Cât de afectați sunt pomii, florile sau culturile agricole de ninsorile din aprilie?

de | | 3 Minute

Cât de afectați sunt pomii, florile sau culturile agricole de ninsorile din aprilie?

În dimineața aceasta de aprilie, cu mintea încă adormită și ochii somnoroși, clujenii s-au apropiat de fereastră să întâmpine o nouă zi. N-ar fi chiar drept să zicem că e o surpriză neașteptată, dar totuși, afară ninge ca în povești!

Administrația Națională de Meteorologie a emis avertizări cu privire la precipitațiile abundente și răcirea accentuată a vremii în această perioadă. Poate ne așteptam la câțiva fulgi firavi. Cu siguranță nu ne așteptam la ninsoare în toată regula… Au început repede să apară fotografii prin rețelele de socializare, alături de remarci amuzate, entuziaste, triste sau chiar panicate.

Ziua își urmează cursul, iar pe drumul înspre serviciu sau cursuri, nu poți să nu remarci ineditul frunzelor verzi, al pomilor înmuguriți sau al florilor de liliac împovărate de zăpadă.

În ce mod sunt afectați pomii, florile sau culturile agricole?

Privind natura, parcurile sau grădinile, te întrebi inevitabil ce efecte vor avea aceste anomalii meteo asupra pomilor pe care abia i-ai plantat, asupra trandafirilor din grădină sau chiar asupra culturilor agricole. Vor avea ele de suferit?

iarnă în aprilie cluj (2)

Conform ANM, în două zile din săptămâna aceasta ne confruntăm cu temperaturi de îngheț. Contra-intuitiv, zăpada în sine provoacă destul de rar „pagube”. Periculoase sunt tocmai gerurile și, chiar mai mult, brumele târzii de primăvară – care pot într-adevăr compromite recoltele. În aceste zile, în depresiuni, se anunță condiții de producere a brumei și a înghețului la suprafața solului.

Afectate de temperaturile scăzute, lapoviță și ninsoare, pot fi culturile de rapiță, pomii fructiferi și vița de vie – conform doamnei Elena Mateescu, reprezentant ANM:

„Până vineri, chiar și-n zonele mai joase din partea de est a țării, cantitățile sub formă de precipitații, mai ales cele sub formă de lapoviță și ninsoare, este posibil să aibă unele efecte asupra stării de vegetație a culturilor.

În special, la rapiță m-aș referi, pentru că rapița în această perioadă se află în faze sensibile, este la înflorire, și nu în ultimul rând, asupra speciilor pomicole, aflate, de asemenea, în faza de înflorire și chiar și la vița de vie. Vom putea să evaluăm efectele acestu episod de vreme severă după final, dar mai ales regimul de temperaturi care în dimineața zilelor de vineri și sâmbătă se va apropia de pragul de îngheț în multe zone din țară.

În depresiunile din estul Transilvaniei, temperaturile vor coborî și la -10 grade, iar în zonele extracarpatice e posibil să avem chiar spre 0, ceea ce poate să aibă un efect negativ. Precipitațiile sub formă de ninsoare din partea de est a țării este posibil să afecteze negativ culturile agricole, mai ales culturile aflate în faza de înflorire.”

iarnă în aprilie cluj 4

Există și părți bune…

Totuși, partea bună este că această iarnă în aprilie va fi scurtă, căci vremea își va reveni la normal din weekend, cu temperaturi aflate în creștere de săptămâna viitoare. Și, aparent, există și un aspect pozitiv – sperăm să fie acesta mai pregnant și temperaturile de îngheț să nu își lase prea mult amprenta…

Cantitățile de precipitații sub formă lichidă refac în bună parte rezerva de apă din sol având în vedere deficitul deja acumulat din lunile anterioare” (Elena Mateescu, reprezentant ANM)

iarnă în aprilie cluj (1)

Cum de ninge în aprilie? 

ANM explică aceste modificări la nivel de precipitații și temperaturi ca fiind o urmare a unui ciclon trans-balcanic ce traversează România în următoarele zile. Județul Cluj, alături de multe alte județe din țară, se află sub cod galben de precipitații. Cinci județe din România se află sub cod portocaliu de ninsori abundente!

„Temperaturile în această perioadă, în medie, vor fi cuprinse între 3 și 12 grade, când ar trebui să avem între 14 și 21 de grade Celsius. Noaptea de vineri spre sâmbătă va fi cea mai rece, cu temperaturi negative în jumătatea de nord a țării, dar și în sud, cu valori în depresiuni care vor scădea până la -8 grade Celsius, dacă nu chiar și mai puțin. Acest ciclon s-a generat în Europa Centrală, a coborât spre Mediterană, iar în următoarele zile va traversa Balcanii și va ajunge în bazinul Mării Negre.

În plus, o masă de aer foarte rece, de origine arctică, a ajuns peste partea central-nordică a continentului și va fi trasă în următoarele zile de acest ciclon spre sud-estul continentului”, a precizat meteorologul de serviciu al ANM – Mihai Huștiu.

Iulia Marc, redactor Cluj.com
Surse info: ANM & agroinfo.ro
Foto: Cluj.com & Mela Pestean