Informații despre satul Șaula, comuna Izvoru Crișului, județul Cluj.
Redactori: Rakosi Vasile, Adrian Popa
Fotograf: Laura Vancea
Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Multumim voluntarilor noștri Laura Vancea, Rakosi Vasile și Adrian Popa pentru culegerea informațiilor, realizarea fotografiilor și redactarea textelor.
Satul Şaula este atestat documentar prima dată sub denumirea de „Villa Shulath”, în anul 1219. În anul 1391 îl găsim în documentele vremii ca „Posesis regalis Salausara”. O denumire mai semnificativă, care atestă, de fapt, şi o dezvoltare mai mare a localităţii în acel timp, este cea de „Saar Vasar” ceea ce înseamnă „târg noroios”, iar din anul 1670 este cunoscută sub numele de Șaula (în limba maghiară Sarvasar).
Situat în partea de vest a județului Cluj, la 3 Km de orașul Huedin, satul se învecinează în partea de vest cu localitatea Huedin și comuna Sâncraiu, la nord cu județul Sălaj, la sud cu satul Nearșova, iar la est cu satul Izvoru Crișului. Șaula are 96 de case în care locuiesc 96 de familii și o populație de 196 de locuitori. La fel ca și în satul vecin, populația majoritară este maghiară (89,80%), etnia română reprezentând (10,20%).
Cel mai tănăr locuitor din comună având trei luni, iar cel mai vârstnic 91 ani, o grupare pe vârste ar arăta astfel: 0 – 20 ani = 16,84 %, 21 – 60 ani = 50,00 % și peste 60 de ani = 33,16 %.
Am putea aminti personalități care au legătură, într-un fel sau altul cu localitatea Șaula, cum ar fi politicianul social-democrat Lakatos Istvan, născut în 1904, și Marton Kata, culegător de cântece.
Din cele mai vechi timpuri, în sat circulă nume specifice precum, Balazs, Kis, Lukacs, Halai sau Kovacs.
Locuitorii satului Șaula practică agricultura tradițională, fiind și principala sursă de venit a sătenilor. Din secolul al XIX-lea, pe lângă agricultură sătenii au învățat tainele sculpturii, care în scurt timp a devenit o altă sursă importantă de venit.
La fel ca și Izvoru Crișului, satul este traversat de drumul european DN1 (E60), astfel sătenii sau oamenii care doresc să ajungă în zonă o pot face cu mijloace proprii de transport sau cu o cursă regulată Cluj-Napoca – Huedin – Cluj-Napoca, costul unui bilet de transport fiind de 9 lei.
Drumurile și ulițele din sat sunt în proporție de peste 85% asfaltate, rețelele de curent electric, apă și canalizarea satului sunt finalizate, iar introducerea rețelei de gaz, ca și în satul vecin este un proiect de viitor.
Corespondența sătenilor este distribuită zilnic de către poștașul comunei. Serviciile medicale sunt asigurate de medicii de familie din comună, satul neavând un medic sau cabinet medical propriu.
Aproape de drumul național (DN1, E60) se poate vedea biserica reformată din sat, construită în anul 1923, în peretele nordic găsindu-se încorporat un relief artistic datând de pe vremea romană. Componența confesională a satului este formată din, reformați (88,10%) și ortodocși (11,90%).
Satul Șaula nu are grădiniță, copiii sătenilor fiind transportați la grădinița din satul vecin Nearșova cu microbuzul școlii, cei 14 elevi gimnaziali învață în școala cu clase I-IV, proaspăt renovată (2014) a satului, orele fiind ținute de învățătorul din sat.
Principalele evenimente din sat se țin la căminul cultural (ședința de sat, comemorări), la care sunt invitați politicieni, artiști precum și oameni de cultură.
Satul Șaula, fiind o localitate mică, nu are posibilități de cazare, totuși turiștii sau și toți cei care vor să viziteze zona au posibilitatea de cazare în localitățile din vecinătatea satului (Huedin, Izvoru Crișului).