La Cluj încep Zilele Culturale Maghiare 2015!

de | | 3 Minute

La Cluj încep Zilele Culturale Maghiare 2015!

În acest weekend, începe la Cluj unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale care promovează cultura maghiară și diversitatea valorilor acesteia, precum și dialogul româno-maghiar atât în plan cultural, cât și social. Anul acesta, evenimentul a ajuns la a șasea ediție, aceasta fiind prezentată și discutată în cadrul conferinței de presă care a avut loc joi, 13 august 2015. Au luat cuvântul în cadrul conferinței Gergely Balázs, organizator principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, președintele Asociației Clujul Comoară, Sánta Levente – directorul festivalului, Szabó Lilla – director de programe și Horváth Anna, viceprimarul Clujului.

Interes tot mai mare din partea publicului român 

Zilele Culturale Maghiare este unul dintre cele mai reprezentative evenimente când vine vorba de latura multiculturală a Clujului, lucru evidențiat și de creșterea interesului publicului de etnie română vizavi de evenimentele din cadrul festivalului. Astfel, ca răspuns la această cerere, numărul programelor adresate publicului general a crescut considerabil, comparativ cu edițiile anilor precedenți.

Nu doar publicul manifestă interes față de Zilele Culturale Maghiare, ci și comunitatea clujeană din sectorul privat, numeroși sponsori arătând deschidere în acest sens.

Dintre evenimentele susținute în limba română, traduse sau interpretate consecutiv, directorul de programe Szabó Lilla, amintește câteva mai reprezentative:

  • Tururi ghidate ale orașului (Ro/En)
  • Vernisaje: Vernisajul expoziţiei lui Könczey Elemér (Sâ, 17:00, Muzeul de Artă), Vernisajul expoziţiei dedicate memoriei şi moştenirii lui Albert Flórián (jucător de fotbal, laureat al Balonului de Aur) (Du, 16:00, Sala Polivalentă), Vernisaj ,,S-a întâmplat şi s-ar fi putut întâmpla. Expoziţie memorială dedicată renumitului arhitect contemporan Makovecz Imre.” (Du, 17:00, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei), Vernisaj ,,Bazinul Carpatic în viziune fotografică maghiară” (Lu, 17:00, Sala Studio a Universităţii Sapientia, Calea Turzii)
  • Satul medieval: jocuri medievale şi sarcini care necesită iscusinţă, tir cu arbaleta şi cu arcul, prezentări ale meşteşugurilor medievale, butuci/cuşca infamiei, carusel medieval din lemn, muzicanţi, cobzari, menestreli (strada Potaissa)
  • Concerte de orgă la Biserica Reformată de pe str. Kogălniceanu
  • Concerte de muzică clasică la Muzeul Etnografic al Transilvaniei (Arcadia, Virtuozii)
  • Ministagiune Teatrul Maghiar de Stat (5 spectacole supratitrate + 1 spectacol adus din Ungaria)

Un eveniment organizat în spații publice – deschis publicului larg

După controversele iscate în ultima perioadă în urma diverselor evenimente organizate în spațiile publice clujene, Zilele Culturale Maghiare creează parcă senzația unei reîntoarceri la o dinamică și un ritm tolerat de majoritatea locuitorilor urbei. La fel ca în anii precedenți, numeroase spații clujene vor fi ,,ocupate” parțial de evenimentele din cadrul festivalului. Organizatorii anunță peste 30 de locuri în care se vor desfășura diverse activități și evenimente din cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Concerte în Piața Unirii, concertele din strada Kogălniceanu, cortul amplasat pe Eroilor, standurile de mâncare, Satul medieval din zona vechiul zid al cetății (str. Potaissa) sunt câteva dintre evenimentele cu spațiile aferente ocupate în acest an de festival.

În acest sens, organizatorii își cer în avans scuze clujenilor pentru disconfortul produs în cazul în care anumite străzi vor fi temporar închise, cu mențiunea că această măsură se ia doar în cazul în care se observă că publicul prezent în aceste spații ar fi pus în pericol de traficul rutier.

Zilele Maghiare

ÎN TrENDINȚE 

Anul acesta, Zilele Culturale Maghiare sunt ,,în trendințe”, un joc de cuvinte care face trimitere și la statutul de Capitală Europeană a Tineretului pe care Clujul îl deține în 2015. De altfel, tinerii sunt așteptați în mod special în spațiul oferit de fostul Hotel Continental la parterul căruia se vor organiza concerte, party-uri, vor mixa DJs etc. De asemenea, pe Bvd. Eroilor, un cort special amenajat marchează anul tineretului la Cluj!

Intrarea gratuită

Cu excepția spectacolelor din cadrul microstagiunii Teatrului Maghiar de Stat, unde sunt valabile prețurile obișnuite ale teatrului, toate evenimentele din cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj sunt cu intrare gratuită pentru public!
Simplu și rapid, pe Cluj.com găsiți informațiile de care aveți nevoie! De asemenea, pentru a fii în pas cu noutățile,evenimentele din Cluj, vă invităm să ne urmăriți și pe Facebook