. Descrierea traseului:
Acest traseu este recomandat in special pasionatilor de pescuit, iubitorilor de natura si de dansuri traditionale ardelenesti. Foarte aproape de Gherla, la doar 13 km, se afla Lacul Stiucii de la Sacalaia. Traditia si legendele spun ca lacul s-a format prin surparea unei asezari in mina de sare de dedesubt si ca uneori se vedea, in urma cu multi ani, turnul unei bisericute. Adancimea lacului masurata pe toata suprafata lui nu depaseste 10-18 metri, desi, conform legendelor, lacul nu ar avea fund, si acolo, sub luciul de ape ar exista o poarta prin care ai putea calatori in trecut si in viitor. In acest lac traiesc multe specii de pesti, dar este faimos in special pentru marile exemplare de Stiuca.
Una dintre cele mai mari stiuci avea in jur de 12 kg, insa printre pescari circula „legende si povesti cu pesti” ca ar exista si exemplare de 3-4 metri lungime. o specie de stiuca din acest lac se pare ca ar proveni de pe vremurile cand Transilvania era inca sub ape. Pescuitul se poate face de pe mal, din apa sau din barca, iar restul familiei se poate delecta cu produsele traditionale pe baza de peste, la pensiunea situata pe malul lacului, sau sa se reculeaga la Manastirea Nicula.
Rezervatia naturala de stuf de la Sic ofera posibilitatea amatorilor de fotografii sa surprinda zeci de pasari in habitatul lor natural. Sicul este faimos si pentru faptul ca locuitorii lui poarta in fiecare zi costume traditionale. Tot aici exista o scoala de dansuri traditional maghiare deschisa de un olandez, unde turistii pot urma cursuri de dans, avand la dispozitie si peste 300 de perechi de cizme speciale pentru dans, cumparate de el , avand o vechime de circa 100 de ani si reconditionate.
Sursa: Transilvania All Inclusive