Impresii după O noapte în muzeu

de | | 3 Minute

Impresii după evenimentul „ O noapte în muzeu ”

Cum a fost?
„O experiență unică, ar trebui repetată în acest muzeu și în alte muzee din Cluj-Napoca”, a fost răspunsul cel mai des auzit la această întrebare. Primul grup de vizitatori care a petrecut noaptea în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca (Muzeul Satului) au părăsit în dimineața zilei de 21 august incinta muzeală cu amintiri prețioase.

Ce așteptări au avut?
Câțiva dintre participanții la proiectul-pilot spun că au venit pentru lecția de astronomie predată de reprezentanții Societății Astronomice Andromeda. Mai ales că a fost o lecție practică, înlesnită de utilizarea a două telescoape puse la dispoziție de aceștia.

Alții au transmis că au venit pentru autenticitatea experienței, pentru că nu mai avut niciodată ocazia să doarmă într-o șură, direct pe paie. Au venit cu perne, cu pături, cu saci de dormit și au ațipit cu mult după miezul nopții într-o șură alături de prieteni noi.

noapte în muzeu cluj

Ce au făcut?
Seara a început cu un circuit personalizat prin incinta Parcului Etnografic, alături de Cristian Micu, șeful lucrărilor din Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Preț de mai bine de o oră și jumătate cei nouă participanți la program (una dintre persoane n-a mai putut ajunge) s-au lăsat fascinat de poveștile exponatelor din primul muzeu al satului din România și al șaselea al Europei.

A urmat cina, servită de specialiștii Carmangeriei Moldovan. Meniul a fost diversificat și apreciat de toți cei care l-au servit. Povestitorii Sebastian Paic, Gheorghe Căpușan și Alex Damaschin, au întreținut apoi atmosfera cu fabule și legende folclorice românești.

Nu în ultimul rând astronomii Societății Astronomice Andromeda au pus la dispoziția vizitatorilor două telescoape. Iar cerul senin a făcut posibilă observarea lunii, planetei Saturn ori unei nebuloase.

noapte în muzeu cluj

noapte în muzeu cluj

„Un eveniment reușit pe care ne dorim să îl repetăm în viitor”, a conchis istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei.

„O experiență frumoasă de reconstituire culturală care dă posibilitatea celor care n-au avut legătură cu satul să atingă sau să experimenteze o mică parte din ceea ce însemna viața la țară. De asemenea, ideea cu momentul astronomic a fost extrem de bine văzut pentru că a dat oportunitatea celor prezenți să vadă cerul din perspectiva oamenilor de știință, dar și din perspectiva populară”, a spus și Sebastian Paic, reprezentantul Asociației Culturale Zestrea, cel care a întreținut grupul cu poveștile sale.

„Ne bucurăm că am putut aduce la Cluj-Napoca un concept existent deja în marile orașe ale lumii. Mulțumim reprezentanților Muzeului Etnografic pentru deschidere, publicului pentru participare și ne dorim să ducem mai departe acest concept în alte muzee clujene”, a spus și Florin Moroșanu, președintele Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii.

O Noapte în Muzeu este o inițiativă a Asociației Cluj-Napoca 2021 Capitală Europeană a Culturii și face parte din campania de comunicare lansată în acest an de asociației. Proiectul este o premieră pentru municipiul Cluj-Napoca. 

(photo credit: Alex Damaschin, Tarfin Chiorean)