Încă vreo 5 motive să vizitezi Clujul

de | | 4 Minute

Încă vreo 5 motive să vizitezi Clujul…

… sau să devii turist în propriul oraș și județ, căci deși trăim în aceleași locuri uneori câte o viață întreagă, rar ne putem declara adevărați cunoscători ale lor.

Dacă obiectivele turistice din oraș – de la Piața Unirii, cu grupul statuar Matia Corvin, Biserica Sf. Mihail și clădirile din jurul pieței, până la strada în oglindă, Palatul Banffy, Parcul Central cu lacul și frumoasa clădire a Casino-ului, Cetățuia, Piața Muzeului, Grădina Botanică, muzeele și colecțiile inedite pe care le „ascund”, Someșul sau palatele Clujului nu v-au convins să porniți în explorarea Clujului, ar mai fi câteva motive-n tolbă.

Pe lângă cele pe care vi le spuneam săptămânile trecute, iată încă vreo 5 motive să vizitezi Clujul:

Pădurea Hoia-Baciu

Pădurea, aflată chiar lângă oraș, este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume în care au fost înregistrate fenomene paranormale. Poate nu conștientizăm încă ce impact puternic are acest simplu fapt din punct de vedere turistic.

inca vreo 5 motive sa vizitezi clujul padurea hoia baciu (1)

Poiana Rotundă și traseul până la ea, însoțit sau nu de întâmplări sau senzații bizare, poate fi o experiență plăcută pentru toți cei care aventurează în celebra pădure.

inca vreo 5 motive sa vizitezi clujul padurea hoia baciu (4)

Echipa Hoia-Baciu Project vă poate veni în ajutor cu îndrumări și informații. Sau… vă poate și însoți în tururi de zi sau nocturne! Dacă pădurea vă cucerește, vă puteți lua și un suvenir cu voi: documentarul „The Hoia-Baciu Forest – Truth or Legend?”. Cum vă sună un movie night în pădure?

Clujul panoramic și spațiile verzi ale orașului

Parcul Central, Parcul Iuliu Prodan, Parcul Iuliu Hațieganu (Parcul Babeș), Iulius Parc, Faleza Someșului, Parcul Rozelor sau Parcul Mercur sunt doar câteva dintre spațiile verzi ale orașului care vă așteaptă să vă petreceți timpul în liniște și relaxare. Și, desigur, mai e și Cetățuia, de unde vezi Clujul cum ți se așterne la picioare. Dar nu e singurul punct de belvedere al orașului. Noi am identificat vreo 7 locuri de unde poți vedea Clujul panoramic.

7 locuri de unde poți vedea Clujul panoramic feleac (1)

Serviciile de calitate

Nu pare a fi un motiv în sine pentru a vizita un oraș, însă e cu siguranță un motiv ce poate fi adăugat listei. Clujul e un oraș scump, dacă nu chiar cel mai  scump din țară. Prețurile sunt mari – de la chirii (imobiliare în general), până la cât te costă o cafea bună cu lapte, luată la mână de prin oraș. Totuși, orașul ocupă și printre primele locuri, atât la nivel național, cât și european, când vine vorba de calitatea vieții și satisfacția locuitorilor cu privire la traiul lor de zi cu zi. Cumva, raportul preț – calitate pare a fi unul care, la modul general, le asigură clujenilor o viață bună.

Serviciile de calitate de care te poți bucura în Cluj sunt un mare plus. Pornind de la interacțiunile mici cu vânzătoarele din magazine alimentare, servirea din restaurante, baruri sau cafenele, până la amabilitatea personalului hotelier și profesionalismul firmelor din diverse domenii. Competiția locală e destul de mare. Astfel, și micile și marile afaceri depun eforturi considerabile în a-și îmbunătăți serviciile oferite.

Județ și împrejurimi

Cheile Turzii, Salina Turda, Beliș-Fântânele, Mărișel, zona Răchițele, Vlădeasa, zona Muntelui Băișorii și a Muntelui Mare, Măguri-Răcătău, stufărișurile de la Sic, Țara Călatei, Bologa și atât de multe alte locuri încă prea puțin explorate și cunoscute merită efortul de-a ieși din oraș și a le explora pe îndelete.

Câteva recomandări mai specifice, din partea noastră, găsiți în rubrica La doi pași de Cluj. Cert este că, pornind din Cluj, puteți savura trasee și obiective turistice inedite care vă vor cuceri iremediabil.

Oamenii

Da, e unul dintre cele mai bune motive de-a vizita un loc, orice loc. N-o spunem doar noi, ci și cititorii noștri 😊. Și nu-i vorba neapărat de ospitalitate și amabilitate, la modul general, sau despre cât de faini sunt clujenii. Nici măcar nu-i vorba de „clujeni” în sensul adevărat al cuvântului. Clujul e renumit în calitatea sa de oraș adoptiv. Iar mulți dintre cei mai de preț oameni de-aici au fost adoptați de oraș, iar Cluj a devenit acasă pentru ei.

Zumzăie orașul de oameni dinamici, creativi, activi, implicați în comunitate, cu inițiative frumoase și idei năstrușnice. Ei sunt motorașul și fac lucrurile să se miște, să se întâmple. Pentru ei, pentru a-i cunoaște, pentru a le descoperi proiectele și inițiativele, se merită să explorezi Clujul – fie ca turist, fie ca localnic.

Articol scris de Iulia Marc în 2017 și actualizat de Mălina Hăineală în 2023
foto: The Hoia-Baciu Legend – Truth or Legend?, Marius Oprea, Tarfin Æé