Impresii despre Cluj: orașul prin ochii studenților străini

de | | 5 Minute

Impresii despre Cluj: orașul prin ochii studenților străini

Sufletul orașului Cluj va rămâne mereu tânăr! Frumusețea, energia, ideile inovative, creativitatea se întâlnesc aici, creând un mix interesant între progres și tradiție. Această sinergie naște originalitate și investește cu noi valențe ideea de comunitate. Aceste transformări pozitive se datorează tinerilor studenți din țară și din străinătate care vin să își desfășoare studiile în orașul Cluj-Napoca.

Îmi place Clujul pentru că….

Să fii student într-o țară străină este o chestiune provocatoare. Pe lângă oportunitățile de carieră pe care această experiență le deschide, desfășurarea studiilor în străinătate reprezintă un prilej minunat de a intra în contact cu obiceiuri, tradiții, culturi și oameni interesanți. Cum percep studenții din alte țări experiența studenției la noi, la Cluj?

Marcel Lazar

Marcel Lazăr a fost student la Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima”. În prezent își desfășoară activitatea profesională la Chișinău, fiind fondatorul proiectului Moldo Crescendo. Proiectul său a luat naștere relativ recent, dar toate evenimentele organizate până acum s-au bucurat de o atenție deosebită din partea publicului spectator. Fiecare concert este o poezie în note, imagini și senzații. Fiecare reprezentație are în spate un concept original, urmărind să cultive dragostea publicului din Moldova pentru muzica clasică. Despre experiența studenției și despre interacțiunea cu orașul Cluj, Marcel ne-a mărturisit următoarele:

,,Prima impresie despre Cluj, a fost greșită, ca și despre multe alte lucruri, oameni din viața noastră. Știam că e cel mai ”european” oraș, cultural, și mă așteptam să văd o Vienă. Când am ajuns pentru prima dată, am stat în Mărăști – blocuri, comuniste sau mai puțin comuniste, iar centrul am apucat să-l văd două ore ca apoi să plec. Când am revenit, și am început să-l studiez și să-l savurez am descoperit o oază de tineri frumoși, aer proaspăt, liniște. Tind să cred că acum 4 ani era mai puțin aglomerat, cel puțin asta am văzut eu. Nu am descoperit Viena, dar am descoperit un mic oraș drăguț și uneori chiar foarte cozy. Eram deja obișnuit să aud o altă limbă decât româna pe stradă, doar că acum nu era rusa, ci maghiara.
În schimb eram plăcut surprins să văd că ungurii știau româna, și dacă tu nu erai ungur, vorbeau cu tine în română, lucru ce nu se întâmplă în Chișinău. Îmi place apa de la robinet și nu-mi plac diminețile mult prea reci. Îmi plăcea respectul pentru bicicliști, până când am fost lovit de o mașină. Îmi place orchestra filarmonicii dar nu îmi place că filarmonica nu are clădirea ei (nici Conservatorul). Clujul a devenit acum un magnet, un oraș la modă, și atrage mulți oameni, prea mulți pentru gustul meu, dar continuă să fie un oraș cu un aer fresh, anume ăsta e cuvântul pe care l-aș folosi pentru a defini Clujul.”

Deniz Tartepe Bun

Deniz Kartepe a venit la Cluj în luna decembrie a anului trecut. Preț de câteva zile, împreună cu câțiva colegi și profesori de la Universitatea Galatasaray din Istanbul, s-a aflat într-o vizită de lucru în ,,minunatul oraș din Transilvania”.

Deniz Tartepe Bun 2

Impresiile tânărului au început din avion de unde a putut admira Munții Carpați înzăpeziți. A fost surprins de micuțul aeroport internațional din Cluj, lucru pe care nu se aștepta să-l vadă. Primele impresii despre oraș, mărturisește Deniz, se leagă de efectele pe care comunismul le-a lăsat asupra spațiului urban.

,,E un lucru care se vede foarte clar. Clădirile sunt destul de neglijate și deteriorate. Imaginile au început să se schimbe pe măsură ce ne apropiam de centrul orașului. Atmosfera era mai aproape de cea a unui oraș din Europa Centrală, clasic și istoric. Am simțit o puternică discrepanță între zona urbană și centrul orașului.” De asemenea, tânărul a fost impresionat de modul în care este celebrată Sărbătoarea de 1 decembrie la Cluj. …,,Chiar dacă sărbătoarea avusese loc cu două zile în urmă, am putut vedea în piața centrală și pe străzi semnele unei celebrări splendide.”

Deniz Tartepe Bun 1

Personal, nu mă așteptam să găsesc studenți azeri la Cluj. Însă,  spre plăcuta mea surprindere am cunoscut o cumunitate micuță, însă extrem de bine sudată și unită.
Zamig Ahmadov a venit din Baku să studieze la Universitatea Babeș-Bolyai. A beneficiat de o bursă de studiu pentru o perioadă de doi ani, iar experiența trăită aici este una deosebită, spune Zamig. Cel mai mult îi place faptul că în Cluj poți mânca sushi cât îți poftește inima pentru că această mâncare e foarte ieftină în comparație cu cea servită la restaurantele din Baku.

,,Îmi place orașul acesta foarte mult pentru că e un oraș al studenților. Mai mult de jumătate din populația orașului sunt persoane tinere. De asemenea, sunt foarte multe evenimente pentru tineri care nu te vor face să te plictisești în acest oraș. Pe parcursul perioadei de studiu mi-am făcut foarte mulți prieteni români și străini, cu care încă mai țin legătura. Din acest motiv, Clujul e un oraș special pentru mine, este ca o a doua țară natală. După acești doi ani petrecuți la Cluj, am decis să-mi continui studiile doctorale tot în acest oraș, iar acest fapt arată impresiile și fascinația mea pentru Cluj-Napoca.”

youtube

Tot din Baku a venit la Cluj și Kamran Allahverdiyev. Kamran vorbește foarte bine limba română pentru că de 16 ani este stabilit în România. În urmă cu trei ani a decis să își desfășoare studiile universitare în orașul Cluj. Impresiile studentului azer despre oraș încep de la admirație și se încheie cu o observație. El spune că ,,orașul Cluj-Napoca este un oraș foarte frumos și, din punctul meu de vedere, un oraș al dezvoltării. Îmi place că sunt foarte mulți studenți și că mereu există evenimente pentru tineri….Ar trebui renovate suprafețele externe ale clădirilor, mai ales, a celor istorice. Astă e poate singurul ,,defect” al Clujului.”

Vouă cum vi se pare orașul Cluj?

Veronica Onea, redactor Cluj.com
Imagini: Justtgo, Marcel Lazăr, transformingromania, youtube.