Impresii de călătorie din Rădaia, comuna Baciu, județul Cluj
Redactor: Crișan Lucian
Fotograf: Bogdan Adumitroaie
Articol inclus în proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Baciu, click aici. Mulțumim voluntarilor pentru culegerea informațiilor, fotografii și text.
Satul Rădaia era cunoscut în trecut ca Poșta Merei, fiind la principalul drum de acces între partea centrală și cea nordică a Transilvaniei. Acest fapt poate fi probat prin descoperile de urme de locuire și de drumuri din epoca romană în imediata apropiere a satului.
O plimbare de 2-3 ore prin sat scoate la iveală abundența și frumusețea construcțiilor din piatră. În partea de sus a satului este o carieră folosită de localnici pentru procurarea pietrei. Față de piatra de Viștea, cea din zona Rădaia este mai închisă la culoare, dar potrivită pentru locuințe și grajduri. Folosirea cu măiestrie a lemnului pentru decorarea caselor sau a unor balcoane la grajduri oferă un element de unicitate satului.
Satul a fost destinat în timpul lui Ceaușescu să fie ras de pe fața pământului, dar a avut șansa de a trece peste Revoluție și de a se dezvolta. Deși este un sat mic, are o capelă, astfel încât nu se mai pot face glume pe seama sătenilor cum ar fi că atunci când se foloseau semnalele de tren, de fapt se trăgeau clopotele în Rădaia.