Impresii de călătorie din Prelucele

de | | 2 Minute

Impresii de călătorie din Prelucele, comuna Negreni, județul Cluj

Redactor: Andreea Vatamanu
Fotograf: Alina Surdu

Articol inclus in proiectul Clujul Văzut Altfel. Pentru mai multe detalii despre comuna Negreni, click aici. Multumim voluntarilor Adina Dana Gânscă, Cristina Trifan, Andreea Vatamanu, Surdu Alina și Marian Tripon pentru culegerea informatiilor, fotografii si text. 

În cea de-a doua zi petrecută în zona Negreni am plecat spre satul Prelucele. Acesta se află la 7,5 km de Negreni, la o altitudine de 700-800 m, în zona Dealului Văratecu, întins pe aproximativ 10 km².

Primul lucru peste care am dat în drum spre Prelucele, a fost Moara Hucului, o moară construită în anul 1940, acum transformată în loc de agrement, alături de o pensiune. Dacă doriți să vă cazați în zonă, îl puteți apela pe domnul George Raita la numărul de telefon 0752277698; peste drum se află o păstrăvarie unde se crește și se comercializează pește viu. (0744527535)

moara nucului prelucele, comuna negreni, judetul cluj

Pentru ajunge în sat avem de străbătut un drum de țară, care ne conduce prin păduri predominante de fag, gorun, mesteacăn și pășuni alpine.

În casele lui răsfirate, jumătate dintre ele părăsite, locuiesc aproximativ 70-80 de oameni, ce trăiesc din culturi proprii, vânătorit, creșterea animalelor sau din exploatarea lemnului. Majoritatea lucrează în comuna Negreni sau în satele apropiate. Accesul cu trenul până aici se face doar din halta Negreni.

prelucele, comuna negreni, judetul cluj

Satul a avut până de curând și o școală cu clasele primare, care a fost desființată chiar anul acesta (n.r. 2014), din lipsă de elevi. Cei mai mari dintre ei fac naveta pentru a învăța la școala din Negreni.

De pe culmile satului Prelucele avem priveliște panoramică asupra Negreniului și Ciucea, a dealurilor Păltiniș și Măgura.

prelucele, comuna negreni, judetul cluj

În ciuda vremii ploioase, am avut parte de o experiență deosebită aici, Prelucele fiind un loc ce merită vizitat, atât pentru oamenii primitori cât și pentru peisajele minunate.

Îi mulțumim în special lui Marian Tripon, voluntar și el în cadrul proiectului, pentru ca ne-a fost ghid în această călătorie deosebită!

prelucele, comuna negreni, judetul cluj