Impresii de călătorie din Sâncraiu, județul Cluj
Redactor: Petra Denisa Tcacenco
Fotografi: Huszar Bogdan, Ciprian Căpuș
Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Sâncraiu, click aici. Multumim voluntarilor Petra Denisa Tcacenco, Căpuș Ciprian și Huszar Bogdan pentru culegerea informatiilor, fotografii si text.
Comuna Sâncraiu (în maghiară Kalotaszentkirály) se află în județul Cluj, pe malul râului Călata, la 5 kilometri de Huedin, fiind alcătuită din cinci sate: Sâncraiu, Alunișu, Domoșu, Brășoru și Horlacea.
Istoria satului Sâncraiu începe de demult, în anul 1288 când a fost atestat documentar pentru prima dată. La mijlocul secolului al XX-lea satul s-a unit cu un alt sat denumit Senkral, aflat pe cealaltă parte a râului. Astfel a luat naștere Sâncraiul de astăzi, cunoscut pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri, pentru pensiunile care și-au păstrat farmecul caselor de odinioară, dar și pentru numeroșii meșteșugari (dulgheri, fierari, tâmplari, zidari, cojocari) din zonă. În sat mai funcționează și astăzi treisprezece ateliere de tâmplărie.
Populația comunei adună aproximativ 1850 de locuitori, dintre care un procent de 90% sunt maghiari. Cel mai vârstnic are peste 90 de ani, iar cel mai mic 5 ani. Cultele reformat, ortodox și baptist au fiecare câte un locaș de închinare, cea mai veche fiind Biserica reformată, datând din secolul al XIII-lea.
Localitatea a primit denumirea de sat european pentru felul în care a ştiut să-și valorifice tradițiile, dar și pentru proiectele de salubrizare și infrastructură. Sătenii au format o rețea agroturistică coordonată de agenția de turism Davincze Tours, care oferă cazare în 40 de pensiuni și case de vacanță cu o capacitate totală de 250 de locuri.
Fiecare casă este o mică bijuterie, unică în felul ei, de la poarta de lemn sculptată cu diferite motive, precum lalele albe, rozete sau frunze de viță de vie, până la pridvorul de lemn ce te întâmpină după ce intri în curte, sau camerele tradiționale cu ferestre și perdele brodate, totul respiră aerul vechi și nobil al tradiției atent păstrate. Mai mult, aici turiștii pot vedea și învăța meșteșuguri uitate de omul modern, precum sculptura în lemn, confecționarea cusăturilor sau țesutul. Gazdele de la pensiuni organizează circuite turistice prin împrejurimi pe jos, cu bicicleta sau cu mașina.
Obiectivele turistice din zonă încântă pe cei aflați în căutarea de locuri autentice, tradiționale, de peisaje de poveste sau de activități culturale variate.
Astfel, Biserica Reformată din secolul al XIII-lea cu tavan casetat și un clopot din 1481, Biserica Ortodoxă, monumentul și teiul poetului Ady Endre, prieten cu Octavian Goga, casa țărănească, portul popular sunt câteva dintre minunățiile acestor locuri.
Pe tot parcursul anului, satul devine gazda evenimentelor felurite: primăvara, în mai, are loc Festivalul tineretului de pe muntele Riszeg, în iunie se organizează Zilele Ady Endre, în august are loc o tabără de dansuri populare maghiare, iar în octombrie se ține Balul Strugurilor. Evenimentul începe cu o paradă a tinerilor, băieții călare și fetele într-o căruță împodobită cu cetini de brad, îmbrăcați în costume tradiționale. Aceștia colindă satul cântând. În fața alaiului, un tânăr în haine ponosite, călare pe un măgar se oprește la fiecare colț de stradă pentru a invita lumea ieșită pe la porți la petrecere. Balul are loc la Căminul Cultural, unde tavanul este împodobit cu cetini de brad și ciorchini de struguri. Conform tradiției, băieții și fetele îl păzesc până la ora unsprezece, timp în care nimeni nu are voie să guste din struguri. Dacă cineva încearcă și este prins, trebuie să plătească. După miezul nopții tavanul nu mai este păzit.
La câteva zile după Balul Strugurilor se organizează Balul măceșelor, care începe cu un concurs de preparat gem de măceșe. În 2013 activitatea a ajuns la a 8-a ediție. Pe lângă programul propriu-zis al competiției, au loc prezentări de obiecte tradiționale, turiștii pot vizita o casă veche devenită muzeu, sau se pot plimba prin sat cu căruța. Meșterii populari își expun în piața Sfântului Ștefan obiectele tradiționale: sculpturi în lemn, piese de mobilier pictate, mărgele colorate, cusături populare, cămăși, pieptare, împletituri din nuiele etc.
Așadar, pe tot parcursul anului, Sâncraiu și ținutul Călata își așteaptă cu brațele deschise vizitatorii!