La Marisel, mai aproape de cer…

de | | 4 Minute

La Marisel, mai aproape de cer…

Cand bati drumuri de munte, privirile iti fug din vale in cer si inapoi. Respiri adanc si multumit de linistea pe care natura ti-o ofera si de senzatia atemporala de aici… – de aici, din Marisel. Pe langa ,,orasul-comoara”, Clujul, ca judet, are multe alte comori nepretuite, iar Mariselul este cu siguranta una dintre acestea.

Te simti mai aproape de pamant si mai aproape de cer, deopotriva. La 1250 m deasupra marii, te afli pe cel mai intins platou montan locuit din Muntii Apuseni! Oprirea la Pensiunea Popasul Iancului, o faci la recomandarea mai multor persoane, caci se pliaza perfect pe scopul proiectului Clujul Vazut Altfel. Insa Mariselul e plin de surprize placute: iti da intalnire cu padurile de brazi, cu vaile sale ademenitoare, dar si cu oameni interesanti, pe care nu te astepti sa ii gasesti aici – desi prezenta lor e intru totul justificata.

marisel esero agentia spatiala (4)

Am intalnit, asadar, pur intamplator, la Popasul Iancului din Marisel, un grup de aproape 30 de profesori de fizica si matematica, veniti din toata tara, pentru a participa la un training de initiere in activitati si tehnologii spatiale. Privind in jur si spre cer, e usor de inteles de ce au ales aceasta locatie…
De cum ii zaresti in curtea pensiunii, simti in aer entuziasmul si acea doza de curiozitate si bucurie a omului care s-a rupt de grijile cotidiene si care, acum, aflat in inima naturii, isi poate concentra atentia si energiile creatoare inspre lucrurile care il pasioneaza cu adevarat.

In scurt timp, afli si de unde provine entuziasmul: cursul, organizat de ESERO Romania, aflat si la prima editie de altfel, a adus in acest colt de rai al Clujului, la Marisel, profesori dornici de a transmite mai departe nu doar cunostintele lor din domeniile de specialitate pe care le predau, ci si aceasta pasiune adevarata pentru stiinta.
Aflam de la dl. Virgiliu Pop, manager ESERO Romania (Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială), faptul ca scopul final al acestor activitati este de a atrage noile generatii de copii catre studiul disciplinelor tehnice si stiintifice. Iar cel mai la indemana mod de a face acest lucru este, intr-o prima instanta, sa pregatesti actualii si viitorii formatori in domeniu, oferindu-le resurse si metode inovative si atractive de predare, care pot fi folosite in clasele de elevi.

marisel esero agentia spatiala (11)

In cele 3 zile cat au stat la Marisel, sub coordonarea d-lui Paul Dolea, director de curs si reprezentant BITNET CCSS (Centrul de Cercetare pentru Senzori si Sisteme), profesorii veniti din toata tara au avut ocazia sa ia parte atat la activitati teoretice – prelegeri sau prezentari proprii, cat si la activitati practice de tipul unor experimente ,,low-cost – high-tech”.

Pe masura ce ii auzi vorbind si le admiri entuziasmul, constientizezi ca incepi sa uiti de ce te afli aici, la pensiune. Incerci sa intelegi ce-i cu antena aceea in jurul careia roiesc zambete si afli ca, datorita unei antene directive (reflector parabolic), s-a reusit, in conditii bune, recepționarea semnalului transmis pana la un 1km (in absenta acestuia, emitatorul A/V utilizat la transmiterea de imagini este capabil sa „acopere” o suprafata cu raza de aprox. 30-40m).

Aflam ca aici, la Marisel, se discuta aprins, in ultimele zile despre notiuni de baza de astronomie sau telecomunicatii spatiale, despre CanSat si satelitii artificiali ai Pamantului si se fac experimente inovative in domeniu care vizeaza, de exemplu, receptia undelor electromagnetice de joasa frecventa, scanarea cerului cu un radiotelescop si realizarea unei harti radio elementare a cerului vizibil, utilizarea receptoarelor GPS pentru aflarea orei exacte, a coordonatelor geografice si pentru realizarea unei harti elementare.

Si pentru ca trebuie sa parasim curand Popasul Iancului, aflam cu parere de rau ca in dupa-amiaza aceea urma sa aiba loc un alt experiment interesant: receptia unor imagini ale Pamantului, transmise in timp real, de la sateliti meteorologici!

Nu am fost de fata la experiment, insa intalnirea ne-a deschis noi ,,orizonturi”. Interesul pentru stiintele din spectrul STEM (science, technology, engineering, mathematics) poate fi cultivat si iata ca un grup entuziast de oameni s-au aflat, weekend-ul trecut, la Marisel, tocmai pentru acest lucru.

marisel esero agentia spatiala (5)

Desi banuiam cand am ajuns in Marisel, ne-am convins de faptul ca pensiunea Popasul Iancului este ideala pentru astfel de activitati, organizate pentru grupuri mai mari de oameni, in scopuri educationale sau care vizeaza turismul educational. Un pionier al turismului, Dl. Plesa, cel care a deschis prima pensiune in Marisel si care are grija ca Popasul Iancului sa fie mereu primitor pentru oaspetii sai, este mereu deschis ideilor care pot contribui la dezvoltarea turismului in zona. Motiv pentru care vom mai trece pe acolo, in curand!

Iulia Marc
Redactor Cluj.com