Pe dealurile Clujului: în Tăușeni, instalație „pentru Ploaie și Curcubeu”
Am ajuns să umblăm iar pe dealurile Clujului, de data aceasta în apropiere de oraș, la aproximativ 35 km distanță. Am ajuns într-un sat unde timp de 30 de ani n-a plouat decât simbolic și unde legenda spune că instalația de artă monumentală ,,De-semne spre cer, pentru Ploaie și Curcubeu”, aflată pe una dintre colinele satului, a reușit să aducă ploaia și să salveze satul de la secetă.
Tăușeni, localitate aflată în comuna Bonțida, este satul natal al artistului Alexandru Chira. Acolo „se află centrul lumii, pentru o clipă, pentru o zi sau de acum înainte”. Așa spune mesajul inscripționat de către artist la baza Casei Păsării de Foc sau Casei Ploii, situată în centrul platoului instalației din sat.
,,De-semne spre cer, pentru Ploaie și Curcubeu” trebuia să fie doar prima lucrare dintr-un întreg ansamblu ce urma să devină un proiect al integrării prin artă în Europa. A devenit însă instalația care a făcut cunoscut satul Tăușeni. Este un monument de artă contemporană care a dat glas visului artistului Alexandru Chira de a construi pe dealurile dintre Ardeal și Viena mai multe instalații precum este cel „pentru Ploaie și Curcubeu”. Proiectul a stagnat din cauza lipsei de fonduri și, apoi, din cauza trecerii artistului în neființă.
Am vizitat instalația din Tăușeni într-o zi în care atât ploaia, cât și, mai apoi, curcubeul și-au făcut simțită prezența, ca să avem parte de o experiență completă. Am descoperit acolo, după un drum pe alocuri neprietenos cu roțile mașinilor, la doar câțiva km distanță de locul în care festivalul Electric Castle adună an de an mii de suflete, un sat restrâns și retras, care mai adăpostește doar câteva gospodării.
Ca să ajungeți la muzeul în aer liber, după ce treceți de casa artistului (o veți recunoaște), aflată la baza dealului, trebuie să urcați cele 66 de trepte inițiatice, „ale semănătorului”. Vi se amintește, înainte de urcare și pe parcurs: „Nu uitaţi, urcând acest deal aduceţi cu voi o cană sau o cantă cu apă de izvor, goliţi-o în Fântâna Oglinzii. Apa izvorului se va întâlni cu apa cerului şi împreună – adâncul pământului şi al cerului – vor naşte scara curcubeului, a înălţării de pe urmă”. N-am fost pregătiți și n-am avut o cană cu apă la noi, dar am cercetat fiecare subansamblu al instalației și-am descoperit că sunt 18 în total – nu toate pe aceeași colină. Fiecare subansamblu are un nume și un rol, precum:
- „Casa Pastorului sau a Îngerului” – a celui care păstorește (inclusiv ca înger păzitor), în panta dealului, „platoul de-semnelor spre cer”.
- „Model pentru Curcubee” – are funcția de model obiectual, tridimensional și de model pentru toate curcubeele care urmează a se arcui de acum încolo peste sat.
- „Douăsprezece Icoane Senzoriale” – dispuse simetric și complementar, stânga-dreapta, față de oglinda cu memorie, ele sunt, practic, douăsprezece icoane laice (au fost gândite ca 6+6 portrete fotografice, de bătrâni și copii din sat, însă noi le-am descoperit pustii, goale). Au forma fagurelui hexagonal – forma celulei vieții.
- „Icoana Rotativă pentru Mesaje” – pentru primit și pentru trimis mesaje (deci „pentru vestiri, prevestiri și poveștiri”). De altfel întregul ansamblu este conceput ca stație pilot a comunicării, pe verticală și pe orizontală.
*însemnele și restul subansamblelor pot fi găsite pe site-ul ansamblului monumental.
Este greu să realizăm o analiză profundă a ceea ce reprezintă ansamblul din pricina complexității elementelor care îl compun și a semnificației acestora. Însuși artistul nu a definit concret semnificația monumentului, ci a lăsat-o mai degrabă deschisă pentru interpretare.
„Am imaginat acest ansamblu ca instalație pentru rememorarea unor evenimente ritualice și pentru reproiectarea lor într-o expresie sincretic artistică sau pur și simplu să devină o instalație pentru sugestionat proiecte”. – Alexandru Chira
Putem în schimb să vă spunem la ce să vă așteptați când vizitați colina satului care găzduiește creația artistului Alexandru Chira. Veți găsi liniște și, pe măsură ce urcați treptele și potecile spre cer, veți fi cuprinși de o stranie senzație de nou și vechi deopotrivă. Instalația domină dealul din Tăușeni fără a-l copleși cu niciun fel de grandoare. Parcă e acolo de când lumea. Simetria, mesajele, simplitatea formelor și complexitatea lor împreună au ceva arhaic în ele. De-semnele sunt o apariție atât de neobișnuită într-un sat românesc, nu e ceva ce întâlnim la tot pasul. Și, totuși, par a fi atât de adânc înrădăcinate acolo, atât de firești.
„De-semne spre cer, pentru Ploaie și Curcubeu” este, cu alte cuvinte, o instalație magico-poetică pentru zile de sărbătoare, compusă din semne (sau de-semne) colorate, cu rostul de a chema, la nevoie, ploaia (mană cerească) și curcubeul sărbătoresc al înseninărilor, dar și amintirile”. – Alexandru Chira
Instalația este o creație unică care atrage oamenii prin originalitatea sa și prin libertatea prin care fiecare element poate fi interpretat prin prisma experiențelor proprii ale celui care le privește. Este, de asemenea, și o dovadă a faptului că arta poate fi folosită pentru a crea legături, pentru a aduce oamenii împreună în jurul unor cauze comune și pentru a transmite mesaje importante.
Pe cluj.com găsești întotdeauna povești despre locuri aflate La doi pași de Cluj care merită vizitate, iar pe Instagram și pe Facebook împărtășim cu tine fotografii și clipuri video cu viața cotidiană a orașului 🙂.